Nyspråksordlistan

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Vår populära Nyspråksordlista – snart som tryckt bok!

Under hösten har Magasinet Konkret publicerat ett ord om dagen från Mattias Elftorps Nyspråksordlista. På allmän begäran så släpper vi nu ett exklusivt, coffee table bok, där du möts av ett inspirerande och humoristiskt ”nyord” varje dag.

Denna ordlista i nyspråk är en inblick i samtiden och den nära förestående dystopin. Även i andra tider har fascistoida framgångar haft en inverkan på språket, hur det är möjligt att uttala sig och om vad.

Du kan använda listan som en guide för hur du förväntas tänka nuförtiden. Listan är också ett försök att avmaskera, och förtydliga syftet med, ordens förändrade betydelse. Då detta kräver att du läser mellan raderna och sätter saker i en större kontext är det bäst att du passar på nu, för det är nog en tidsfråga innan sådana aktiviteter blir förbjudna.

Förhandsbeställ och stötta utgivningen av Nyspråksordlistan genom att Swisha 300 kr till 1236336879 och skriv din adress i meddelanderutan. Begränsat upplaga, först till kvarn!

Nyspråksordlistan

Denna ordlista i nyspråk är en inblick i samtiden och den nära förestående dystopin. Även i andra tider har fascistoida framgångar haft en inverkan på språket, hur det är möjligt att uttala sig och om vad.

Du kan använda listan som en guide för hur du förväntas tänka nuförtiden. Listan är också ett försök att avmaskera, och förtydliga syftet med, ordens förändrade betydelse. Då detta kräver att du läser mellan raderna och sätter saker i en större kontext är det bäst att du passar på nu, för det är nog en tidsfråga innan sådana aktiviteter blir förbjudna.

AlternativmediaArbetarklassen fick nog av mainstreammedias Höger-vridning och gjorde sina egna nyhetskanaler. Uppfanns av Avpixlat, dit du går för att hitta Sanningen. Allt annat är vinklat och Vänster-vridet.

Anarkism – kaos, ingen koppling till Ideologi eller riktig politik.

Angiverisamhälle – se Ska vi ha det som i Sovjet eller? (I).

Antifascism – en sorts Fascism.

Antisemitism – kritik av staten Israel, ingen koppling till Nationalism.

Anti-vit – värsta sortens, och antagligen det enda relevanta uttrycket för, Rasism (I). Även kallad omvänd rasism. Oförklarbart hat riktat mot De Verkliga Offren.

Anti-woke – frihetskämpe, någon som står upp mot alla som vill ha (helt onödig) förändring.

Antiziganism – inget att prata för mycket om, någon del av vårt kulturarv måste vi väl ändå få ha kvar, eller? Se Västerländska värden.

Arbetarklassen – avskaffades av Socialdemokratin på 1990-talet. Återuppfanns av De Nya Moderaterna 2004. Se Vänster, Höger, Verklighetens Folk.

Arbete – vad du ska göra med ditt liv, helst tills du dör; genererar Profit men antagligen inte till dig personligen. Vad du måste göra för att få Pengar.

Arvsrätt – varför skulle inte den som föds rik ha förtjänat det? Att födas fattig är bara en spännande utmaning och tänk på att alla är lika inför Lagen.

Brottsstatistik – ingen koppling till Socioekonomiska förutsättningar. Se Genetik.

Centrism – den korrekta tron på rationalitet; Normalt; det finns bra folk på bägge sidor; definitivt inte Vänster.

De rika (I) – om du är tillräckligt obscent rik är du antagligen ett geni och det vore Onaturligt om du inte ägde till exempel alla mediekanaler. Orättvist ansatta av Fackföreningar. De Verkliga Offren.

De rika (II) – du förtjänar det av någon anledning, kanske har du till exempel genom ditt eget hårda arbete förtjänat din Arvsrätt? Vem vet? Du borde få behålla så mycket av det som möjligt, det ska ju löna sig att äga arbeta. Se Välfärd. Du är den sanna hjälten i en Demokrati (II) för du kan Rösta med plånboken. Det är ett bra liv, men om för mycket går till Skatten kanske du förlorar din Motivation.

De Verkliga Offren – de som förtjänar sympati (om det inte är deras eget fel, som med de Fattiga).

Demokrati (I) – Konkurrera, konsumera, konformera och glöm inte att Rösta! Vad mer behöver du? Håll tyst. Kan vara för mycket för vissa grupper att hantera, se Kultur, Feminism.

Demokrati (II) – process som handlar om att rösta till exempel vart fjärde år för att se vem som ska trycka ner dig den kommande perioden, och kanske hur snabbt saker ska gå åt helvete samt för att avgöra vem som ska stifta Lagen. Nästan som Demokrati (I) men för De rika (II).

Ensam galning – när en av de Vita begår Terrorism.

Entreprenörskap – vi är alla varumärken och entreprenörer och borde identifiera oss med Storföretagen. Kanske det mest spännande någonsin! Omfamna entreprenörskapet för att hålla ekonomin igång. Känn ingen press, men du vill väl inte ha en ny Kris?

Fackföreningar – så du vill ha toalettpauser på arbetstid? Det är som att du inte alls tänker på dina ägares (De rika (I)) känslor?

Familjen – pappa vet bäst. Mammas köttbullar. Låt pojkar vara pojkar. Mammas lilla flicka. Se Normer, se Ja till livet.

Fascism – vagt koncept, svårdefinierat, inte längre namnet på en Ideologi.

Fascist – skällsord, används mot någon du inte håller med. Försvarare av Stolta traditioner. Används aldrig självdefinierande och därför politiskt irrelevant. Se Anti-woke.

Fattiga – bästa sättet att hjälpa folk ur fattigdom är genom Hot och straff och Entreprenörskap. Om alla bara lärde sig att vässa armbågarna, klippa sig och skaffa ett jobb så skulle det lösa sig och ibland måste det helt enkelt göras med tvång. Eller så kan du bara vänta på att Trickle down-ekonomin gör sitt jobb.

Feminism – en rörelse för att förstöra Familjen och skuldbelägga män. Antagligen Socialism.

Film – varför görs det inte längre filmer om Vita heterosexuella män? Se Folkutbyte.

Folkmord – miljoner på miljoner döda. Kommer som tur är aldrig hända igen (om det inte blir nödvändigt förstås, se Folkutbyte). Formuleras ibland som oskyldigt spridande av Västerländska värden.

Folkutbyte – Judarna skickade muslimerna (två grupper som antagligen är kända för att samarbeta) till Europa och Nordamerika för att långsamt avla bort de Vita. Men det handlar inte om Ras utan om Kultur och Genetik, vilket retoriskt är något helt annat. Se Sanningen.

Foster – om du kan prata med det så lever det, oavsett om det svarar. Bör prioriteras högre än redan födda barn. Pappas egendom.

Främlingsfientlighet – se Invandringskritik.

Fängelse – förvarsutrymme för människor; straff, ibland lättare rättfärdiga än andra gånger men alltid objektivt rätt lösning oavsett vad forskningen säger. Kan generera Profit genom slavarbete straffarbete arbetsträning.

FörintelsenFolkmord som kanske aldrig ägde rum? Se även Antisemitism, Antiziganism. Ingen koppling till Kolonialism.

Genetik – vissa är helt enkelt bättre, andra är kriminella. Smidigare förklaringsmodell än Socioekonomiska förutsättningar. Antagligen Ras-relaterat, men säg det inte högt för då kan du få skällsord av någon anledning.

Gud – allsmäktig kraft för det goda. Skrev en bok. Ignorera eventuella självmotsägelser. Uppfann Familjen.

Hitler – en ond person, ensamt ansvarig för Förintelsen. Ingen koppling till Nationalism. Den enda som riktigt kan räknas som Nazist.

Hot och straff – vad du behöver för att sluta vara en av de Fattiga. Även effektivt för att få folk att lyda Lagen. Se Motivation.

Höger – det som är Normalt, De rika (I) vet vad de sysslar med och är nog de viktigaste människorna, se upp för Invandrare. Se Stolta Traditioner.

Ideologi – att tro/hoppas på samhällsförändring. Farlig när den hotar det som är Normalt. Ingen koppling till Kapitalism eller Normer.

Invandrare – personer som vid något tillfälle flyttade över en landsgräns och därför antagligen nu är kriminella och/eller våldtäktsmän. Kulturellt inkompatibla om de inte också är Vita. Se Kultur, Utlandsboende.

Invandringskritik – se Rasism (I).

Ja till livet – rättigheterna för ett Foster, se även Familjen.

Jesushippie, kommunist, entreprenör. Satte gärna barn i burar. Född och uppvuxen bland den Vita urbefolkningen i USA. DU kan vända andra kinden till. Kastar gärna första stenen. Visst tolkningsutrymme finns.

Kapitalism – om du inte är en av De rika (I) är det ditt eget fel och/eller så hatar Gud dig. Det är allt du behöver veta. Även grunden för Demokrati (I) och Utveckling. OBS: inte en Ideologi.

Kapitalismen – där du och Storföretagen bor. Grunden till all mänsklig utveckling, fred och lycka. I det långa loppet inkompatibelt med allt liv på planeten, men vem bryr sig om det långa loppet?

Kolonialism – del av historien som är över nu och som inkluderade slaveri; ett uttryck för den oundvikliga spridningen av Västerländska värden och i slutänden bättre för alla. Se Folkmord.

Kommunism – alla ska vara Fattiga, antitesen till Kapitalism. Det är allt du behöver veta.

Konspirationsteorieren distraktion för att du inte ska se de verkliga problemen utan istället fokusera på att Jorden är platt, judarna och/eller muslimerna styr världen, alla mördade Olof Palme, Folkutbyte är vetenskap. Se Kapitalism, Sanningen.

Konstiga saker – allt som rör sig utanför vad som är Normalt och vad Verklighetens Folk gillar. Kan vara mat, film, böcker, musik, du känner igen det när du ser det. Se upp för känslor starkare än de du får av en dokusåpa! Är du ärlig föredrar du, som alla andra, Stolta traditioner och falukorv.

Konsumenter – det är du och du har en demokratisk plikt att Rösta med plånboken. Se Pengar.

Krig – jättebra sätt att ena en nations befolkning. Se Profit, Ska vi ha det som i Sovjet eller? (II).

Kris – se Oundviklig.

KristdemokratiJesus sade i sin stora kärlek: “det är konstigt att Polisen inte skjuter fler förortsungdomar. Tänk på din Profit så att du helgar den. Tryck ner de Fattiga. Queer är Onaturligt och äckligt.”

Kulturden nya ursäkten för våld; de inneboende värderingarna hos en grupp människor; religioner Vita inte kände till när de var barn och nu är rädda för; vad som (med facit i hand) brukade kallas Ras (icke att förväxla med Rasism (II)). Se Brottsstatistik.

Lagen – det är bara olagligt om du åker fast. Gäller inte för Polisen. Om straffet är böter är det bara olagligt för Fattiga. En följd kan vara Fängelse.

Liberaler – på tiden när Vänster/Höger-skalan handlade om ekonomi var de en del av högern. Nu när liberaler är Woke tillhör de extrem-Vänstern.

Liberalerna – parti som visar att alla Höger-partier faktiskt inte håller med varandra om exakt allt. Tar ibland nästan ställning mot sina allierade (en stund).

Mening – inget att oroa sig för längre.

Motivation – det som får dig att gå upp tidigt varje morgon. Se Profit om du tillhör De rika (II). Se Hot och straff om du är en av de Fattiga.

Nationalism – visst har du mer gemensamt med De Rika (I) i ditt eget land än Fattiga i ett annat, om du känner efter riktigt hårt? Se Patriotism.

NATO – det enda som kan rädda oss. Snart i ett bostadsområde nära dig. Se Krig.

Nazist – ett av de värsta skällsorden, kan möjligen beskriva någon i Hugo Boss-uniform men det var antagligen bara på skämt. Ingen koppling till Rasism (I), Nationalism eller Fascism.

Normer – se Normalt.

Normalt – du känner igen det när du ser dess motsats. Alla vet vad det är, vissa väljer bara att avvika genom att vara Fattiga, icke-Vita, syssla med Konstiga saker etc. Se Centrism.

Objektivitet – för varje intervju med en kunnig måste vi också fråga en idiot. Det är viktigt att det inte blir för Vänster.

Onaturligt – människor är djur och bör därför bete sig som djur, annars är det onaturligt. Humrar är ett bra exempel på en livsstil att ta efter för att leva upp till vad som är Normalt. Börja andas vatten.

Oundviklig – det är lättare att föreställa sig världens undergång än slutet på Kapitalismen.

Patriotism – ingen koppling till Rasism (I), se Familjen; Stolta traditioner.

Pengar – du behöver det för allt i ditt liv; mat, husrum, kläder, underhållning, relationer, kreativitet, fortplantning och resande, till exampel till/från ditt Arbete. Garanterar inte din lycka om du har mer än du behöver, men ger dig extrema problem om du har för lite.

Profit – frukten av dina anställdas Arbete. Betala dem så lite du kan, sälj produkterna (till exempel mat, el, boende) så dyrt som möjligt. Kan vara den enda Motivation som räknas och själva essensen av att vara människa. Varför göra något alls om det inte gör dig till en av De rika (II) så att du kan leda och fördela vad andra ska göra för att du ska få mer? De Fattiga vet ändå inte vad som är bäst för dem. Kan rättfärdiga nästan vilket beteende som helst, även sånt som hade setts som meningslöst/farligt/korkat/irriterande/olagligt/destruktivt om det gjordes av någon annan anledning.

Polisen – det kriminella gäng som vann upphandlingen av våldsmonopolet, finns för att beskydda oss, för vem skulle annars göra det? Ignorera alla tecken på motsatsen, allt är bra. Om inte för polisen hade folk begått brott. Oroa dig inte över enstaka Rötägg.

Queer – det som tidigare brukade kallas bögjävel. Se Onaturligt.

Ras – del av historien, inte relevant längre. Men, du vet… se Kultur. Ingen koppling till Kolonialism.

Rasism (I) – se Främlingsfientlighet.

Rasism (II) – tillhör det förflutna. Se Anti-vit.

Rasist – skällsord, används mot någon du inte håller med. I övrigt endast relevant om det riktas mot Vita.

Religionskritik – du behöver inte veta något om religionen eller människorna du hatar, du behöver bara tycka de är läskiga. Om du vill ha kunskap räcker det att du tar reda på Sanningen.

Räddningspaket – om vi tar pengar från Skatten och ger till bankerna så kan de sedan låna ut till Storföretagen och De rika (II) så kommer Trickle down-ekonomin göra att alla vinner, ännu en Kris avvärjd! Vi måste värna om de som förtjänar det mest.

Röstavore olagligt om det gjorde riktig skillnad.

Rösta med plånboken – du får vad du betalar för; kunden har alltid rätt. Nästan som Demokrati (II) men för De rika (II). Se Valfrihet.

Rötägg – som i ordspråket: en dålig kamrat kan fördärva en hel kamratkrets är inget att bry sig om eller göra något åt.

Sanningen – nu i händerna på Tredje Rikets Största Parti.

Ska vi ha det som i Sovjet eller? (I) – ja: Angiverisamhälle, Statskontrollerad public service och så vidare.

Ska vi ha det som i Sovjet eller? (II) – det är dags att bojkotta Kefir. Se Kommunism.

Skatten – bör gå till där den gör mest nytta. Se Räddningspaket, Krig, Välfärd, Valfrihet.

Snöflinga – lättkränkt, även av helt oskyldiga saker som Normer, antagligen baserat på irrationell rädsla för Vita män (vilket ska skiljas från vita mäns rädsla för Folkutbyte, Invandrare och Woke, vilka alla är rationella och rimliga). Se Film.

Socialism – antagligen vad Hitler sysslade med; dåligt.

Socioekonomiska förutsättningar – någonting de till Vänster använder som ursäkt men vi vet vad det egentligen handlar om. Se Kultur, Genetik.

Statskontrollerad public service – regeringen måste säkra att media har Objektivitet. se Ska vi ha det som i Sovjet eller? (I).

Stolta traditioner – som Kultur, men för Vita.

Storföretagen – är också människor, bara med lite mer rättigheter och inflytande. Har ett finger instoppat i varje del av ditt liv. Behöver Profit för att leva.

Terrorismatt använda våld och terror för att sprida en Ideologi. Våldsbrott begångna, ibland med politiskt syfte, av de som inte är Vita och/ellerHöger.

Tillväxt – målet är att bli en av De rika (II) till varje pris. Till. Varje. Pris.

Tredje Rikets Största Parti – sysslar med Religionskritik mot muslimer. Ett slagord är “Helg Seger”. Ingen koppling till Rasism (I) längre, även om en Nazist skrev förord till vitboken.

Trickle down-ekonomin – vilken dag som helst nu kommer systemet att utjämna sig självt när rikedomarna sipprar ner till resten av oss, det är bara att ha tålamod.

Utlandsboende – personer som vid något tillfälle flyttade över en landsgräns och samtidigt var Vita. Motsatsen till Invandrare. Se Västerländska värden.

Utveckling – synonym till Tillväxt.

Valfrihet – om de offentliga alternativen är tillräckligt underfinansierade och nedskurna tillräckligt länge kan vi istället koncentrera oss på att finansiera privata alternativ för vård, skola, post, kollektivtrafik och kanske en dag även dricksvattnet. Låter inte det jättebra? Sedan kan folk Konsumenter Rösta med plånboken och det kommer vara nästan som en Demokrati (I) fast med mer Profit.

Verklighetens Folk – tycker du om korv och dokusåpor? Då kanske Kristdemokrati är något för dig.

Vita – det neutrala, som nu är under attack (se Film). Se Normer, Kolonialism, Folkutbyte. Ingen koppling till Ras.

Välfärd – hade det inte varit mycket finare om De rika (II) fick avgöra hur mycket, och vem, de skulle hjälpa andra? Det är viktigt att ingen får något som den inte har förtjänat genom hårt Arbete.

Vänster – se Socialism.

Västerländska värden – objektivt korrekt, rationellt och Normalt. Se Stolta traditioner.

Woke – att se icke-Vita, Queer och andra Invandrare som människor bättre än andra. Att gå för långt; se Feminism, Antifascism. Omvänd Rasism (I).

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Mattias Elftorp
Mattias Elftorp
Mattias Elftorp är serieskapare ("Piracy is Liberation", "Arg Kanin" mfl) och aktiv i olika serie- och konstrelaterade föreningar/kollektiv samlade i nätverket Hybriden.

Sverige – hatobjekt och förebild

Under pandemin hyllades Sveriges utstickande strategi av USA:s högerextrema krafter. Nu visar en rapport att Sverige är både hatobjekt och ledstjärna för den amerikanska extremhögern.

Är det verkligen synd om fastighetsägarna?

”Om fastighetsägarna nu har det så skralt att de inte har råd med några hyreslättnader så kan de åtminstone börja med att sänka ägarnas vinstuttag, chefslöner och så vidare,” skriver Mattias Elftorp.

Rätt eller fel att tala om ett dystert rekord?

Påståendet om det dystra rekordet i antalet dödsskjutningar stämmer, men ger inte heller hela bilden av brottsutvecklingen. Räknat per 100 000 invånare är antalet mord idag lägre än under 80- och 90-talet. Professor i kriminologi Felipe Estrada Dörner menar att skevheten i rapporteringen beror på medielogiken.

Pehrson söker jobb

Hej, jag vet att jag inte har kompetens för det här jobbet, men hur svårt kan det vara? Ni kan väl ge mig en kurs på ett par veckor?
Mer inom