Politisk aktivitet kan klassa område som utsatt

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Politisk aktivitet kan leda till att ett område anses vara ett så kallat utsatt område. Samtidigt kan polisens eget agerande bidra till områdets klassning som särskilt utsatt område. Det skriver Anders Svensson.

De kriterier polisen använder för att definiera ett område som utsatta är att det ska vara ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en låg socioekonomisk status och där kriminella har en påverkan på lokalsamhället.

Påverkan är snarare knuten till det sociala sammanhanget i området och inte till  en uttalad avsikt att ta makten och kontrollera lokalsamhället.

Gratis artikel

Denna artikel är gratis att läsa.
Registrera ett gratis konto för att låsa upp den!
Har du redan ett konto?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Anders Svensson
Anders Svensson
Anders Svensson är är aktivist, bloggare och skribent. Tidigare industriarbetare och IT-tekniker.

Polisens agerande underblåser upplopp under Eurovision

Eurovision i Malmö riskerar att urarta i kravaller och upplopp. Det skriver Anders Svensson som ser likheter med polisens agerande inför EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Vänstern går Tidölagets ärenden

När regeringen och deras överherrar i fascistpartiet Sverigedemokraterna, vill göra kriminalpolitiken allt hårdare och allt sämre så sprider de helt medvetet en mängd lögner och falska påståenden. De underblåser en berättelse om att brottsligheten är värre än någonsin. Och vänstern går Tidölagets ärenden genom att upprepa och befästa deras lögner och felaktigheter.

Våldsvågen som inte finns

Medierna skeva rapportering om våldet hjälper den svenska högerregeringen att driva igenom en allt mer repressiv politik. Det skriver Anders Svensson, som också menar att det är fel att kalla fattiga områden för utsatta.

Brottslighet kan inte straffas bort

KRIMINALPOLITIK. Regeringens kriminalpolitik bygger på en falsk tro att brottslighet kan straffas bort efter att brottet redan skett. I stället borde den inriktas på att förebygga brott, skriver Anders Svensson.