Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.

Få blev nog förvånade när det nu visade sig att en av de centrala personerna i Sverigedemokraternas trollfabrik, Alexander Edbom, länge varit en Putinkramare som själv delat en massa prorysk propaganda med sitt X/Twitter-konto, och haft en minst sagt sval attityd till Ukraina. Detta är en hållning som varit ständigt närvarande i den svenska och europeiska ytterhögern.

Det enda anmärkningsvärda är väl att det rör sig om en av de som driver SD:s omtalade trollfabrik, från partiets kommunikationsavdelning, och till det yttre har ju detta inte varit partiets ståndpunkter. Det har inte varit svårt att finna äldre ”humoristiska” Putinkramande inlägg även hos trollfabrikens konton, som Facebooksidan Vita kränkta kvinnor. Vad SD säger, och vad SD ”säger”, är ofta två helt olika saker, och det är ett demokratiproblem som ständigt hotar att även bli ett säkerhetsproblem. Ett starkt argument för att partikontrollerade (dessutom skattefinansierade) anonyma konton är ett otyg. 

Expo kommentarer idag att vi nu vet en hel del om de avslöjade tjänstemännen på SD:s kommunikationsavdelning, där det ”finns både folkvalda lokalpolitiker, en tidigare nationaldemokrat och en rysslandsvän som privat hyllat Putin och spridit mängder med högerextremism.” Expo visar också att Edbom har ett dokumenterat intresse för högerextrem memekultur som sträcker sig nästan ett decennium bakåt, med bland annat förintelseförnekelse.

Det finns några saker som kan tillfogas till Expressens avslöjande. Jag råkade titta lite på fenomenet Edbom för bara några dagar sedan när jag noterade att hans konto var ett av de många på X/Twitter som blockat mig, trots att vi aldrig har interagerat. En blocklista? Edbom var för några år sedan ledamot i Medborgerlig Samlings lokalavdelning i Järfälla och skrev debattartiklar under den beteckningen. Men någon gång hamnade han alltså på SD:s kommunikationsavdelning. Och senaste åren kan man se att han använt sitt eget konto för att driva på olika drev på X, inlägg som gärna sedan citerats av exempelvis Samnytt, tidigare även av ryska Sputnik.

Samnytt? I den här trollsfären glider ständigt ytterhögermiljöerna samman. Det märks överallt. Trollfabrikens konton delar sådant som Samnytt, Nya tider, Fria tider osv, extrema publikationer som partiet utåt vill hålla armslängds avstånd till. Och människor nätverkar. Edbom själv har ett ”spännande” nätverk på X/Twitter. Som Tobias Hübinette kommenterade avslöjandet idag:

”Högerextremisten Edbom umgås med och rör sig i samma kretsar som bl a Hanif Bali, Tino Sanandaji, Weidmo Uvell, Ingerö, Therese de Waern (”Therese Verdun”) och Maria Hind Alias mfl.

Det finns en gråzon mellan M, KD, Medborgerlig Samling, Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna som Edbom länge har rört sig inom och tidigare var han också medlem i MED innan han gick med i SD.

Idag lär ett stort antal personer som tillhör M, KD, MED, AFS och SD plus alternativmediesfären radera en mängd olika inlägg, klipp och foton liksom gillanden i olika sociala medier och forum som är kopplade till Edbom.”

Alexander Edblom på Twitter-Cirkle.

Detta är samtidigt en förutsättning för trollfabrikens funktion som radikaliseringsmaskin, jämför det som kallas ”altright pipeline”. Man nätverkar med, och ”tipsar” ständigt sina följare om aktörer längre ut i kanterna, sådana som själva är riktigt radikala influerare i de här nätverken och som startar drev, sprider konspirationsteorier samt delar ännu mer radikalt innehåll.

 Det kan vara av intresse att kika på Edboms ”Twitter circle”, ett kul verktyg som ringar in vilka konton Edbom interagerat (gillat, delat, nämnt) mest med på sistone. Ju längre in, desto mer intressant. Det säger förmodligen en del om trollfabrikens nätverk och beteende, även om det kan tänkas att det mest bestickande raderats i samband med avslöjandet. Och en del intressant interaktion kommer inte med, det finns exempelvis en hel del ”hängande” mellan Edbom och avgrundskonton som Katerina Janouch och Plainview (litet om det kontot här), konton som just Vita kränkta kvinnor gärna har tipsat om genom åren. På topp ligger MEMIS, @memingenjoeren, lustigt nog verkar en hel del utbyten mellan det kontot och Edholms ha ”försvunnit” senaste dygnet.

Cirkel-bilden blir ändå intressant, man hittar naturligtvis en hel del SD-folk, och några medier/journalister som Edboms säkert gillar att tjafsa med på X, och inte oväntat M-riksdagsledamot Beckman som hänger med allt och alla på den här kanten. Men där finns också några intressanta anonyma konton, inte så små, som vi är många som funderat över vilka som egentligen ligger bakom. De behöver ju inte alla vara direkt del av trollfabriken, men de ingår åtminstone i det tätare nätverket kring den. 

Detta är trollfabrikens ”värld”, och en del av de här kontona är extremt aktiva på X, med trollbeteende, propaganda, desinformation, hets, drev. Andra är politiker, eller ”opinionsbildare”. Vissa är både och.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.

Trollgate – vad medierna missat

Det finns många olika aspekter på avslöjandet av SD:s trollfabriker och i vissa fall har etablerade medier visat prov på okunskap, bland annat när det gäller bortförklaringarna att det handlar om humor. Det skriver Mathias Cederholm i en sammanfattning av ”trollgate”.