Ludvig Aspling vill lägga ner bidrag till arbetet mot rasism – inga problem med diskriminering i Sverige

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Sverigedemokraten Ludvig Aspling vill avveckla bidrag till arbetet mot rasism, något han motiverar med att Sverige inte har problem med diskriminering. Under hans tid som kommunpolitiker gav partikollegorna uttryck för Hitlersympatier och muslimhat. 

Sverigedemokraterna vill att regeringen i den kommande höstbudgeten avvecklar bidrag till arbetet mot rasism och diskriminering. Partiet vill lägga ner Institutet för mänskliga rättigheter som har i uppgift att granska hur de mänskliga rättigheterna efterlevs i Sverige och komma med åtgärdsförslag till regeringen. Planerna framgår av läckta dokument från regeringens samordningskansli, i vilket Sverigedemokraterna ingår, rapporterar TV4-nyheterna.

– Vi har egentligen inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige, säger Ludvig Aspling till TV4-nyheterna. 

Arkitekten bakom SD:s planer att avveckla projekt mot rasism är Ludvig Aspling, partiets migrationspolitiska talesperson. Han inledde sin politiska karriär i Sollentuna kommun mandatperioden 2014 till 2018. Som partiets lokala ordförande arbetade han mot flyktingmottagande och protesterade mot byggandet av ett asylboende med argumentet att han brukar spela frisbee på den marken.  

– Platsen som kommunen planerar att använda för tillfälliga bostäder brukar jag och min fru använda för att kasta frisbee, sa Ludvig Aspling till lokaltidningen Mitt i Sollentuna 9 juni 2015. 

Sedan 2018 sitter han i riksdagen varifrån han anfört att somaliska invandrargruppens låga löner och utsatta situation på arbetsmarknaden inte har med rasism att göra. 

– Jag har inget emot somalier, men måste ju ta något exempel. 

Med de orden inledde riksdagsmannen sitt anförande i interpellationsdebatten om EU:s handlingsplan mot rasism, 3 november 2020. 

– En stark religiös tradition som inte är särskilt konstruktiv och en i många avseenden bakåtsträvande kvinnosyn spelar givetvis in och gör att personer i denna grupp har lägre inkomst. Detta beror inte på diskriminering, sa Ludvig Aspling enligt riksdagsprotokollet 3 november 2020. 

***

Nedan följer en lista över tre tillfällen då nära kollegor till Ludvig Aspling uttryckt rasism, något Sverige enligt honom inte har stora problem med: 

Ludvig Asplings ordförande ville dumpa grisblod på islamiskt center

Kommunlistan i Sollentuna 2014 toppades av Ludvig Aspling och Josefin Helander (SD). Den sistnämnda var då ordförande för Sverigedemokraternas kommunförening i Sollentuna tills dess att Expressen rapporterade 1 april 2015 att hon i kommentarsfält hetsat mot muslimer som hon vid flertalet tillfällen benämnt som asylparasiter

– Dumpa grisblod på byggnadsplatsen. Gör den haram, skrev Ludvig Asplings lokala partiordförande Josefin Helander (SD) om ett islamiskt center som planerades i Borlänge. 

Hon gick också till angrepp mot politiska motståndare. Josefin Helander ansåg att miljöpartisten Maria Ferm skulle kulturberikas, en främlingsfientlig term för när svenskar våldtas och misshandlas av invandrare. Om den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg skrev hon att han förtjänar att brinna för det han gjort mot det här landet

– Den dagen man börjar riva moskéer skulle kunna bli en ny helgdag, skrev Josefin Helander, enligt Expressen. 

Efter avslöjandet lämnade Josefin Helander sina politiska uppdrag. Ludvig Aspling tog då över ordförandeskapet för Sverigedemokraterna i Sollentuna.  

Ludvig Asplings politiska sekreterare angav Adolf Hitler som sin favoritperson

SD-politikern Mikael Valtersson spred nazistisk propaganda, något som Expressen avslöjade 17 november 2014. Han innehade ett konto med användarnamnet Onkel Wolf, tonsättaren Richard Wagners smeknamn för Adolf Hitler. Samma kontos lösenord innehöll årtalet 1889 och initialerna AH, alltså diktatorns födelseår och initialer. 

– Jag har haft varg som ett favoritdjur, svarade Mikael Valtersson på Expressens fråga om varför han valt användarnamnet Onkel Wolf. 

När Mikael Valtersson startade en ny mejladress valde han säkerhetsfrågan Favoritperson i historien, med svaret Hitler.

Efter avslöjandet blev Mikael Valtersson officiellt utestängd från partiet. I lönndom, under sitt andranamn Sven, arbetade han dock kvar som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Sollentuna kommun mellan 2016 och 2019. Tre av dessa år arbetade han således som politisk sekreterare åt Ludvig Aspling, samtidigt som Mikael/Sven Valterssons referenser till nazism var kända. 

Ludvig Asplings stod på samma lista som förintelseförnekare

SD kom med knapp marginal in i Sollentunas kommunfullmäktige 2010. 2,1 procent av rösterna resulterade i ett mandat – Anders Sundholm. Samma Anders Sundholm skrev i tidskriften Blågula Frågor en gillande bokrecension av förintelseförnekaren Lars Adelskogh. I artikeln är förintelsen skriven inom citationstecken. Vidare påstod Anders Sundholm att gaskammare aldrig använts på rikstysk mark. 

– Klart är att vissa maktgrupper har intresse av att vi alla ska känna en skuld gentemot judar i allmänhet. Det ger möjligheter till ekonomisk utpressning och det underlättar de pågående övergreppen mot palestinierna, skrev Anders Sundholm i artikeln, enligt Expo 16 september 2010

Förintelseförnekandet till trots uteslöts Anders Sundholm aldrig ur partiet. Han valdes på nytt in till kommunfullmäktige efter valet 2014, denna gång tillsammans med Ludvig Aspling. Sundholm avsade sig politiska uppdrag vid kommunfullmäktigemötet 17 september 2014 och ersattes senare av andra sverigedemokratiska förmågor sedan han flyttat från kommunen.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Betting ska betraktas som ett kul nöje och en spänningsfaktor i tillvaron

Betting är något som engagerar och berör många svenskar. I den här artikeln går vi igenom vad man ska ha för intention när man bettar och vilka alternativ som är bäst när det handlar om bettingsidor med svensk licens.

Dagsvers: ”Beredskap”

SATIR. Samuel Andersson, som jobbar som IM- och gymnasielärare, har skrivit en satirisk dagsvers i Stig Dagermans anda på temat beredskap.

Kommer ”svenskar” snart vara i minoritet i Sverige?

Invandringskritiker målar upp bilden av att Sverige kommer att bli ett land där "svenskarna" utgör en minoritet. Är det sant eller falskt?

Musks bolag varnar för granskning av Tesla

Den sociala plattformen X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, har försett en granskning som Aftonbladet gjort med en varning.”Länken du försöker besöka har identifierats av X eller våra partner som potentiellt spamartad eller osäker”, står det i varningen. Och nu har flera andra artiklar från Aftonbladet fått en likadan varning.