Polsk HBTQ+-aktivist riskerar fem års fängelse

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Polen är rankat som det sämsta landet i EU vad gäller homosexuella rättigheter. Pridemarscher och andra evenemang är förbjudna i många ”hbt-fria zoner”. HBTQ+-aktivisten Małgorzata Szutowicz riskerar nu fängelsestraff.

Den polska HBTQ+-aktivisten Małgorzata Szutowicz, känd som Margot, riskerar upp till fem års fängelse för att ha attackerat en skåpbil som var täckt med budskap mot HBTQ+-rörelsen. Margot nekar till anklagelserna om att ha attackerat föraren och skadat fordonet.

Margot berättar för nätmagasinet Vice att hon inte har något hopp om en rättvis rättegång. Margot är en före detta medlem i Stop Bullshit, en anarkistisk, anti-homofob grupp som var involverad i direkta protester, inklusive att drapera regnbågsflaggor över en staty av Jesus i Warszawa.

Sedan 2020 har Margot främjat tillgången till abort, som nästan har varit förbjuden i Polen. Trots fortsatta attacker mot HBTQ+-gemenskapen är ett antal aktivister i Polen optimistiska då undersökningar visar ett växande stöd för queer-personer i Polen. Chefen för Fundacja Pro, gruppen bakom skåpbilen i Margots fall, dömdes i en tingsrätt förra veckan för att ha förtalat HBTQ+-gemenskapen med fordonen.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.