Livnär M en son till Adolf vid sin barm?

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Andreas Adolfson, moderat politiker i Österåker, twittrade apropå kriget i Gaza att Israel aldrig kommer ställas till svars på grund av att de försvaras av USA och att judiska ”familjen Rotschild äger USA”. Efter kritik om antisemitism är hans konto nu nedlagt.

Det skrivs många konstiga saker på X/Twitter. Det mesta flyger under radarn hos de flesta men ibland blir det reaktioner. Andreas Adolfson, M-politiker i Österåker (med uppdraget ”opinionsbildare i sociala medier”), har tweetat en del på sistone om hur ”familjen Rothschild äger USA” och att Israel aldrig kommer att ställas till svars för något då de har ”USAs rikaste familjer i ryggen som Rothschilds till exempel”. Bland annat i en diskussion med Dala-Demokratens chefredaktör, författaren Göran Greider.

Det tyckte en del låg obekvämt nära välkända gamla antisemitiska konspirationsteorier och några påpekade det för Adolfson, som tog bort någon enstaka tweet men samtidigt försvarade narrativet i ett par trådar kring de senaste dagarna. Men i måndags gick dessutom Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ut med ett uttalande, ”Moderaterna måste markera mot M-politikers spridande av antisemitism”.

Bara ett par timmar senare var Adolfsons konto raderat – förmodligen av honom själv. Vill man titta närmare på ett par av hans tweets och svar i en tråd så finns det skärmdumpar i SKMA:s artikel, och även i en tweet jag själv skrev.

Jag kan påpeka att jag själv tidigare haft egenartade erfarenheter av Adolfson på X. Vi hade i augusti en smått surrealistisk diskussion om arbetsmarknadsstatistik. Han ogillade att jag lyfte fram SCBs rapporter och deras slutsatser. Och i september blev han sur när jag tog upp några märkliga tweets av honom med starkt ”vaccinskeptiska” drag.

När jag i diskussionen sedan påpekade att han även tweetat riktigt märkligt om klimatfrågan och tipsade honom om IPCC:s material, samt kommenterade att jag tyckte kontot ”Konservatisten” verkade vara hans eget alternativkonto, så blockade han mig. Man kan ju inte längre se hans vanliga kontos inlägg, men min del av diskussionen hittar man om man på X gör sökningen @mathiasced + @addeadolfson.

Det skrivs som sagt väldigt mycket dumheter på X, och rätt ofta blir de en slags lokal nyhet på själva plattformen: ”Titta, nu har NN skrivit detta”. En ständig fråga är när det är av intresse att lyfta på annat håll – exempelvis i nyhetsartiklar. Hade SKMA inte gjort ett uttalande hade jag förmodligen, som många andra, nöjt mig med att kommentera på X. Men det blev alltså ett uttalande hos SKMA och det handlar ju dessutom trots allt om en politiker.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.

Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.