Nu förbjuds hår- och skönhetssalonger – så har Afghanistan förändrats sedan talibanerna tog makten

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Vardagen för Afghanistans kvinnor har försvårats på flera områden sedan 2021. Nu förbjuds också hår- och skönhetssalonger, en i raden av begränsningar talibanregimen infört sedan de återtagit makten. 

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan 2021 har friheten för landets kvinnor stegvis begränsats. Nu beordrar regimen alla hår- och skönhetssalonger att stänga inom en månad. Det är en upprepning av händelseförloppet vid talibanernas förra maktövertagande på 90-talet då salongerna också stängdes. De återöppnade efter den amerikanska invasionen i kriget mot terrorismen 2001. Men när den USA-ledda koalitionen efter två decennier lämnade landet under dramatiska former i april och maj 2021 tog de religiöst konservativa talibanerna för andra gången över landet. Sedan dess har kvinnornas plats i samhällslivet ständigt krympt, rapporterar brittiska BBC

Tidigare har begränsningarna förvägrat flickor och kvinnor rätten till utbildning. Det finns olika uppgifter om huruvida det rör sig om ett totalförbud eller om vissa flickskolor kunnat hålla öppna efter förhandlingar med lokala talibanföreträdare. Klart är att flickors rätt till utbildning kraftigt begränsats. Detta efter att andelen flickor i skolan ökat stort sedan den USA-ledda invasionen inleddes, en utveckling som nu går förlorad. Kvinnor är helt portade från högre utbildning. Vattenkanon har använts mot de studenter som trotsat förbudet och demonstrerat. 

Kvinnor är förbjudna att arbeta i biståndsorganisationer, något som försvårat de humanitära insatser landet behöver. Sedan talibanregimens förbud har en rad organisationer uppgett att deras arbete inte längre går att utföra. Samtidigt omkom hundratals afghaner av kyla eller gasutsläpp från värmeanläggningar förra vintern. 

Det offentliga rummet har blivit en helmanlig miljö då kvinnor förbjudits besöka parker, gym, simbassänger. Utöver det krävs heltäckande klädsel, med enbart synliga ögon. På längre resor måste afghanska kvinnor åtföljas av en manlig släkting. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom