Nidbilden av Rinkeby blev rasistiskt självmål

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Ett trollkonto på Twitter erbjöd sig att stå för resan, om Eva-Märta Granqvist, Skånebaserad vänsterdebattör och krönikör för Konkret, "vågade" besöka Stockholmsförorten Rinkeby. Eva-Märta nappade på erbjudandet. Nidbilden av Rinkeby blev rasistiskt självmål.

Ett trollkonto på Twitter erbjöd sig att stå för resan, om Eva-Märta Granqvist, Skånebaserad vänsterdebattör och krönikör för Konkret, ”vågade” besöka Stockholmsförorten Rinkeby. Eva-Märta nappade på erbjudandet. Nidbilden av Rinkeby blev rasistiskt självmål.

– Varför skulle jag inte våga det, undrade Eva-Märta, bokade biljett, och stämde träff med lokalpolitikern Mohamed Nuur (V).

I månader har det anonyma trollkontot insisterat på att få betala min resa mellan min skånska hemkommun Hörby och stockholmsförorten Rinkeby.

”Åk till Sthlm” skriver han. ”Ta blåa linjen ut till Rinkeby-Tensta och fortsätt att propagera från där. Du sitter i en liten jävla håla på en åker i Skåne och tror du vet hur landet ser ut? Jag betalar din biljett, det svär jag på.”

Just så lyder ett av flera Twitterinlägg från samma konto.

Inte mig emot, tänker jag och tar tag i saken. Jag tar kontakt med den lokala profilen Mohamed Nuur och bokar biljetter. Detta trots att det envisa Twittertrollet varnar för att ett Rinkebybesök kommer att bli ”som att sätta en kanin inne hos tigrarna på Skansen.”

Nattbussen går från Lund vid 23-tiden, och landar smidigt nästa morgon på Cityterminalen mitt i Stockholms centrum. Härifrån tar det bara 18 minuter med T-banan till Rinkeby, en del av Stockholms miljonprogram som somliga gärna framställer som en främmande – och livsfarlig – enklav.

Rinkeby Torg. (Foto: Eva-Märta Granqvist)
Rinkeby Torg. (Foto: Eva-Märta Granqvist)

Med frenesi varnar ”svärjevännerna” för brottslighet och allmänt förfall i en stadsdel de aldrig besökt. Syftet är det gamla vanliga, det vill säga att trakassera invandrare i allmänhet, och muslimer i synnerhet, till stora delar utifrån en fantasibild som de själva byggt upp.

Mohamed Nuur, som alltså är ordförande för Vänsterpartiet i Rinkeby Tensta Spånga, var inte sen att svara då min förfrågan dök upp.

”Vi känner inte varandra och har aldrig träffats” skriver han på sin Facebooksida. Men det hindrade honom inte från att välkomna mig till Rinkeby på stående fot.

Några dagar senare promenerar vi runt i Mohameds hemmakvarter då han bland annat kan berätta om den nya sammanslagningen till den större stadsdelsförvaltningen Järva.

– Den har både för- och nackdelar, berättar Mohamed som särskilt vill arbeta förebyggande med de unga. Bra bostäder för alla är en viktig del i det arbetet, menar Mohamed som även är styrelseledamot i Svenska Bostäder. Han förevisar det senast tillkomna bostadsområdet Rinkebyterrassen på väg mot Järvafältet och Järvabadet, en efterlängtad samlingspunkt för invånare i alla åldrar.

Mohamed Nuur, Eva-Märta Granqvist och Ardo Warsame. (Foto: Mohamed Nuur)
Mohamed Nuur, Eva-Märta Granqvist och Ardo Warsame. (Foto: Mohamed Nuur)

– Järvabadet är det bästa som hänt här, säger Rinkebybon Ardo Warsame och slår ut med armarna när vi stöter ihop på Rinkebystråket. Här stannar var och varannan ortsbo för att hälsa på Mohamed och byta några ord. Han är en omtyckt lokal profil bland annat genom sina politiska uppdrag.

Ardo är också en av ortens lokala kändisar, genom sitt engagemang i Järvamammornas nattvandringar efter de uppmärksammade dödsskjutningarna för några år sedan.

Ett initiativ som också uppmärksammades i den internationellt spridda filmen The Mothers of Rinkeby: Last night in Sweden.

Men Rinkeby är givetvis mycket mer än den brottslighet och andra lokala problem som ”svärjevännerna” gärna överdriver och sprider.

Ardo Warsame kan inte nog berömma Järvabadet.

– Våra ungdomar har kul och trivs där. De pratar alltid gott om Järvabadet och lyfter att de blir bemötta på ett bra sätt av både personal och privatpersoner, berättar hon.

Tidigare var Rinkebyborna tvungna att resa långt till närmsta utomhusbad, men nu har man promenadavstånd till det moderna badet, som ligger bara tio minuter från centrum.

Något som gör det nya Järvabadet extra bra är det bilfria läget intill den tidigare bondgården Eggeby Gård, säger Ardo.

– Vi är glada över att ha ett utomhusbad så nära oss men ändå en bra bit bort från bilvägar, lägenheter och hus. Det är alltid fullt och så familjärt, berättar Ardo som gärna besöker badet med barn och barnbarn. Jag älskar det!

Utanför badet träffar vi simläraren Eva från Spårvägens simförening. (Foto: Eva-Märta Granqvist)
Utanför badet träffar vi simläraren Eva från Spårvägens simförening. (Foto: Eva-Märta Granqvist)

Utanför badet träffar vi simläraren Eva från Spårvägens simförening, omgiven av ivriga elever i olika åldrar. Eva berättar om hur Stockholms stad satsar på simkunnighet, och bedriver sommarsimskola för barn på flera håll i Stockholm till subventionerat pris. Poängen är att alla ska ha råd.

Ardo Warsame påminner om att många familjer i området inte har råd med dyra utlandsresor, och att barnen på detta sätt ändå får uppleva en känsla av sol och bad på hemmaplan.

Senare under dagen ansluter sig medlemmar ur idrottsföreningen Rinkeby Run för att berätta om sin verksamhet, innan gruppen ger sig ut på veckans ”Terrängtisdag” på det omgivande Järvafältet.

– Jag startade Rinkeby Run för åtta år sen, när de stora vågorna av invandrare kom, berättar ordföranden Mårten Westberg. Löpning är ju lite av en överklassidrott i Sverige. Samtidigt är det den billigaste idrotten! Det gör löpningen till ett bra verktyg för kontakt mellan Anders i ledningsgrupp och Abdiaziz från Somalia eller Ali från Afghanistan, tar Mårten upp som exempel.

Senare under dagen ansluter sig medlemmar ur idrottsföreningen Rinkeby Run för att berätta om sin verksamhet. (Foto: Eva-Märta Granqvist)
Senare under dagen ansluter sig medlemmar ur idrottsföreningen Rinkeby Run för att berätta om sin verksamhet. (Foto: Eva-Märta Granqvist)

Entusiasmen lyser om medlemmarna Noah, Tsehay och Johanna som berättar om ett finansierat sommarprojekt Sommarfriidrottsskolan tillsammans med Spårvägen Friidrott.

En annan del av Rinkeby Run är ”Idrottsmammorna” som jag träffar då de följer med barn vars föräldrar arbetar, fram och tillbaka till Järvabadet. De har också organiserat promenader för att se till att elever kommer till skolan som de ska.

Samtidigt avsätter människor som inte ens bor i området en enorm tid och energi för att smutskasta just Rinkeby och de som faktiskt bor där.

Det går inte att tolka på annat sätt, än att de aktivt vill splittra oss som inte bara tycker att det är viktigt, utan även finner glädje i att mötas över olika gränser.

Det är inte sällan samma människor som triumferande konstaterar att integrationen misslyckats. De är helt enkelt inte intresserade av ett sammanhållet, välfungerande Sverige.

Men Mohamed Nuur är hoppfull och tänker inte ge upp.

Initiativet ”Idrottsmammor” är en del av Rinkeby Run. (Foto: Eva-Märta Granqvist)
Initiativet ”Idrottsmammor” är en del av Rinkeby Run. (Foto: Eva-Märta Granqvist)

”De kan hitta på vad som helst men de kommer aldrig lyckas så länge det finns folk som EvaMärta som vill se med sina egna ögon”, skriver han på sin Facebooksida

Medan det rasistiska högertwitter fortsätter att häva ur sig gängse förolämpningar och tillverka egna collage med nidbilder av mig och Mohamed, upptäcker vi allt fler gemensamma bekanta och börjar planera för nästa steg i vår gemensamma kamp för ett sammanhållet Sverige.

– Jag kan medge att jag har mina fördomar om den skånska landsbygden säger Mohamed, som har fått motta flera hot just därifrån.

– Men ändå så är jag nyfiken på Hörby, utifrån mitt intresse för svensk historia, säger han. Det finns till exempel en bevarad renässanspark i kommunen, så nästa steg kanske blir att jag tar en sväng förbi Eva-Märtas hemkommun.

Mohamed Nuur och Eva-Märta Granqvist. (Foto: Mohamed Nuur)
Mohamed Nuur och Eva-Märta Granqvist. (Foto: Mohamed Nuur)

Om det anonyma Twittertrollet verkligen kommer att betala min resa till Rinkeby eller föredrar att försvinna från scenen återstår att se.

Men oavsett vilket, blir resultatet detsamma.

”Därmed gjorde rasisten självmål”, som Mohamed skriver i ett fastnålat inlägg på Twitter.

Prenumerera för 69 kr/mån

Läs artikeln för 19 kr

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

EvaMärta Granqvist
EvaMärta Granqvist
Eva-Märta Granqvist är skribent, aktivist och konceptkonstnär.

När den svenska flyktingpolitiken var human

Demonstrationerna mot angiverilagen fortsätter runt om i landet. Lena Kronberg har medverkat som talare vid flera tillfällen, och utgångspunkten är hennes egen familjs flykt undan nazisterna, när den svenska flyktingpolitiken var human. Här berättar hon sin familjehistoria för EvaMärta Granqvist.

Stoppa angiverilagen och inför flyktingamnesti!

Angiverilagen var det som fick motståndet mot den svenska fascismen att vakna. Måtte kampviljan nu hålla i sig, hoppas EvaMärta Granqvist, och föreslår att ljuset nu riktas mot den enda rimliga lösningen: En svensk flyktingamnesti.

Men jag protesterade inte, för jag var inte muslim

Orsaken till det förvärrade säkerhetsläget i Sverige är varken islam eller Richard Jomshof, skriver Konkrets krönikör Eva-Märta Granqvist. Det handlar om utbytbara komponenter i ett större maskineri, och om ingen sätter stopp kommer det inte att stanna vid detta.

Vem vill leva i Fort Europa?

EvaMärta Granqvist begrundar de lama protesterna mot EU:s nya migrationspakt: ”Alltför för få tycks bry sig om vad som händer med människor utanför Fort Europas murar. Men låt oss hoppas att några åtminstone bryr sig om vad som händer innanför.”