Leif Östling och Elsa Widding uppgavs delta i högerextrem bokmässa

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

I oktober är det högerextrem bokmässa. Under tisdagen lanserade anordnarna Nätverket att affärsmannen Leif Östling och riksdagsledamoten Elsa Widding skulle bli några av talarna på mässan. Nu har båda ställt in sin medverkan.

Den svenska bok- och mediemässan anordnas regelbundet av den högerextrema sammanslutningen Nätverket. På mässan samlas talare och alternativmedier från den svenska extrem- och ytterhögern.

Affärsmannen Östling är tidigare känd som vd på Scania och även ordförande i Svenskt Näringsliv, men avgick som ordförande då han avslöjats för skattefusk. Senare, 2019, medverkade han i Swebbtv och kritiserade den svenska invandringen och varnade för inbördeskrig, vilket gjorde att han hamnade i blåsväder igen. Enligt Östling själv var medverkandet ett misstag, då han inte gjort tillräckligt med research på Swebbtv.

Östling ska ha tackat ja till den högerextrema bokmässan då han trott att det var den stora årliga bokmässan i Göteborg, det uppger Bettina Kashefi, presstalesperson på Östlings lobbyorganisation Kommissionen för skattenytta, till tidningen Syre. Nu har han ställt in sin medverkan.

När Nätverket i tisdags lanserade att Widding skulle tala på mässan hade hon själv inte “bestämt sig än”. Det var inte förrän på onsdagsmorgonen som Widding i ett sms till Syre meddelade att hon inte tänker medverka.

Widding är främst känd för sitt deltagande på en konspirationistisk konferens i Norge. När hennes deltagande avslöjades valde Widding att lämna Sverigedemokraterna i protest, då hon upplevde att hon inte fick offentligt stöd av partiet. Numera är hon alltså politisk vilde i riksdagen. Widding har dessförinnan bland annat deltagit i konferenser anordnade av Swebbtv.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alternativmedierna du inte visste fanns

Ofta är det högerextrema sajter som nämns när begreppet alternativa medier tas upp. Men det finns många sajter som ifrågasätter etablissemang och etablerade medier utan att vara en del av extremhögern

Synen på invandring – från arbetskraft till problem

Synen på invandrare har förändrats över tid. På 1960- och 1970-talen sågs invandrare som ett problem utifrån ett klassperspektiv. Senare sågs de istället som kulturellt avvikande. Historikern Peter Bauer har i sin avhandling undersökt vad beslutsfattare, under 1900-talets andra hälft, haft för bild av invandrare.

Färre skjutningar i Malmö – Sluta skjut kan ha gett resultat

För fem år sedan infördes Sluta skjut som ett pilotprojekt i Malmö. Sedan dess har skjutningarna minskat drastiskt. Mellan 2018 och 2022 skiljer det ungefär 45 procent i antalet skjutningar. Det visar en ny rapport från Malmö universitet.

Publicister kritiserar nya mediestödet i öppet brev

“Sänk inte mångfalden i media”. I ett öppet brev från chefredaktörer och vd:ar på elva olika tidningar kritiseras det nya mediestödssystemet. Det påstås kunna bli slutet för många mindre nationella nyhetstidningar.