Tema
1175

Rekordmånga döda journalister i kriget Israel-Hamas

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kriget mellan Israel och Hamas hade den 31 oktober varat i 25 dagar och aldrig i modern tid har så många journalister dött under så kort tid. Rekordmånga, 31 journalister är bekräftade döda. Det rör sig om 26 palestinier, fyra israeler och en libanes. Nio journalister är rapporterade saknade eller försvunna. 

Uppgifterna kommer från organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) som sedan krigets början dokumenterar alla fall av dödade, skadade, saknade och bortförda journalister i Israel, Gaza och i angränsande Libanon, dit konflikten också spridit sig. 

Enligt ett uttalande från Israels försvarsmakt kan Israel inte garantera säkerheten för journalister som bevakar kriget.

– Israels styrkor angriper Hamas i hela Gaza, sade en presstalesman till nyhetsbyråerna Reuters och AFP, och tillade att Hamas medvetet utsätter civila och journalister för stora risker på grund av platserna de använder för sina militära aktiviteter.

Några dagar tidigare publicerade organisationen Reportrar utan gränser (RSF) en rapport om hur det gick till när en journalist dödades och flera skadades vid israeliska bombräder 13 oktober vid gränsen till Libanon.

Sju journalister från Reuters, AFP och Al-Jazeera befann sig i området för att bevaka raket- och missilanfall mellan Hizbollah och Israel. En första missil dödade Reuters fotograf Issam Abdallah, och skadade allvarligt AFP:s korrespondent Christina Assi. En andra missil, kort därefter, träffade Al-Jazeeras fordon och skadade flera av journalisterna som befann sig i närheten.

Enligt RSF:s undersökning kom missilerna från Israel och allt tyder på att journalisterna var ett avsiktligt mål:

  • De hade hjälmar och västar märkta ”Press”. Fordonet som träffades hade ”Press” målat på taket.
  • Gruppen stod helt öppet, på en kulle, för att få bättre överblick.
  • En israelisk helikopter flög över platsen gruppen befann sig på några timmar före attackerna och måste då ha kunnat identifiera dem som journalister.
  • Fem dagar tidigare attackerades journalister från Al-Jazeera kort efter att en israelisk helikopter flugit över dem. Deras fordon hade också takmärkning med ”Press”.

Här är en video om bombräden 13 oktober.

 

 

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

FN-rapport: Israel begår folkmord i Gaza

Israel begår folkmord i Gaza. Det slås fast i en FN-rapport som publicerades på tisdagen.

Brå: Färre fall av grovt våld i skolan

Skolorna utgör den vanligaste miljön där 15-åringar utsätts för allvarligt våld. Trots detta har det skett en nedgång i antalet allvarliga våldshändelser som krävt medicinsk vård under de senaste 15 åren. I en färsk rapport från Brå framgår att både gärningsmän och offer för sådant våld ofta tillhör en utsatt grupp med ytterligare problem.

Därför utplånar Israel Gazas universitet och skolor

Israels krig mot Hamas, och mot befolkningen i Gaza, har i princip förstört det mesta av Gazas infrastruktur. Det har också förstört alla möjligheter till organiserad utbildning. Samtliga Gazas tolv universitet är helt förstörda eller svårt skadade och stängda. Detsamma gäller alla grundskolor och gymnasier. Och Israel har ett syfte med denna educide.

SVT fälls för bevakning av kriget i Gaza

Granskningsnämnden har mottagit ett stort antal anmälningar relaterade till program som behandlar Gaza-konflikten. Från 7 oktober 2023 till 19 mars har 674 anmälningar inkommit för bedömning. Av dessa har tre fällts, men alla är ännu inte granskade.