Newsweek på samma sida som Nya Dagbladet i ”kulturkriget”

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

NYA DAGBLADET. Mathias Cederholm förklarar varför amerikanska Newsweek delar Nya Dagbladets syn på SVT:s serie om Sveriges historia där de första svenskarna återges som mörkhyade.

 

SVT:s serie om Sveriges historia blev, redan långt innan den kom, föremål för en minst sagt väntad debatt i det ständiga ”kulturkriget”. SVT använde sig minsann av mörkhyade skådespelare för att illustrera de första svenskarna, de som följde den smältande inlandsisen norrut för 14 000 år sedan. Och som enligt ny DNA-analys var…mörkhyade.

Förfärligt, menade en rad svenska alternativmedier redan i maj/juni. Och till dessa hörde, lika väntat, Nya Dagbladet. Mindre väntat var att den stora amerikanska tidskriften Newsweek så småningom, i november, anslöt: ”en del anser” enligt Newsweek att SVT:s serie är revisionism, och del av en politisk kampanj för fortsatt massmigration till Sverige med påståenden som att Sverige alltid varit multietniskt. Och Newsweek ser ett nyhetsvärde i att påpeka att debattörer som Jeff Ahl (tidigare SD och AfS) är sura över detta på X/Twitter.

Detta var intressant nog en rewrite på en artikel från just Nya Dagbladet, men från deras mindre kända engelskspråkiga version, The Nordic Times. Vilket ju är rätt uppseendeväckande. Newsweek är en gammal tidning med viss tyngt i mediebranschen, och den väljer alltså att luta sig mot en liten ökänd svensk konspirationssajt på yttre högerkanten.

Detta noterades av en skribent på Medium som kallar sig ”College Hill”, som i december skrev två artiklar på engelska dels om den märkliga händelsen, dels om vad Nya Dagbladet är för något och om miljöerna kring sajten. Två läsvärda artiklar med mycket information varav ”College Hill” har hämtat en del från svenska Expo men som nog många svenskar inte känner till.

Newsweek har gjort en högergir

Men för att ta det från början. Det är kanske inte så konstigt att Newsweek klickbetar med det svenska kulturkriget. Det har hänt någonting med tidningen under de senaste åren, inte minst från det att man 2020 valde att sätta den konservativa kommentatorn Josh Hammer som ansvarig för opinionssidorna. Sedan dess har det varit fullt av märkligheter i Newsweek, och Southern Poverty Law Center varnade 2022 för att tidningen med Hammer gjort en kraftig högergir och dess sidor sedan dess frekventerats av extremister, stött auktoritära ledare, publicerat konspirationsteorier om allt möjligt, drivit reaktionära ståndpunkter kring migration och HBTQ+-frågor, med mera.

Vad Nya Dagbladet egentligen är

Och det är alltså detta nya Newsweek som hittar The Nordic Times för sin ”rapportering” om SVT:s serie om Sveriges historia. ”College Hill” gör ett fint arbete med att sammanfatta vad Nya Dagbladet, och The Nordic Times, egentligen är för några. Nya Dagbladets grundare, chefredaktör och ansvarig utgivare är Markus Andersson, tidigare med en drivande roll i det numera nedlagda högerextrema partiet Nationaldemokraterna. Den andre redaktören heter Isac Boman, som bland annat har gett ut en bok på förlaget Arktos Media, ett ”högerextremt bokförlag specialiserat på den nya högern, den identitära rörelsen och amerikansk alt-right.”

Arktos har annars inte minst gett ut en rad böcker av den famösa ryska filosofen Alexander Dugin, som företräder en rätt speciell rysk högerradikal ultranationalism och nyfascism, och som under de senaste åren blivit alltmer lik en QAnon-konspirationsteoretiker som hundvisslar om ”Great Awakening”, ”Great Reset” ”krig mot usurpatorn Joe Biden”, de ”globala eliterna” osv. Arktos publicerar löpande Dugins artiklar, nästan som vore det hans egen blogg. 

Högerextrema konspirationsteorier

Det finns egentligen mycket att säga om Nya Dagbladet, och redan är en hel del skrivet om sajtens allmänna inriktning. Den har exempelvis enligt en genomgång hos Expo publicerat högerextrema konspirationsteorier om till exempel ett pågående ”folkutbyte”, ifrågasättande av antalet offer under Förintelsen, texter om att muslimer försöker erövra Europa och konspirationsteorier kopplade till coronapandemin.

Tidningen har under flera år drivit en prorysk linje. Under pandemin var sajten en viktig kanal för konspirationsteorier i anslutning till ”frihetsprotesterna” mot vaccin och restriktioner, och det är överhuvudtaget belysande att göra en sökning på ”vaccin” på sajten och kika på nyhetsurval, rubriker med mera. Det kan för övrigt påpekas att Lars Bern under en rad år var krönikör på sajten, med sina vanliga tirader om allt från vaccin till ”klimatalarmism”.

Olika aspekter på Nya Dagbladet

Man kan också påminna sig om några händelser senaste åren som illustrerar olika aspekter på sajten. 2020 ansökte Nya Dagbladet om redaktionsstöd, men nekades av Myndigheten för press, radio och tv. Nya Dagbladets svar blev att hänga ut enskilda handläggare på myndigheten med namn och bild vilket skapade oro och rädsla bland medarbetare på myndigheten (Nya Dagbladet beviljades 2021 innovationsstöd och redaktionsstöd).

I september 2022 publicerade Nya Dagbladet en artikel utifrån dokument som påstods vara ”läckta” från tankesmedjan RAND, men istället var fabricerade i någon form av påverkansoperation.

Påverkansoperationer

I dokumenten ”beskrevs” hur Ukraina med USA:s bistånd skulle ha pressat Ryssland att angripa landet, med syftet att ”söndra Europa” och krossa den europeiska ekonomin. Eftersom artikeln publicerades på både svenska och engelska fick den stor spridning såväl i Sverige som internationellt. Nya Dagbladet har försvarat sin publicering och har alltså inget emot att medverka i, av allt att döma, djupt tvivelaktiga påverkansoperationer.

Varför ville Tegmark stödja ett Nya Dagbladet-projekt?

Hösten 2022 utspelade sig också en märklig historia med den berömda fysikern Max Tegmark, som givit ett löfte om ett stöd på en miljon kronor till Nya Dagbladets grundande av en stiftelse för att främja ”oberoende journalistik”. Varför ville Tegmark stödja ett Nya Dagbladet-projekt? Det finns en koppling mellan dem via Tegmarks bror, journalisten Per Shapiro, som varit återkommande publicerad av och omskriven hos Nya Dagbladet, och även driver den konspirationsteoretiska podden Folkets radio som Nya Dagbladet gjort återkommande reklam för.

Folkets radios inriktning

College Hill gör i en av sina artiklar några iakttagelser kring Folkets radios inriktning, med gäster som ofta är vaccinmotståndare, är konspirationsteoretiker eller har kopplingar till ytter/extrem-högern. Pikanta gäster som lyfts fram är Jacob och Inger Nordangård, Lasse Wilhelmson, Ilkka Tiainen, Torbjörn Sassersson (Newsvoice) och Max Winter (Frihetsrörelsen med mera).

Märklig hyllning i Sommar i P1

Märkligt är att Max Tegmark i sitt Sommar i P1 2023 hyllade brodern Shapiros konspirationspodd, liksom hans nya bok – som handlar om något med arkonter (en hemlig utomjordisk elit), shamaner, frekvenser och de gnostiska skrifterna. Boken heter Kriget mot livet: Hur vi manipuleras av Arkontisk Intelligens och distribueras lämpligt nog av Karneval förlag, som det egentligen också finns mycket att säga om.

Vetenskapsjournalisten Anna Davour ställde sig undrande till allt det här i en artikel i Forskning & Framsteg, vilket ledde till en egendomlig brevväxling där Shapiro bland annat klagade över att F&F publicerat en artikel där en professor i miljömedicin hävdade att 5G är ofarligt för människor. Vill man fördjupa sig i sådana här lustigheter med kopplingar till Nya Dagbladet finns det mer att läsa i artikeln av College Hill.

Kontentan? Det är en märklig och knappast oproblematisk värld långt borta i Sverige som kan öppna sig när man läser Newsweek nuförtiden.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.