Melankoliskt drama i drömskt Köpenhamn

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Charlotte Wiberg har sett Copenhagen does not exist i regi av Martin Skovbjerg. En ”säregen, sevärd film med sagoskimrande och melankolisk atmosfär” lyder hennes omdöme om dramat som utspelas i Köpenhamn.

Charlotte Wiberg har sett Copenhagen does not exist i regi av Martin Skovbjerg. En ”säregen, sevärd film med sagoskimrande och melankolisk atmosfär” lyder hennes omdöme om dramat som utspelas i Köpenhamn.

Vissa filmer går direkt till streaming utan att passera biografen. Det betyder inte att de inte är värda att lägga lite pengar på exempelvis hos SF Anytime. Copenhagen does not exist i regi av Martin Skovbjerg, och med manus av Eskil Vogt som är känd för sitt samarbete med norska regissören Joachim Trier, är måhända inte något mästerverk men en säregen, sevärd film med sagoskimrande och melankolisk atmosfär. Som av en händelse spelas den kvinnliga huvudrollen Ida av Angela Bundalovic, som också spelade huvudrollen i Nicolas Winding Refns drömlika Netflixserie Copenhagen Cowboy. Staden är lika undslippande i båda verk.

Ida och Sander (spelad av Jonas Holst Schmidt) har ett intensivt kärleksförhållande. Hon hör inte längre av sig till sin familj. Han har inget arbete, inget liv utanför den uppslukande relationen. Men så försvinner Ida. Och instängd i en lägenhet måste Sander nu försöka förklara för Idas far och bror vad som egentligen hände. Men är han en pålitlig berättare? I ibland vagt skissade, ibland knivskarpa återblickar och återberättande, ges faktiskt en förklaring till vad som hänt, vi får alltså veta det centrala händelseförloppet, men samtidigt blir relationens konturer allt vagare. Allt fler frågetecken uppstår. Är han verkligen kärleksfull mot henne? Älskar hon verkligen honom? Hurdan är egentligen Idas relation till sin familj, till sin bror? Bilderna av Ida börjar skära sig mot varandra. Och minnet är ju som vi alla vet ett opålitligt redskap. Inte bara Ida utan också Sander själv är undflyende, försöker nå fram till sig själv i skärvorna efter en tragedi – ett smärtsamt projekt.

Stundvis tyngs filmen ned av sina pretentioner. Den blir då poserande och tillgjord snarare än gåtfull och suggestiv. Jag tycker ändå att det finns tillräckligt av de båda sistnämnda egenskaperna för att filmen ska vara sevärd. Själva ramberättelsen upplever jag visserligen som tämligen konstruerad, men den utgör ju bara en genväg för att nå fram till smärtpunkterna, så det kan nästan kvitta. 

Jag vill också nämna Jacob Møllers cinematografi. Bildspråket matchar perfekt just den vaghet som karakteriserar narrativet, och det är dessutom vackert utan att bara vara snyggt för snygghetens skull. Filmer som går direkt till strömning riskerar helt försvinna i den flod av film och serier vi simmar runt i. Denna film är dessutom tämligen lågmäld, den skriker inte för sig. Men lågmäldheten hör till dess tillgångar. 

Prenumerera för 69 kr/mån

Läs artikeln för 19 kr

Copenhagen does not exist
Betyg: 3
Regi: Martin Skovbjerg
Med: Angela Bundalovic, Christopher Læssø, Jonas Holst Schmidt, Vilmer Trier Brøgger, Zlatko Buric. 
Filmfoto: Jacob Møller.
Längd 1 timme 38 min.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Falska rykten om organstölder en del av antisemitismen

”Antisemitism är ryktet om judarna sade Theodor Adorno och ibland kan den meningen upplevas som en helhetsbeskrivning av fenomenet antisemitism.” Charlotte Wiberg skriver om konspirationsidéerna kring organstölder apropå den pågående debatten om antisemtism hos svenska influerare.

Tre dimensioner av våld mot kvinnor

Charlotte Wiberg har sett tre tv-dokumentärserier: ”En våldsam kärlek”, ”En kropp till salu” och en ”En våldsam heder”. Tre dimensioner av våld mot kvinnor. ”Producenten och regissören Jessica MacDowall är involverad i samtliga produktioner. Hon har utfört en viktig och stark gärning,” skriver Wiberg.

Skrämmande dokumentärfilmer om sekter

Charlotte Wiberg har tagit en närmare titt på några aktuella dokumentärfilmer om sekter. ” Det är rentav förskräckande enkelt för sekter att binda människor till sig och sedan förstöra dem,” konstaterar hon.

Drömsk tonårsskräck med svävande syntslingor

”Jennifer Reeder är ännu ett namn att lägga till på den växande listan av genrefilmskapare med en personlig touch,” skriver Charlotte Wiberg. Hon har sett Reeders aktuella ”Perpetrator” och uppskattar dess drömska tonårsskräck och svävande syntslingor.