Mer än 40 migranter dödade av grekisk kustbevakning?

BBC har avslöjat att Greklands kustbevakning kan ha dödat över 40 migranter på medelhavet. Både FN och EU har betonat att grekiska myndigheter måste respektera skyldigheterna enligt asyl- och internationell rätt.

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En BBC-undersökning har avslöjat att den grekiska kustbevakningen kan ha orsakat dödsfall för dussintals migranter i Medelhavet under en treårsperiod. Över 40 personer tros ha dött till följd av att de antingen tvingats ut ur grekiskt territorialvatten eller tagits tillbaka till havs efter att ha nått grekiska öar. Den grekiska kustbevakningen förnekar alla anklagelser om olagliga aktiviteter.

Magasinet Konkret har tidigare skrivit om Greklands kustbevaknings tvivelaktiga beteende.

BBC:s analys av 15 incidenter från maj 2020 till 2023 visar på 43 dödsfall, med källor från lokala medier, icke-statliga organisationer och den turkiska kustbevakningen.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Dold kamera hos SD – David Lång får sparken

David Lång har fått sparken. Se hur det gick till!

Betalväggarnas baksida är ett demokratiproblem

"Tidningar har en unik position i samhället som förmedlare av information och som plattformar för samhällsdebatt. När de väljer att begränsa tillgången till intervjuer med politiker, begränsar de också medborgarnas möjlighet att informera sig"

Jimmies Europa byggs på konspirationsteorier

"Mitt Europa bygger murar, mot illegal invandring, mot islamism och – mot folkutbyte", skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Expressen inför EU-valet på söndag.

Blommig falukorv

Många minns nog låten "Blommig falukorv" som är en sång skriven och inspelad av Hans Alfredson, från 1965. Men många verkar ha glömt var SD har sina ideologiska rötter.
Mer inom