Regeringen backar inte om kortare universitetsmandat

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Trots den massiva kritiken kommer regeringen inte backa från beslutet om att korta mandatperioderna för landets universitetsstyrelser. Det säger utbildningsminister Mats Persson till Sveriges Radios Ekot.

I april avslöjade Dagens Arena att regeringen ändrat utnämningarna till de svenska universitetens och högskolornas styrelser. I stället för att sitta på treåriga mandat som tidigare ska perioden kortas till 17 månader. Anledningen sägs vara att regeringen vill få in personer med säkerhetspolitisk kompetens.

– Om Kina infiltrerar och får ökad makt på våra lärosäten så riskerar det att urgröpa den akademiska friheten, sa utbildningsminister Mats Persson då till Dagens Nyheter.

Kritiken mot beslutet har varit massivt och bland annat har 37 rektorer från olika svenska lärosäten lämnat in en protestskrivelse till regeringen. Däribland pikant nog Försvarshögskolans rektor. De menar att detta ökar politiseringen av universiteten och hotar den akademiska friheten.

Även utanför akademin har kritiken varit stark. ”Ska oönskade rensas bort från universitetsstyrelser?” undrade exempelvis Upsala Nya Tidnings politiska chefredaktör Sakine Madon. ”Vilka vill SD rensa ut från universiteten?” frågade sig Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

Men regeringen meddelar nu att man trots protesterna inte kommer att backa.

– Jag är helt övertygad om att vi längre fram kommer att ha en samsyn om att ta ansvar för det säkerhetspolitiska, säger Mats Persson till Ekot.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.