Popova, Thunberg och skällsordet tjej-Hitler

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

I helgen myntades ett nytt skällsord – tjej-Hitler. Mathias Cederholm skriver om hur bennämningen vandrade från en sketch till Svenska Dagbladets ledarsida – och fick en ny betydelse.

Det var hett på svenska sociala medier i helgen. En sak som diskuterades intensivt var Susanna Popovas ledare i SvD där Popova kallade Greta Thunberg med flera för ”tjej-Hitlers”. En tjej-Hitler är enligt Popova ”någon som hellre kramar Hamas än hjälper kvinnor”. Popova nämner Stina Wollters omtalade och kritiserade inlägg på sociala medier med hur Thunberg ”kramar Hamas”, men vad som gör henne till en ”tjej-Hitler” är och förblir oklart.

Många tyckte alltihop var att gå för långt när det handlar om en tung nyhetstidnings ledarutrymme. Arvid Åhlund funderade i DN över Popovas stegrande fixering vid Thunberg i olika artiklar, ”Den enda rimliga förklaringen jag kommer på är att Popova verkligen inte tycker om Thunberg”. Andreas Gustavsson kommenterade i Dagens ETC: Det här är så grovt att det hör hemma i en domstol”. Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, pekade på det som nog de flesta tänkte: ”Ledande publicister, opinionsbildare och politiker bör inte ytterligare förgrova språket eller förvanska och förvränga nazismen för att plocka egna poäng.”

Men hur kom Popova överhuvudtaget på att använda sig av epitetet ”tjej-Hitler”? SvD:s Peter Wennblad och Tove Lifvendahl har senare försvarat publiceringen med argumentet att ”tjej-Hitler” myntats av komikern Simon Gärdenfors, och sedan fångats upp av Anna Nachman i en krönika i Fokus. Men Johannes Klenell skriver i Arbetet om just detta, hur ”tjej-Hitler” vandrat ett par led, från en Släng dig i Brunnen-sketch, via en krönika, till Popovas ledare. På vägen försvann den ursprungliga innebörden/kontexten. Gärdenfors använde ”tjej-Hitler” i en sketch om att tjejer blir ledsna – inte arga och om kvinnors passivt aggressiva tonläge. I Popovas text används ordet för människor som Popova helt enkelt verkar mena förtjänar att hamna i helvetet, och på något lustigt vis har Simon Gärdenfors ersatts av USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright.

Så här kan det gå till när nya skällsord uppkommer. Vi får väl räkna med att ”tjej-Hitler” framöver kommer att användas i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Och en nyanserad diskussion om vad som är rimligt och inte rimligt att säga apropå kriget Israel/Hamas och Gaza får vi fortsätta vänta på.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.