Minister försökte få tidning ändra i rubriken

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Miljöminister Romina Pourmokhtaris stab har i två dagar riktat hårda påtryckningar mot tidningen Altinget för att ändra vinkeln på en nyhetsartikel om klimatmålen. Rubriken löd: “Altinget avslöjar: Hassler vill slopa alla befintliga klimatmål.” Detta trots att varken rubriken eller artikeln innehåller några felaktigheter.

I onsdags presenterades resultatet av den utredning om klimatpolitiken och klimatmålen som ekonomen Johan Hassler genomfört ensam, i expressfart och helt utan stöd av sakkunniga. Hassler föreslår att klimatmålen ska göras om, både målet till 2030 och 2045. Det skarpa målet för minskade utsläpp från transporter ska tas bort, och ersättas av ett som enbart fokuserar på elektrifiering.

Men det var absolut inte den vinkel som miljöministern ville ha. Nej, ministern hade önskat sig en rapportering som handlade om att målen istället ska ”skärpas”. Problemet är bara att ingen, vare sig utredaren eller någon från regeringens stab, har kunnat tala om precis hur denna skärpning ska se ut.

Men det stannar inte där. Altinget rapporterar nu om hur ministerns närmsta medarbetare under flera dagars tid har utövat hårda påtryckningar mot tidningens redaktion att ändra artikeln, trots att den inte innehåller några formella fel utan endast har ”fel” vinkel. Så här skriver Altingets chefredaktör Sanna Rayman:

”Av allt att döma frontalkrockade artikeln med klimatdepartementets kommunikationsplan. I två dagar krävde man att vi skulle ändra vår rubrik. Per telefon, per mejl, per sms – i upprörda och känslosamma ordalag. Någon timme före pressträffen, hörde departementet åter av sig och begärde att Altinget skulle publicera en rättelse innan utredningspresentationen klockan 14… Vi svarade då – och vi vidhåller också nu – att så kan vi inte med bästa vilja beskriva förslagen i Hasslers rapport. Departementets förslag på nyhetsvinkel är inte rimlig, oavsett vad man tycker om ordet slopa. Vad som är nyheten i dag – och alla andra dagar – är en journalistisk fråga som avgörs redaktionellt.”

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.