”Många känner inte till Tidöavtalet”

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Asylrättsaktivisten EvaMärta Granqvist är aktiv i nätverket “Nu är det nog”. I helgen deltog de och flera andra organisationer i olika manifestationer runt om i landet mot Tidöavtalet som de menar är rasistiskt, ojämlikt och innebär ett hot mot klimatet.

Asylrättsaktivisten EvaMärta Granqvist är aktiv i nätverket “Nu är det nog”. I helgen deltog de och flera andra organisationer i olika manifestationer runt om i landet mot Tidöavtalet som de menar är rasistiskt, ojämlikt och innebär ett hot mot klimatet.

Att demonstrera för flyktingars rättigheter är i den politiska samtiden är en kamp i motvind varför EvaMärta Granqvist betonar vikten av att arbeta tillsammans med andra. Som ett glädjeämne i mörkret nämner hon de afghanska ungdomar som åtta år efter att de kommit till Sverige fått stanna tack vare gymnasielagen.

– De har etablerat sig här och vi är många som gläds med dem när det går bra för dem. Men de smutskastas ändå systematiskt, inte bara av SD:s så kallade hatsvans. Just gruppen ensamkommande ungdomar från Afghanistan smutskastas systematiskt av vanliga privatpersoner. Det är de vanliga invektiven som man inte vill ta upp här, de kallas bidragstagare, skäggbarn, att de har ljugit om sin ålder, de har kastat sina pass, säger EvaMärta Granqvist.

Nu ansätts de ensamkommande dessutom – liksom många andra redan utsatta grupper – från högsta politiska ort genom Tidöavtalet. Bland annat föreslås upphävda permanenta uppehållstillstånd.

– Tidöavtalet är inte bra för Sverige, inte för någon, hävdar EvaMärta Granqvist som nu vill att Tidöavtalet rivs.

Vilka ingår i nätverket ”Riv Tidöavtalet”?

– Kampanjen ”Riv Tidöavtalet!” förenar en rad olika organisationer från vitt skilda områden. Det är något nytt och ganska unikt att klimataktivister, asylrättsgrupper, funkisrörelsen och olika yrkesorganisationer nu går samman kring ett gemensamt krav, det vill säga att Tidöavtalet ska rivas i sin helhet. Den nationella kampanjen utgörs inte bara av traditionella, fysiska demonstrationer, som hölls på olika orter den gångna helgen, utan även av bland annat en pågående namninsamling via Skiftet, konstinstallationer, musikaliska bidrag, närvaro i sociala medier och kommande debattartiklar.

– Det kommer också att bli aktuellt med informationsinsatser i någon form. Många invånare verkar helt enkelt inte känna till vad Tidöavtalet innebär för dem. Om man alls känner till det.

Vad i avtalet är ni emot?

– Vi vänder oss mot avtalet i sin helhet eftersom det är rasistiskt, ojämlikt och på sikt dessutom hotar vår gemensamma planet. Tidöavtalet huvudsyfte är att göra skillnad på Sveriges invånare, genom att dela upp oss två grupper. ”Vi” – som är bra, duktiga och ordentliga. Och ”dom” – som är dåliga, ansvarslösa och direkt farliga. Det är ett klassiskt grepp för att splittra ett solidariskt, välfungerande samhälle, inför ett fascistiskt maktövertagande.

– Vi har tusentals unga arbetsföra och svensktalande ungdomar i Sverige som inte får arbeta, samtidigt pågår den här den här systematiska smutskastningen från de här hatande privatpersonerna, sanktionerade numera från högsta politiska ort. Hela Tidöavtalet i sig bygger på en kass människosyn som har normaliserats genom åren,

På vilka orter var protesterna i lördags?

– Bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Strömstad och Malå.

EvaMärta Granqvist framhåller att den stränga migrationspolitiken inte började med Tidöavtalet men att den nya politiken innebär ännu en förflyttning i repressiv riktning. Hon påminner om att det var en socialdemokratisk regering som tecknade det kritiserade återtagandeavtal som lett till återsändandet av afghaner till Afghanistan.

– Det här avtalet beskrev migrationsminister Morgan Johansson offentligt som en framgång för Sverige. Då tänkte jag: oj då vilket misstag, det där kommer han få äta upp. Han kommer få ta tillbaka det när partimedlemmar tar honom i örat. Så här gör vi inte i Sverige. Men så blev det inte, hela partiet har ställt sig bakom den här politiken och med Morgan Johansson i spetsen fortsatt att kratta manegen för främlingsfientliga krafter som får ett större inflytande.

Prenumerera för 69 kr/mån

Läs artikeln för 19 kr

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.