Medierna spelar med i skrämselpropagandan

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Medierna borde ifrågasätta politikerna. I stället spelar man med i skrämselpropagandan.” Det skriver Maria Robsahm apropå Brå:s nya rapport om dödligt våld.

Om vi nu pratar om hårdare straff – varför inte skärpa straffen för dem som misshandlar och mördar en närstående? Istället ligger fokus på politikernas falska påståenden om ökat dödligt våld. Medierna borde ifrågasätta detta. I stället spelar man med i skrämselpropagandan.

Förvirringen kring det dödliga våldet har pågått länge. Och att det finns politiker som vill prångla ut en felaktig bild är inte heller någon nyhet. Nu kontrollerar de även den svenska regeringen. Igår kom BRÅ med siffrorna över det konstaterade dödliga våldet 2023. Inget överraskande.

Fakta är enkla att ta reda på och borde vara allmän kunskap och grund för den samhällspolitiska debatten. Men vår samtid har ju myntat begreppen faktaresistens av en viss anledning, får man förmoda.

I klartext har ingen avgörande förändring skett. Det dödliga våldet har totalt sett minskat efter toppnivån 1989 på 1,51 per 100 000 inv. Hittills under 2000-talet hade vi den högsta siffran 2007. Sedan år 2000 har totalantalet inte överstigit 1,2 per 100 000 inv. Vilket det gjorde 17 gånger under åren 1970-2000. Den som följer både statistiken och den mediala och politiska bevakningen kan samtidigt inte låta bli att undra över läskunnigheten bland politiker till höger. Är de bara intresserade av att populistiskt elda på allehanda vanföreställningar?

Den som blir förvånad över detta är inte påläst, men får vara ursäktad när SVT och SR haft mord och skjutningar som det som toppar varje sändning, varje debatt, år in och år ut.

Hur går den faktiska brottsstatistiken ihop med de alarmerande rapporterna om skjutvapen och uppgörelser i gangstervärlden? Hur kan vi förstå detta samtidigt som gängvåldet har blivit ett begrepp?

Förklaringen är enkel. Det dödliga våldet har inte ökat, men ändrat karaktär. Även om det dödliga skjutvapenvåldet har ökat sedan 2017 så har det dödliga våldet med andra mordvapen minskat mer.

Att det dödliga våldet som helhet inte har ökat är också ett faktum, men inget som anses vara relevant att berätta i varje artikel om just skjutningar och mord. Helhetsbilden över alla brott visar nämligen också samma sak. Den totala polisanmälda brottsligheten har inte ökat efter 2008.

Om vi räknar i procent så är minskningen dramatisk. Det handlar om en minskning med över 25% under 2010-talet.

Att utvecklingen har gått från en ökning under tidigare decennier till ett avstannade under senare tid blir tydligt om vi tar ett mycket vanligt brott, och ett som har funnits hela tiden i statistiken över polisanmälda brott – misshandel.

Särskilt stark är minskningen av misshandeln mot män, framför allt unga män. Tusentals färre män misshandlas varje år idag jämfört med för tio år sedan. Om vi räknar i procent så är minskningen dramatisk. Det handlar om en minskning med över 25% under 2010-talet.

Problemet är att dessa siffror inte passar med det narrativ som partierna till höger samt etablerad media såväl som en hel del alternativ media försökt och försöker bygga sin världsbild på. I deras värld ökar brottsligheten. Våldet ökar. Och det är “deras” fel. Ja, vi vet vilka “dessa” är, det är underförstått i alla dessa artiklar och politiska appeller.

På olika sätt vill man bygga en världsbild där brottsligheten inte bara ökar, den ”skenar”, blir ”okontrollerbar”. Man vill ta i med hårda tag, däribland att sänka straffmyndighetsåldern. Men åtgärder mot påhittade problem är ingen bra politik.

Kan det ändå inte finnas fog för att vara orolig för brottsutvecklingen? Det gör det alltid. Den förändras och utvecklas som resten av samhället. Vi behöver en aktiv och smart brottsbekämpning – av de verkliga brott som begås, inte politikers fantasier. Men ökar brottsligheten? Nej.

Tyvärr är det väldigt få aktörer inom media som vågar stå emot denna alarmism och högerpopulism. Tvärtom är brottsrubriker tacksamma. Enskilda brott är spännande och otäcka draman, perfekta för dagsnyheter. Särskilt det dödliga våldet. Den som mest läser rubriker kan lätt känna att högerpolitikerna har alldeles rätt. Men nu – äntligen – erkänns deras “sanning” av etablerad media.

Det har gått så pass långt att den som påpekar att statistiken inte visar att brottsligheten ökar ifrågasätts och misstänkliggörs. ”Vad är din agenda? Varför förnekar du att brottsligheten ökar? Varför tar du inte brottsligheten på allvar?”

Att ta brottsligheten på allvar är inte identiskt med att ljuga om den. Och vi kan inte åtgärda en brottslighet som är felaktigt beskriven.

Och denna månad har präglats av det dödliga våld som vi fortfarande pratar alldeles för litet om. Män som mördar sin fru, sambo eller flickvän

I mars månad har fem sådana mord redan skett. Det borde vara oacceptabelt. Borde vara, men tycks inte vara det.

Mord i nära relation, kallas det. I praktiken är det nästan alltid en man som mördar en kvinna han har en relation till. Av 111 mord i nära relationer 2017 – 2023 var det i 96 fall en man som mördade en kvinna. Åren 2022 och 2023 var alla fall en man som mördade en kvinna.

I mars månad har fem sådana mord redan skett. Det borde vara oacceptabelt. Borde vara, men tycks inte vara det.

Regeringen lägger småpengar på ett samhällsproblem som inte avtar och man avslutar framgångsrika projekt mot dessa mord för att spara småpengar.

Det visar i klartext att medan fokus ligger på den gängkriminalitet som får medialt utrymme, där dödskjutningar alltid ligger högst upp på agendan, fortsätter detta dödliga våld. Bakom siffrorna över döda kvinnor har vi siffrorna över misshandlade kvinnor. Våldet fortsätter.

När det gäller en man som mördar sin fru, flickvän eller sambo så är förövaren känd. Det är inte svårt att lösa mordet. Men det är omöjligt att rädda livet på den kvinna som han har mördat.

Om vi nu pratar om hårdare straff – varför inte skärpa straffen för dem som misshandlar och mördar en närstående?

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Våga stå emot myterna om brott

Medierna borde ifrågasätta politikernas falska påståenden om ökat dödligt våld. I stället spelar man med i skrämselpropagandan.