Oron och rädslan är störst bland SD-väljarna

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En ny mätning visar vad svenska väljare oroar sig mest över. SD-väljare är mest oroade av alla. Främst när det gäller brottsligheten, medan Centerns och Miljöpartiets väljare oroar sig mer över klimatfrågan.

SD-väljare oroar sig mest av alla, visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop. Sverigedemokraternas väljare är därtill mest rädda för att bli utsatta för brott. Hela 78 procent av Sverigedemokraterna uppger sig vara rädda för att utsättas för brott. I väljarkåren totalt sett är 51 procent oroliga för brottslighet. 95 procent av SD-väljarna är oroliga för våldet i samhället, tio procentenheter högre än landet i stort. 

Centerns väljare avviker åt andra hållet. De är minst oroade över att bli utsatta för våldsamheter och brott, samtidigt som de bekymrar sig mer för klimatförändringarna än de övriga borgerliga partiernas väljare. Bland Centerns och Miljöpartiets väljare är 90 procent respektive 97 procent oroliga för klimatförändringarna. Bland SD-väljare är samma siffra bara 26 procent och de avviker därmed mest från väljarkåren i stort. 34 procent av SD-väljarna uppger att de inte alls är oroade över klimatfrågan. 

I övrigt ser skiljelinjen i den ekonomiska politiken ut som sig bör. Moderater är inte särskilt oroade över ökade ekonomiska klyftor, medan socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister är mycket oroade över växande ekonomisk ojämlikhet.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.