Tema
1074

Nu startar vi en artikelserie om angiverilagen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Vems trygghet pratar de om? En angiverilag kommer leda till att folk som behöver vård inte vågar uppsöka sjukvården, till att barn inte törs gå till skolan”, skriver Konkrets chefredaktör Stefan Bergmark.

När makthavarna talar orwellska om ”papperslösa”, när makthavarna slår nedåt, så skildrar vi motståndet och avslöjar ihåligheten i det fascistiska narrativet.

Den borgerliga regeringen, stödd och dirigerad av ett högerextremt parti med rötter i nazismen, säger sig vilja göra Sverige tryggare. I denna strävan har de som bekant nu tillsatt en utredning om en så kallad angiverilag med anmälningsplikt för offentliganställda. För att tala klarspråk: Personal inom vård, skola och omsorg ska tvingas ange papperslösa.

I torsdags höll regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna, Tidölaget med andra ord, en pressträff om angiverilagen. Eller en ”presentation av åtgärder för att stärka återvändandearbetet” som den orwellskt kallades.

För vems trygghet pratar de om? En angiverilag kommer leda till att folk som behöver vård inte vågar uppsöka sjukvården, till att barn inte törs gå till skolan. Om lagen nu blir av och verkligen hörsammas. Motiveringen för lagens tillkomst är obefintlig.

Internt syns nu tydliga sprickor i Tidölaget när Liberalerna försöker blidka sina mer hårdföra samarbetspartners för att åtminstone kunna behålla skenet av att vara det “skolparti” de så länge försökt framstå som. Och runt om i landet pyr missnöjet. Läkare och terapeuter, bibliotekarier och lärare, fack och kommuner – från många håll hörs nu parollen “Vi anger inte”.

Det spelar ingen roll om det är de blåbruna eller rödgröna som slår nedåt, Konkrets frihetliga publicistiska linje agar alla lika. Magasinet kommer fortsätta kritisera den auktoritära samhällsutvecklingen och därför startar vi nu en artikelserie om papperslöshet och idag skriver Omid Mahmoudi, ordförande för Ensamkommandes förbund.

Tanken är att de demoniserade i Tidölagets påstådda “skuggsamhälle” själva får komma till tals, där vi idag har en mängd medborgare som en gång varit papperslösa men sedan länge blivit viktiga delar av det svenska samhället. Vi får aldrig glömma att de de så kallade papperslösa i vårt land är människor av kött och blod.

Konkret ägs av oss som gör tidningen och vi har inga finansiärer utöver våra läsare. Det är ett medvetet val för att bibehålla oberoende från stat och kapital. Just nu kan du prova magasinet Konkret gratis i en månad och bli en del motståndet!

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Konkret fyller 1 år

”När de köpt sina laptops och avlönat sig själva ett halvår kommer de försvinna”, skrev ett högertroll på Flashback efter att vi sjösatte Magasinet Konkret den 19 april ifjol. Tji fick den!

Glad påsk!

Konkrets redaktion önskar alla läsare en glad påsk!

Högerextremisten Ingrid Carlqvist förlorar förtalsdom

Centerpolitikern Anton Sauer stämdes efter att ha anklagat högerextremisten Ingrid Carlqvist för att vara nazist. Idag kom Malmö Tingsrätt fram till att Sauers uttalande visserligen utgjorde förtal men han slipper betala skadestånd. Istället blir Ingrid Carlqvist skyldig att ersätta Sauers rättegångskostnader.

SD-M-styret i Hörby underminerar demokratin

Oppositionen i Hörby anklagar SD-M-styret för att dölja investeringsbeslut värda hundratals miljoner kronor och hävdar att demokratin undermineras. Oppostionen kräver nu en översyn av beslutshierarkin.