Majblommor i all ära, men det motverkar tyvärr inte rasistiska strukturer

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

"Att diverse politiker nu försöker positionera sig genom att använda Murhafs bragd är så osmakligt att det osar så extremt rutten fisk att inte ens gatukatterna vill närma sig", skriver Aysha Jones.

”Att diverse politiker nu försöker positionera sig genom att använda Murhafs bragd är så osmakligt att det osar så extremt rutten fisk att inte ens gatukatterna vill närma sig”, skriver Aysha Jones.

Jo, jag har också sett den urgrymma afrosvenska pojkens bragd med att sälja majblommor för miljoner(!). Visst är han en inspiration och vi bör hylla honom alla dagar i veckan och runt året. Men det är också något som skaver med den här typen av hyllningar och lovord när de kommer från högt uppsatta politiker och tjänstemän. Det är något som jag inte kan släppa. Jag är inte ens säker på om jag kan eller kommer kunna att lyckas förklara varför det skaver men jag ger det ett ärligt försök.

Murhaf har fortfarande inget uppehållstillstånd och det faktum att hans ens behöver ett är en diskussion jag inte tror vi är redo för. Att diverse politiker nu försöker positionera sig genom att använda Murhafs bragd är så osmakligt att det osar så extremt rutten fisk att inte ens gatukatterna vill närma sig!

Murhaf Hamid, en ung pojke född i Sverige som aldrig har ”vandrat” en dag i sitt 12-åriga liv, har ingen laglig rätt att leva och bo här. Läs den meningen igen:, Han har ingen laglig rätt att leva och bo i det enda land han känner till! Ingen rätt att kalla detta sitt hem och lugnt leka och sälja majblommor utanför den lokala Ica-handlaren som Kalle Svensson på gatan bredvid.

Det spelar ingen roll hur många fantastiska majblommor han säljer eller hur bra svenska han kan, han är fortfarande utan medborgerliga rättigheter i det land han har fötts i. Inte värdig Svea rike och aldrig tillräckligt något för att höra hemma här.

Hur kan vi inte vara rosenrasande över detta och föra debatten till att handla om den politik som ligger till grund för detta inhumana livsöde? Hur kan vi inte kräva av våra styrande politiker, ja herr låtsas-statsminister Uffe jag menar dig, att varje uttalande, försök till symboliska och på det stora hela värdelösa gester också ger en verklig politisk reform och insats som skulle leda till att Murhaf och andra barn inte ens behövde sälja så många majblommor till att börja med?! I mean, pick your cause.

Det finns att göra både vad gäller den sedan länge fallerande svenska välfärden, barnfattigdomen – den som ett flertal organisationer, däribland Rädda Barnen, har rapporterat om och stramare högerpolitik i asylrätten. Skenande matpriser och skyhöga hyror, trångboddheten och de totalt missade möjligheterna att ta vara på ”invandrarnas” höga och breda kompetens.

Majblomman finns till just för att fattigdom bland barn finns, Sverige har alltså fattiga barn och dom blir allt fler och fler samtidigt som de blir fattigare än någonsin i takt med att klyftorna växer. Murhaf säljer majblommor för dessa barn, han drar sitt strå till stacken och när försäljningen lyfter vill han kunna ”köpa ett uppehållstillstånd”. Han ska inte behöva detta, han ska erkännas som medborgare i det land han har fötts och växt upp i.

Men klok som han är vet han att det inte går, så istället planerar han att köpa kläder och skor. Det fattas bara att Adidas bussar skor och ”vakta-orten-outfits” till honom för att sedan be deras PR-byrå uppmana influencers att sprida deras budskap, gratis. Alltid lika skevt, alltid den som redan ligger som jättarna ska sko sig på oavsett om vi talar fundamentala mänskliga rättigheter, barns rättigheter, ekonomisk rättvisa eller asylpolitik.

Jag har tänkt mycket på Murhaf dessa dagar och att jag tänker på honom och hans familjs situation hjälper ju verkligen inte dem någonstans eller på något vis. Det vet jag och jag är osäker på om ens denna krönika är till någon hjälp och det är därför jag också försöker lägga lika mycket om inte mer vikt vid mina handlingar än mina ord.

Exempelvis genom att jag röstar för en human asylpolitik, jämlik vård, arbets- och bostadsmarknad. Och sedan är redo att skapa det kaos som behövs när mina valda politiker glömmer att de är just det, folkvalda för att göra vår talan!

Jag gör det genom att jag använder min givna rättighet och tillika skyldighet att vara delaktig i beslutandet kring vilka lagar vi ska ha i Sverige. Det är att på riktigt stå upp för Murhaf och emot den individuella rasism han möter från såväl vuxna människor på sociala medier som den strukturella rasismen i form av vårt lands lagar och regler.

Missförstå mig som vanligt rätt här, fortsatt köpa hans blommor och stötta det otroliga arbete Majblomman gör MEN; tänk på att det ”vi” (inte jag) har röstat på är orsaken till att han varken kan köpa ett uppehållstillstånd eller ens överhuvudtaget ska behöva ha det som en önskan när jorden tillhör oss alla – #IngenÄrIllegal ni vet!

Riktig solidaritet kommer inte i form av statusar på sociala medier, inte ens när de kommer ifrån rikets mäktigaste utan det kommer ifrån vad du är villig att offra av dina privilegier för att Murhaf ska få reella möjligheter att leva ett värdigt liv där inte systemen är emot honom oavsett hur många miljoner han drar in till det.

Men för sakens skull så har alltså denna fenomenala pojke sålt fler majblommor än någon enskild individ i hela majblommans existens! Trots det hade jag hellre gett honom och alla barn ett uppehållstillstånd, stabilitet i hem och skola med framtidsutsikter värda hans vikt i guld.

Prenumerera för 69 kr/mån

Läs artikeln för 19 kr

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Aysha Jones
Aysha Jones
Aysha Jones är grundare av BLM I Sverige, influencer och ägare av Färg Makeup.

Rasismen hotar demokratin

Hot mot politiker och trakasserier mot rasifierade är ett hot mot demokratin. Aysha Jones har läst rapporter från Brå och Jämställdhetsmyndigheten om rasism. 

Fuck you, pay us!

Svarta och bruna som arbetar mot rasism måste få anständigt betalt för sina ansträngningar, skriver Aysha Jones, som inte ser att vita har samma problem.

Kalla inte flyktingar för migranter!

När vi väljer att kalla flyktingar för migranter nekar vi dem också humanitära insatser och rättvis behandling, menar Aysha Jones.

Nu gör jag slut med facket

"Fackförbunden har blivit en helig graal som ingen får kritisera eller omnämna i dåliga dager. Det är en björntjänst då de i sin vita normativa konformitet inte ser sina bjälkar och utvecklas i takt med det medvetna samhället som strävar efter jämställdhet", skriver Aysha Jones.