Ett mediestöd som tystar vänsterpressen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Många tidningar på vänsterkanten kommer i praktiken att tystas när de blir utan mediestöd. Men det finns sätt att överleva, skriver Anders Svensson.

Den nya lagen om mediestöd, som klubbades av riksdagen 15 november, kommer med mycket stor sannolikhet leda till att de flesta vänstertidningar med veckoutgivning eller tätare utgivning kommer att förlora presstödet. Det innebär troligen att de inte kan överleva, i alla fall inte i tryckt form.

Det handlar om tidningar som Dagens ETC, ETC Nyhetsmagasin, Arbetaren, Flamman, Internationalen och Offensiv vilka idag uppbär presstöd och trycks på papper. Även en del andra tidningar med kristen, grön eller högerextrem profil kommer att bli av med presstödet.  

För att överleva krävs förmodligen en rad åtgärder. 

Sammanslagningar och papperstidningar

Kanske kan ETC överleva som papperstidning men de övriga får nog förvandlas till enbart digitala produkter. Det vore eventuellt möjligt att de andra skulle kunna överleva som papperstidning om de gjordes till en enda produkt.

Det skulle innebära att Arbetaren, Flamman, Internationalen och Offensiv slogs ihop till en enda papperstidning. Kanske ett sådant samarbete är orealistiskt på grund av tidningarnas blandade politiska hemvist. Flamman och Internationalen är dock två tidningar som står nära Vänsterpartiet så de två borde i alla fall kunna samarbeta. 

Att det skulle finnas några planer av detta slaget är inte sannolikt och ingenting jag i så fall skulle känna till. Men det är nog hög tid att de aktuella tidningarna börjar diskutera saken.

Nättidningar

Som nättidningar kan de olika vänstertidningarna dock sannolikt överleva var och en för sig men förmodligen med färre medarbetare och artiklar. Men hittills har de inte gjort bra ifrån sig på detta område. Min egen blogg har fler läsare än alla vänstertidningar förutom ETC på nätet. Det är ett klart underkännande av vänsterns agerande och vänsterns tidningar på nätet.

Det finns dessutom flera vänstertidningar som bara finns digitalt och inte har något presstöd/mediestöd som Aktuellt Fokus, Magasinet Konkret, Parabol och Veckans Nyheter. Vidare finns det en lång rad tidskrifter som exempelvis Clarté, Magasinet Svärm, Röda Rummet och Tidningen Brand.

De flesta vänstertidningar har inte heller några större mängder läsare, varken i pappersform eller på nätet. ETC är förstås det stora undantaget. Att ha många läsare är viktigt för att kunna få in mer pengar för att driva verksamheten. Många skribenter måste också kunna få betalt. Idag används lite olika metoder för att få in pengar. 

Arbetaren, ETC, Magasinet Konkret, Flamman och Internationalen använder digitala prenumerationer för att läsarna ska få tillgång till alla artiklar. Parabol och Aktuellt Fokus finansieras genom frivilliga gåvor och alla publicerade artiklar på nätet är fria att läsa. 

Oavsett metod är det viktigt att öka antalet läsare för det är det enda som kan garantera en stabil utgivning med kvalitet. Fler läsare ger fler prenumeranter eller fler som skänker frivilliga bidrag.

Få fler läsare

Det finns några enkla åtgärder som kan öka antalet läsare och det är viktigt att vänstermedia använder dessa. Så sker dock i allmänhet inte idag. Det handlar om sådant som att länka flitigt till varandra. Något som ökar synligheten för både den länkande och länkade tidningen. Men det sker i stort sett inte alls idag. Speciellt viktigt är det att den största vänstertidningen, ETC, länkade mer.

Dessutom kan det vara viktigt att de olika tidningarna tillåter återpublicering av varandras material. Det är något som skulle berika alla sajter. Det skulle också generera länkar till varandra på ett sätt som gynnar den som ursprungligen publicerade artikeln. Dessutom skulle det innebära att de olika nättidningarna blev lite mer innehållsrika.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Anders Svensson
Anders Svensson
Anders Svensson är är aktivist, bloggare och skribent. Tidigare industriarbetare och IT-tekniker.

Poljarevius – en misslyckad polischef

Polismästare Jale Poljarevius är en katastrof och hans metoder har ökat gängvåld och skjutningar. Det skriver Anders Svensson, och är är förvånad över att polismästaren så ofta hyllas i medierna.