Omfattande sextrakasserier på advokatbyråer

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

14 procent av advokater och biträdande jurister uppger att de utsatts för sexuella trakasserier. Bland kvinnorna är siffrorna ännu högre – 27 procent. Det visar en rapport från undersökningsföretaget Novus, som på Advokatsamfundets uppdrag genomfört en enkätundersökning bland advokater och biträdande jurister.

Bland dem som upplevt sexuella trakasserier uppger 42 procent att det var deras chef som låg bakom.Undersökningen visar också att 27 procent säger att de utsatts för kränkande särbehandling.

 Undersökningen är en uppföljning av en tidigare, som genomfördes 2019. I jämförelse med denna är andelen som upplevt kränkande särbehandling identisk, 27 procent. Andelen som upplevt sexuella trakasserier har däremot minskat med fyra procentenheter.

Undersökningen visar också att arbetet för att förebygga särbehandling och trakasserier minskat i omfattning. Betydligt färre anger att de fått information om kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier på sin arbetsplats de senaste tolv månaderna jämfört med 2019. Även andelen som uppger att arbetsgivaren under de senaste tolv månaderna vidtagit några förebyggande åtgärder har minskat kraftigt.

Undersökningen omfattar närmare 2 700 jurister och hela rapporten kan läsas här.Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Hanif Bali pekade ut Palestinavän som gängkriminell

Bachar Garar, en 22-årig student, blev felaktigt identifierad som en välkänd gängkriminell med kopplingar till barnsoldater. Han har nu lämnat in en polisanmälan mot den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali.

Uttryckte stöd för Palestina – nedbrottad av polis

En man blev vid 9.30-tiden på onsdagsmorgonen omhändertagen av polisen vid ett ingripande i centrala Malmö efter att ha uttryckt sitt stöd för palestinierna.

Nazister försökte stoppa utgivning

I sitt kommande nummer har den anarkistiska tidningen Brand temat Antifascistisk aktion (AFA). Detta har nazistiska sajten Avmaskerat försökt stoppa.