Magnus Norell – den nakne kejsaren

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Statsvetaren Magnus Norell anser att allt bistånd till Gaza ska stoppas. Men Norells argument saknar logik, skriver Konkrets Joacim Blomqvist.

Magnus Norell har ju ingenting på sig. Han är naken. Hans nya kläder är annars ansedda av borgerligheten som stiliga och hans meritförteckning är det inget fel på. Han är filosofie doktor i samhällsvetenskap. Och han har drabbat det mesta av det säkerhetspolitiska etablissemanget i Sverige och i USA. Men alla hans medaljer verkar upphittade och han har ingen kavaj att fästa dem på. Åtminstone  avseende hans skriverier.

Nyligen tyckte Magnus Norell till igen. Nu i högerpopulistiska nättidningen Bulletin. Som vanligt i linje med Tidöregeringens förda politik. Denna gång tyckte Norell att biståndet till Gaza borde slopas helt eftersom det inte är något humanitärt bistånd alls utan alla pengar går till terrororganisationens Hamas. Som lök på laxen säger han att Arafat inte ”ska ha en enda dollar”. Nobelpristagaren Yasser Arafat, Palestinas förra president och ledaren för den palestinska befrielseorganisationen PLO, är visserligen död sedan 2004, sannolikt genom förgiftning.

Brist på logik

Men partiet Fatah är ju korrupt i vilket fall så därför borde Gaza inte få något bistånd, eftersom de pengarna går till Hamas, och inte till PLO, eller den palestinska myndigheten som Arafat företrädde. Obegripligt? Jag vet. Logik är inte herr Norells starka sida.

Norells brist på logik blev snart även regeringens. Den bestämde sig för att pausa en viss del av biståndet, och tillsätta en utredning som skulle göra en översyn, för att på så sätt säkerställa att inte Sidas pengar oavkortat gick rakt ned i Hamas fickor. Oppositionen menade tamt att det indragna biståndet kan verka kontraproduktivt.

Den 1 december 2023 meddelade Sida att översikten var klar enligt uppdrag. Det visade sig att inga  biståndspengar nått det onda Hamas giriga fickor. 

– Vi har gjort en grundlig översyn och inte kunnat se att svenskt stöd hamnat i händerna på terrororganisationer,  sade Göran Holmqvist, som är chef för den avdelning på Sida som hanterar biståndet i Mellanöstern och Asien

Regeringen är glad i signalpolitik. Signalen som Norell och regeringen skickade denna gång är att Israel gör rätt i att döda tusentals palestinier. Signalen de sände ut löd även att israelerna borde döda några tusen till, och tvinga miljontals på flykt, och göra dem hemlösa. Signalen de sände till IDF, Israels försvarsmakt,  var ”angrip gärna sjukhus, flyktingläger, moskéer och kyrkor”. Det är ju bästa sättet att motverka hat mot staten Israel. Inget förmedlar kärlek lika bra som riktigt brutalt övervåld (observera att här är jag sarkastisk och ironisk).

Allvarligt talat nu. Krig är vidrigt. Och genom att regeringen okritiskt blundar för den israeliska högerextrema regeringens och IDF:s övergrepp, legitimerar de det pågående folkmordskriget. Deras bästa ursäkt för den israeliska regeringen beteende är hänvisningen till att ”Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism.” Och därför verkar de mena, gäller folkrätten inte Israel. 

Politiska mopsar

Tidöregeringen leds av intellektuella ”kejsare” som Magnus Norell. Framför honom trippar de politiska mopsarna, ledda av småhundarna Tobias Billström och Johan Forsell, utan några egna utrikespolitiska tankar annat än att Israels extremhöger och CIA alltid har rätt. Skulle de ha fel någon gång är även det rätt. 

Jämfört med denna regerings utrikespolitik framstår till och med Carl Bildts regering som ett under av intellektualitet, kunnighet och progressivitet. 

Vi kan naturligtvis skoja om allt detta: regeringen lajvar att utrikespolitiken är en dokusåpa, där det gäller att ställa sig in hos USA och Israel med hjälp av intellektuella som herr Norell, för att inte bli utröstad i nästa ö-råd. Men skrattet fastnar i halsen. Krig är på riktigt. Hundra barn om dagen dör av Norells och regeringens lajv.Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

HELGESSÄN: ISRAELS LÖGNER AVSLÖJAS

Ernesto Katzensteins bok om Israels krig mot Gaza borde vara obligatorisk läsning för regeringar och chefer inom massmedier, skriver Joacim Blomqvist.

Helgessän: Fler drabbas av munkavle om Assange tystas

Att tysta och utlämna Julian Assange innebär att andra också kommer att drabbas av munkavle. Och att yttrandefriheten hänger på en tunn tråd. Det skriver Joacim Blomqvist.

ICJ konstaterar att Israel sannolikt begår folkmord

FOLKMORD. Det finns en chans att ICJ beslutar om att kräva en vapenvila i Gaza. Det är en annan sak om Israel kommer att fällas för folkmord.

Helgessän: Israels krig mot Hamas är också terrorism

Israels krig mot Hamas kan betraktas som en form av terrorism, och uppfyller också kriterierna för brott mot folkrätten, menar Konkrets medarbetare Joacim Blomqvist.