Motvilja mot andra människor får inte styra migrationspolitiken

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Nioåriga Lisa föddes i Sverige och har svenska vårdnadshavare. Trots det beslutar Migrationsverket om utvisning, något som nyligen upprört den svenska allmänheten som har en lösning: ”Utvisa någon annan istället!” Varifrån kommer ens en sådan idé, undrar EvaMärta Granqvist och menar att hela samhällsdebatten domineras av förenklade migrationspolitiska lösningar.

Lisa från Lidköping ska utvisas ensam till Albanien utifrån sitt albanska medborgarskap, och där placeras på ett barnhem. Migrationsverkets inhumana beslut väcker människors känslor, av begripliga skäl.

Lisa är ett barn, som följaktligen omfattas av barnkonventionen och principen om ”barnets bästa”. Men inte bara det. Lisa är en söt liten flicka som dessutom är blond och blåögd. Och nej, det handlar inte om att jag ställer utsatta barn mot varandra, utan det görs i själva verket skillnad på barn och barn i Sverige.

Lisas ärende väcker uteslutande normal sympati, till skillnad från exempelvis femåriga Amir Ali från skånska Hanaskog, som tvingades fly från sitt födelseland Sverige 2020.

De islamofobiska tyckarna i sociala medier ser mer än gärna att varje muslim, det så kallade ”MENA-folket”, ”bidragsturisterna” och ”lycksökarna” utvisas, oavsett ålder och skäl. Det får de förstås tycka, men problemet är att de har ledande politikers stöd.

Gratis artikel

Denna artikel är gratis att läsa.
Registrera ett gratis konto för att låsa upp den!
Har du redan ett konto?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

EvaMärta Granqvist
EvaMärta Granqvist
Eva-Märta Granqvist är skribent, aktivist och konceptkonstnär.

Lögner ska tysta motståndare – “skitsamma att det inte är sant”

Bara någon vecka efter att Konkrets krönikör EvaMärta Granqvist beskrivit återanvändningen av Goebbels propagandapunkter, rullar extremhögerns hatmaskineri åter igång med full kraft. Måltavlorna skiftar...

Hatdrev enligt Goebbels propagandaprinciper

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) sätter ner foten när Margareta Cederfelt (M) försöker förringa Israels pågående folkmord i Gaza. Följden blir ett hatdrev – mot Riazat. Den svenska brunhögern förvränger medvetet verkligheten enligt Goebbels propagandaprinciper, skriver EvaMärta Granqvist.

När den svenska flyktingpolitiken var human

Demonstrationerna mot angiverilagen fortsätter runt om i landet. Lena Kronberg har medverkat som talare vid flera tillfällen, och utgångspunkten är hennes egen familjs flykt undan nazisterna, när den svenska flyktingpolitiken var human. Här berättar hon sin familjehistoria för EvaMärta Granqvist.

Stoppa angiverilagen och inför flyktingamnesti!

Angiverilagen var det som fick motståndet mot den svenska fascismen att vakna. Måtte kampviljan nu hålla i sig, hoppas EvaMärta Granqvist, och föreslår att ljuset nu riktas mot den enda rimliga lösningen: En svensk flyktingamnesti.