Tema
1074

Nu startar vi en artikelserie om angiverilagen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Vems trygghet pratar de om? En angiverilag kommer leda till att folk som behöver vård inte vågar uppsöka sjukvården, till att barn inte törs gå till skolan”, skriver Konkrets chefredaktör Stefan Bergmark.

När makthavarna talar orwellska om ”papperslösa”, när makthavarna slår nedåt, så skildrar vi motståndet och avslöjar ihåligheten i det fascistiska narrativet.

Den borgerliga regeringen, stödd och dirigerad av ett högerextremt parti med rötter i nazismen, säger sig vilja göra Sverige tryggare. I denna strävan har de som bekant nu tillsatt en utredning om en så kallad angiverilag med anmälningsplikt för offentliganställda. För att tala klarspråk: Personal inom vård, skola och omsorg ska tvingas ange papperslösa.

I torsdags höll regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna, Tidölaget med andra ord, en pressträff om angiverilagen. Eller en ”presentation av åtgärder för att stärka återvändandearbetet” som den orwellskt kallades.

För vems trygghet pratar de om? En angiverilag kommer leda till att folk som behöver vård inte vågar uppsöka sjukvården, till att barn inte törs gå till skolan. Om lagen nu blir av och verkligen hörsammas. Motiveringen för lagens tillkomst är obefintlig.

Internt syns nu tydliga sprickor i Tidölaget när Liberalerna försöker blidka sina mer hårdföra samarbetspartners för att åtminstone kunna behålla skenet av att vara det “skolparti” de så länge försökt framstå som. Och runt om i landet pyr missnöjet. Läkare och terapeuter, bibliotekarier och lärare, fack och kommuner – från många håll hörs nu parollen “Vi anger inte”.

Det spelar ingen roll om det är de blåbruna eller rödgröna som slår nedåt, Konkrets frihetliga publicistiska linje agar alla lika. Magasinet kommer fortsätta kritisera den auktoritära samhällsutvecklingen och därför startar vi nu en artikelserie om papperslöshet och idag skriver Omid Mahmoudi, ordförande för Ensamkommandes förbund.

Tanken är att de demoniserade i Tidölagets påstådda “skuggsamhälle” själva får komma till tals, där vi idag har en mängd medborgare som en gång varit papperslösa men sedan länge blivit viktiga delar av det svenska samhället. Vi får aldrig glömma att de de så kallade papperslösa i vårt land är människor av kött och blod.

Konkret ägs av oss som gör tidningen och vi har inga finansiärer utöver våra läsare. Det är ett medvetet val för att bibehålla oberoende från stat och kapital. Just nu kan du prova magasinet Konkret gratis i en månad och bli en del motståndet!

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Krönikan om Läckbergs sommarprat är inte kvinnoförakt

“Konkret vägrar delta i de sociala mediernas charader och klappar inga ryggar, oavsett deras popularitet, ekonomiska ställningar och politiska färg”. Det skriver chefredaktör Stefan Bergmark apropå deckarförfattaren Camilla Läckbergs missriktade kritik av magasinet.

Mangel istället för mingel

”Vi måste tänka om, pröva andra strategier och prioriterar en högst konkret journalistik. Vi pekar ut och namnger, vi sparkar uppåt och avlivar myter,” skriver Konkrets chefredaktör Stefan Bergmark.

Vi varken förvanskar eller förskönar Knutson

"Institutioner och personer med makt kommer att kritiseras och satiriseras i Konkret. Det sitter i vårt publicistiska DNA", skriver Konkrets chefredaktör Stefan Bergmark efter att SVT i måndags hotade att anmäla magasinet.

Vi är Konkret

Alternativmedia är i dag ett ord som associeras till högerextrema propagandasajter. Men det har alltid funnits andra alternativ utanför de etablerade medierna. Oberoende, självförvaltade och maktkritiska. Det är ur den myllan Konkret uppstått och är förankrad. Punks not dead.