Polisen och Modi kritiseras när minoritetsgrupp utsätts för sexuellt våld

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Indien skakas av bilder från den inbördeskrigsliknande konflikten i nordöstra delstaten Manipur som visar en manlig mobb förnedra och tvinga kvinnor klä av sig. Premiärminister Narendra Modi anklagas för att inte göra tillräckligt för att stoppa det eskalerande våldet som krävt minst 130 liv. 

Minst 130 personer har dödats och 400 har skadats i något som sägs likna ett inbördeskrig i delstaten Manipuri i nordöstra Indien, vid Bangladesh gräns. Striden står mellan den största folkgruppen meitei, som dominerar samhällslivet, och minoritetsstammen kuki, som strider för att få nyttja landytor och politiskt inflytande på lika villkor, rapporterar BBC

Konflikten kommer av folkgruppen kukis krav att få stamstatus, något som skulle stärka deras inflytande i delstaten. I dagsläget har meiteifolket majoriteten av mandaten i det lokala parlamentet. Hela byar har ödelagts i plundringarna och hundratals kyrkor och tempel har förstörts. Merparten av kukifolket är kristna protestanter medan meiteifolket är hinduer med rötter i Myanmar. Våldet blir också allt mer grovt sexualiserat. 

I nya bilder från konflikten syns en manlig mobb tvinga minoritetstammen kukis kvinnor att klä av sig. Klippen som är från maj månad visar kvinnorna gråta av smärta och be förövarna visa nåd. En 21-årig kvinna ska ha gruppvåldtagits brutalt. 

Den lokala polisen anklagas nu för att stå meiteifolket nära och vara medlöpare i det sexuella våldet. En släkting till en av de utsatta kvinnorna hävdar att poliser var närvarande under attacken utan att göra något för att hjälpa offren.

Trots att en polisanmälan gjordes bara några dagar efter händelsen och många av männen på bilderna är identifierbara har polisen först på torsdagen inlett en utredning om gruppvåldtäkt. Hittills har bara fyra män anhållits.

Sedan de sexuella våldsattackerna ägde rum i maj har premiärminister Narendra Modi länge hållit tyst. Många indier har frågat sig varför det har tagit så lång tid för honom att offentligt kommentera Manipurkonflikten. Meiteifolket styr regionen Manipuri under Narendra Modis egen partibeteckning  BJP, Bharatiya Janata Party.

Först nu när bilderna publicerats och väckt uppmärksamhet har han slutligen kallat händelsen för skamlig och sagt att ingen skyldig ska gå ostraffad. Bland de som kritiserat regeringens brist på handling finns Indiens chefsdomare som meddelat att Högsta domstolen kommer att vidta åtgärder om Narendra Modi inte gör något, enligt BBC

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom