Nytt liv för bojkott av Israel

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Efter den eskalerande konflikten i Gaza har frågan om bojkott av Israel fått nytt liv.

2005 bildades den internationella rörelsen BDS (Bojkott, desinvestering och sanktioner) med syftet att upplösa Israels blockad mot Palestina. Rörelsen riktar sig mot både organisationer och företag och uppfordrar dem att inte investera i Israel så länge ockupationen pågår.

BDS uppmanar till:

  •       Bojkott av tjänster (exempelvis Airbnb som förmedlar israeliska boenden på Västbanken)
  •       Bojkott av specifika evenemang (exempelvis Eurovision Song Contest)
  •       Bojkott av specifika företag (exempelvis Soda Stream, Puma och läkemedelsföretaget, Teva)

Pepsi och Coca-Cola, ägda av amerikanska bolag, görs nu även i Israel. Som ett alternativ har två palestinska bröder i Malmö startat Palestine Drinks. Deras dryck, Palestina Cola, har blivit populär och säljs nu i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Det finns även mobilappar utvecklade för att skanna varors ursprung (exempelvis Food Facts) och många bojkottar varor som börjar med streckkoden 729 eftersom de ofta är israeliska.

Den svenska regeringen är emot bojkott av Israel och israeliska varor. De menar att restriktioner på handelsområdet inte är en lämplig väg för att lösa konflikten.

EU och Sverige har likväl skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte får tullfrihet. EU-domstolen fastslog 2019 att livsmedel från ockuperad mark ska märkas med information om både geografiskt område och ursprung (som israelisk bosättning). Butiker är skyldiga att märka varor från ockuperad mark.

Ockupationen av Palestina med Israels restriktioner för import och export begränsar kraftigt handeln med palestinska varor och hindrar palestinsk ekonomisk utveckling.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Influencer mot rasism och orättvisor

"Folk tror att det är en hel redaktion. Jag gör det på min fritid och får inte in någon inkomst alls från det." Danny...

Utländska läkare snart i majoritet

– Läkarnas arbetsmarknad är internationell, och jag tror att utländska läkare mycket väl kan vara i majoritet ganska snart, säger Hans Schwarz, statistiker på Socialstyrelsen. Andelen...

Europeiska högerpolitiker får ryska pengar från nyhetssajt

Den Pragbaserade nyhetssajten Voice of Europe bekostas av ett ryskt nätverk som via sajten sprider falsk information med syftet att störa ordningen i Europa.  Det...

Dödligt våld ökar inte

En ny rapport från Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att det dödliga våldet inte ökar över tid. Men antalet kvinnliga dödsoffer och barn var fler under 2023 jämfört med 2022.