Tema
1175

När vatten blir ett vapen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Hamas avskyvärda terrorattack ska självklart fördömas. Samtidigt måste bakgrunden lyftas fram för att den pågående tragedin ska kunna få ett slut. När kommer den sista palestiniern att fördrivas, frågar sig Maj Wechselmann och erinrar om systematiska övergrepp på Israels ursprungsbefolkning.

2020 kom det en FN-rapport, Gaza in 2020 – A Livable Place, som visade att det knappast gick att bo på Gazaremsan längre på grund av den bristande vattenförsörjningen. Problemet har bara växt och växt. Redan 2009 kom en världsbanksrapport  som visade att över 90 procent av dricksvattnet på Gazaremsan är odrickbart. Dessutom går 40 procent förlorat på grund av Gazas föråldrade infrastruktur. Allt fler barn föds med hjärtfel, som så kallade blue babies, på grund av den höga halten av nitrit i vattnet. Vad kommer att hända nu när israelerna stoppar försörjningen av elektrisk ström och vattnet inte ens kan pumpas upp i husen? 

Att spela med palestiniernas liv har den arroganta israeliska staten alltid gjort. Hur många palestinier tänker man ta livet av nu genom att neka dem de mest elementära förnödenheter?

Det är 15 år sedan jag bodde hos en palestinsk bonde, Hafez, i den 1 000 år gamla byn Al Tuwani 20 kilometer söder om Hebron. Hafez ägor gränsade till den judiska bosättningen Ma´On med de israelska nybyggarna som kommit dit 1980 och bokstavligt talat förgiftat livet för Hafez och människorna i Al Tuwani.

De hade bränt ned Al Tuwanis moské, de försökte att sabotera skolan för byns barn. Bosättarna kom om natten och högg ned merparten av Hafez olivträd, lade hans brors hus i ruiner och förgiftade djurens brunn med råttgift. Självklart dog djuren, hans fru var just då gravid i åttonde månaden med tredje barnet, hennes yngsta var inte ens två år, jag såg det, jag var ju där. 

 

Icke-våldsorganisationen Christian Peace Maker Team (pensionärer från England, USA och Australien) hade kommit dit och bodde i ett fönsterlöst hus i byn i ett försök att skydda Al Tuwani från total förstörelse. De skickade vattenprov från brunnen till ett välkänt engelskt laboratorium. De stöttade palestinierna, genom att varje dag eskortera barnen i en annan by till skolan. De judiska bosättarna hade nämligen förbjudit de palestinska barnen att ta den kortare vägen. I stället för att gå i 25 minuter fick de gå i två och en halv timme. Avspärrningen av skolvägen var bara en av många. Till bosättningen Ma´On går en fin asfalterad väg från Hebron, den tar bara 20 minuter med bil. Men palestinierna får inte använda vägen. De måste snirkla sig fram på uråldriga grusvägar och det tar då två timmar in till Hebron. Många människor i byarna måste åka till Hebron för sin försörjning, men ofta stoppas de av israeliska patrullerande militärbilar på vägen hem, som tar mycket, mycket god tid på sig för att kolla deras pass.

I Gamla Hebron har palestinierna fördrivits. Israeler har flyttat in, de roar sig med att kasta flaskor och skräp ned på de palestinska handlarna, som av samma skäl har spänt nät över gatorna i ett par meters höjd för att gå säkra.

Trots detta är stödet för Hamas inte stort. När jag reste runt i Palestina, speciellt till de permanenta flyktinglägren, sade de palestinska ungdomarna till mig att de ansåg att Hamas var reaktionärt och förfärligt farlig. De önskade Hamas dit hän där pepparn gror.

Det finns så många vidriga metoder för att fördriva ursprungsbefolkningen, palestinierna – alltid samma förakt, alltid samma brutalitet och våld. När kommer den sista palestiniern att fördrivas? Ändå är det bara lite mer än 100 år sedan araber och judar levde fredligt ihop innan Palestina blev det ”Heliga landet”. 

När skall någon börja ifrågasätta att judarna är ”det utvalda folket”? Som en fotnot till denna artikel rekommenderar jag varmt att ni läser den 400-sidiga, mycket lärda, boken Skapandet av det judiska folket, av professorn i historia vid Tel Avivs universitet, Schlomo Sand, som för i bevis att det av Gud utvalda folket, det ursprungliga folket i Palestina genom alla årtusenden faktiskt är palestinierna, eftersom de aldrig fördrivits! Han påstår att fördrivningen är en myt! Tänk er tanken?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Carl Bildts blodiga teflonkappa

"Under hela den tid som Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil/Petroleum, försvarade han Lundins exploatering, han tjänade massor av pengar, som han investerade i porr och tobaksbolag i USA." Maj Wechselmann berättar om bakgrunden till sin film “Det är upp till dig” som ingen svensk tv-kanal ännu visat och som vi tidigare intervjuat henne om.