Nya Zeelands tidigare statminister vill avkriminalisera droger

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Nya Zeelands tidigare statsminister Helen Clark uppmanar regeringar och organisationer att kämpa mot kriminalisering och fängslande av människor som använder droger. Clark, som är ordförande för Global Commission on Drug Policy, höll nyligen ett huvudtal för den internationella Harm Reduction-konferensen i Melbourne.

Enligt tidningen Vice lyfte hon också fram Nya Zeelands progressiva droglagar och sa att komplexa narkotikapolitiska frågor bäst hanteras genom effektiv lagstiftning och reglering, som den i Australian Capital Territory, som kommer att avkriminalisera små, personliga mängder av alla droger och ge skademinskande åtgärder.

Clark uppmuntrar Nya Zeeland och lokala regeringsledare, ministrar och icke-statliga organisationer att följa Australiens ledning när det gäller att inrätta medicinskt övervakade injektionsrum för att ge stöd och rädda liv.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.