Parabol – Om du vill höra bruset

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Nätmagasinet Parabol kokar soppa på en spik i sitt försök till analys och fördjupning när det gäller Palmemordet. Konkrets vd Behrang Kianzad är inte imponerad.

Nätmagasinet Parabol startades under hösten 2023 med den självpåtagna ambitionen att verka ”för analys och fördjupning” där man mestadels fokuserar på ordrika essäer som till synes verkar mest beröra dem som skrivit texterna. Därför var det intressant att ta del av Parabols försök, som vi givmilt kallar tilltaget, att begå faktisk journalistik.

Under rubriken ”Jag såg CIA-agenten på Grand natten då Palme mördades” kan man ta del av något som lär återkomma i många undervisningssalar på JMK och JMG apropå vad koka soppa på spik kan se ut som. Även kurser i clickbait och kriminaljournalistik lär ha glädje av materialet.

I all korthet handlar artikeln om följande. Den numera pensionerade överläkaren Odd Greitz såg en film på biografen Grand i Stockholm den 28 februari 1986. En mer känd person som också gjorde det samma dag var statsminister Olof Palme. Nu, 37 år senare, gör tidningen Parabol en intervju med Greitz där det framkommer att han eventuellt såg en CIA-agenten på Grand den kvällen. Eventuellt.

För den som inte följt alla diverse konspirationsteorier om Palmemordet kan det vara värt att känna till att Townly-spåret varit uppe för undersökning redan från allra första början. Det togs upp och utreddes av UD men avfördes av Hans Holmér, vidare i den statliga utredningen om brottsutredningen, en teori även framkastad av framlidne Anders Leopold, tidigare Expressen-reporter och en av många som författat böcker om Palmemordet som uttryckt stor besvikelse över utredningen. Teorin återfinns även i en lagom konspiratorisk blogg driven av Per Westerlund som gör gällande att Townley även legat bakom mordförsök på fadern Sixten Westerlund på Mallorca under 60-talet.

Det stämmer att Michael Townley är en amerikansk agent som legat bakom såväl mord som mordförsök främst i Latinamerika under 70-talet och som ställts inför domstol i USA och sedermera lever i ett vittnesskyddsprogram.

Huruvida han befann sig i Stockholm eller inte är omtvistat, senast var det ingen mindre än Pierre Schori, biträdande utrikesminister vid tillfället, som i en artikel på Open Democray under 2020 menade att statsrådet Ulf Hjertonsson tog kontakt med den utsedde tjänstemannen, Robert Scherrer, som i sin tur bekräftade att Townley i själva verket hade förberett sig för att döda Palme vid ett möte med Socialistinternationalen i Madrid 1976, men att han var tvungen att överge projektet på grund av den stränga spanska säkerheten.

Schori skriver vidare att Scherrer erbjöd sig också att komma till Stockholm för att ge mer information, men att det inte skedde då Holmér sa att han inte behövde FBI: ”De vill bara få beröm för att ha löst fallet”.”

Efter att Hans Holmér en tid efter mordet vädjade till allmänheten att berätta om sina iakttagelser den beryktade mordnatten kontaktade Greitz fru polisen och vittnade. Flera år senare framkommer det i ett samtal mellan makarna att hustrun inte berättat om samma person som Greitz iakttagit.

När Greitz senare på 2000-talet läser en bok om Palmemordet, av journalisten Gunnar Wall, så googlar han på namnen på olika agenter som nämns i boken. Han hittar då en bild på CIA-agenten Michael Townley. Bingo! Samma man som Greitz såg på Grand 1986.

Att tidningen Parabol nu, 37 år senare, lyfter en iakttagelse från mordnatten är svårt att anse som annat än clickbait av värsta sort. Vittnesmål och utpekanden av inblandade i Palmemordet är nog rekordstort för att vara ett svenskt mordfall. Att minnen förbleknar och förträngs med åren är också allom bekant. I slutet av intervjun slänger också Greitz in en brasklapp:

”Jag är ju öppen för att det här kan vara helt fel naturligtvis och att det kan ha varit en annan person som inte har med mordet att göra.”

Självfallet är intresset för mordgåtan kring en svensk statsminister gigantiskt och seglivat. Skulle etablerade medier välja att publicera vartenda spår och varenda ”eventualitet”, så skulle inte mycket annat få plats i spalterna, där rena gissningar och spekulationer skulle avlösa varandra.

Därför blir det extra pikant när ett ungt magasin som Parabol som behöver bevisa sig och där det viktiga enligt egen utsago sägs vara ”en intellektuellt hederlig hållning” och där ”sakfrågorna som ska vara i centrum för debatten och inte personerna” kokar soppa på spik likt den typ av konspirations- och spekulationspublicistik som man annars är van vid från alt-right sajter.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Vad är det att vara svensk?

"Något riktigt svenskt kunde Strindberg inte hitta då, för över 100 år sedan", skriver Behrang Kianzad på och menar att vi har lika svårt för att göra det idag.

Det pågår inte något folkutbyte, Jimmie Åkesson!

Jimmie Åkesson, enligt sig själv varken rasist eller konspirationsteoretiker, men annars mest känd för att medvetet ha gått med i och sedermera normaliserat ett parti grundat av nazister, påstår nu att det pågår ett folkutbyte i Sverige. Behrang Kianzad reder ut varför det inte pågår något folkutbyte och undrar vad som egentligen kan kallas "svensk".

Sluta jiddra, börja trolla!

"Skaffa en egen trollfabrik, eller håll käften! Det är lärdomen," skriver Behrang Kianzad apropå debatten om trollfabriker.

Veckans Knutson: Kotteri istället för kontext

Istället för kontext kåserar Mats Knutson kring huruvida JO:s kommande granskning är det som ska få statsministern att äntligen ”ta sin hand ifrån henne”, skriver Behrang Kianzad.