Låt det höras: Riv Tidöavtalet!

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Under den gångna helgen hölls återigen protester på olika håll i landet, mot det så kallade Tidöavtalet. Ett avtal som ger antidemokratiska SD möjlighet att styra Sverige via sin marionettregering – utan att kunna utkrävas ansvar för sin framfart.

I Göteborg delades det ut flygblad i Brunnsparken, och i Örebro fokuserade arrangörerna på musik. Det visade sig att många invånare inte vet vad avtalet innebär för dem – om de alls känner till det.

”Nyligen blev det bestämt / att det som vi trott skulle vara för alltid / det är inte permanent” sjöng Sofia Thoresdotter till gitarr på Våghustorget i Örebro, apropå ett av Tidöavtalets mest obehagliga förslag, att permanenta uppehållstillstånd ska kunna hävas.

I lappländska Malå gick ett trettiotal personer ut på ortens torg för att, liksom varje lördag, kräva amnesti för Sveriges ensamkommande unga, och samtidigt kräva att Tidöavtalet rivs.

I centrala Stockholm förenades bland andra Extinction Rebellion och Läkare mot rasism i en gemensam marsch. ”Vad ska vi riva? Tidöavtalet!” Slagorden ekade längs Sveavägen där demonstranter i alla åldrar tågade fram.

”Jag är glad att vi hade de unga med i tåget, med de kraftfulla talkörerna. Jag har inte ropat så engagerat sedan 70-talet!” konstaterade Bitte Fossmo från ”Medmänniskor på Riksbron”, en grupp äldre stockholmare som varje onsdagseftermiddag syns utanför riksdagshuset där de samlar namnunderskrifter för en human svensk migrationspolitik.

På Norrmalmstorg anslöt efterhand ett hundratal personer, för att lyssna till engagerade talare. ”I egenskap av läkare och människor, vägrar vi verkställa den brunblå regeringens folkförföljelser” dundrade en företrädare för Läkare mot rasism, utifrån förslaget att vårdpersonal ska kunna ange redan utsatta patienter, Sveriges papperslösa invånare.

Och i Malmö ville man inte vara sämre. En tillfällig installation i form av rosa barnkläder kompletterad med ”Riv Tidöavtalets” knallrosa logga fästes mellan några träd på Triangeltorget mitt i stan, och väckte de förbipasserandes uppmärksamhet. Yngre barn stavade sig fram till texten på banderollerna och undrade: ”Vad är Tidöavtalet?”

Det visade sig att många vuxna inte heller visste så noga.

Många vet till exempel inte, att Tidöavtalet gör skillnad på barn och barn i vårt land, i strid mot barnkonventionen. Enligt Rädda Barnen, som analyserat Tidöavtalet ur ett barnrättsperspektiv, kommer det att slå som hårdast mot redan utsatta barn. Bland annat beroende på var barnet eller dess föräldrar föddes, och på vilken juridisk grund barnet vistas i Sverige.

Det är tydligt, att Tidöavtalets övergripande syfte är att splittra vårt gemensamma Sverige. Att dela upp oss som lever och verkar här, i två grupper. Det vill säga “vi” som är bra, duktiga och ordentliga – och ”dom”, som är dåliga, ansvarslösa och farliga. Med ”dom” förstås i första hand ”invandrare” i allmänhet, och muslimer i synnerhet.

När den rasistiska högerns magiska trollformel ”Ut med packet!” väl börjar verka, då kommer alla problem att försvinna. Sverige kommer att blomstra, och anhängarnas något diffusa barndomsbild av ett Bullerbysverige kommer att återuppstå. Problemet är att det aldrig har funnits.

Alla som är genuint intresserade av fakta kan snabbt konstatera att det svenska samhället inte var mycket bättre förr. Samt att SD med medlöpare svårligen kan trolla bort uppåt en fjärdedel av landets befolkning.

Men kunskap och fakta saknar relevans för de krafter som vill ingjuta känslor av rädsla, misstro, missunnsamhet och motvilja mot okända människor. Den klassiska grunden för ett fascistiskt maktövertagande.

Peter Forsberg från Extinction Rebellion påminde i sitt tal på Norrmalmstorg i lördags, om att många orättvisor och hot mot mänskligheten hänger ihop, och om vikten av att gå samman i protest mot det som Tidöavtalet står för:

”Krig och förtryck, klimatnödläge och utrotning av arter, skövling av ekosystem och ursprungsbefolkningars livsmiljöer, rasism och fascism. Vi behöver bekämpa alla de sakerna tillsammans!”

Ja, i sanning. Och det ska höras! Själv missar jag inte ett tillfälle att citera den amerikanske medborgarrättskämpen Martin Luther King: “Den yttersta tragedin är inte de onda människornas grymhet, utan de goda människornas tystnad.”

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

EvaMärta Granqvist
EvaMärta Granqvist
Eva-Märta Granqvist är skribent, aktivist och konceptkonstnär.

Lögner ska tysta motståndare – “skitsamma att det inte är sant”

Bara någon vecka efter att Konkrets krönikör EvaMärta Granqvist beskrivit återanvändningen av Goebbels propagandapunkter, rullar extremhögerns hatmaskineri åter igång med full kraft. Måltavlorna skiftar...

Hatdrev enligt Goebbels propagandaprinciper

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) sätter ner foten när Margareta Cederfelt (M) försöker förringa Israels pågående folkmord i Gaza. Följden blir ett hatdrev – mot Riazat. Den svenska brunhögern förvränger medvetet verkligheten enligt Goebbels propagandaprinciper, skriver EvaMärta Granqvist.

Motvilja mot andra människor får inte styra migrationspolitiken

Nioåriga Lisa föddes i Sverige och har svenska vårdnadshavare. Trots det beslutar Migrationsverket om utvisning, något som nyligen upprört den svenska allmänheten som har en lösning: "Utvisa någon annan istället!"

När den svenska flyktingpolitiken var human

Demonstrationerna mot angiverilagen fortsätter runt om i landet. Lena Kronberg har medverkat som talare vid flera tillfällen, och utgångspunkten är hennes egen familjs flykt undan nazisterna, när den svenska flyktingpolitiken var human. Här berättar hon sin familjehistoria för EvaMärta Granqvist.