Tema
1175

Rekordmånga döda journalister i kriget Israel-Hamas

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kriget mellan Israel och Hamas hade den 31 oktober varat i 25 dagar och aldrig i modern tid har så många journalister dött under så kort tid. Rekordmånga, 31 journalister är bekräftade döda. Det rör sig om 26 palestinier, fyra israeler och en libanes. Nio journalister är rapporterade saknade eller försvunna. 

Uppgifterna kommer från organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) som sedan krigets början dokumenterar alla fall av dödade, skadade, saknade och bortförda journalister i Israel, Gaza och i angränsande Libanon, dit konflikten också spridit sig. 

Enligt ett uttalande från Israels försvarsmakt kan Israel inte garantera säkerheten för journalister som bevakar kriget.

– Israels styrkor angriper Hamas i hela Gaza, sade en presstalesman till nyhetsbyråerna Reuters och AFP, och tillade att Hamas medvetet utsätter civila och journalister för stora risker på grund av platserna de använder för sina militära aktiviteter.

Några dagar tidigare publicerade organisationen Reportrar utan gränser (RSF) en rapport om hur det gick till när en journalist dödades och flera skadades vid israeliska bombräder 13 oktober vid gränsen till Libanon.

Sju journalister från Reuters, AFP och Al-Jazeera befann sig i området för att bevaka raket- och missilanfall mellan Hizbollah och Israel. En första missil dödade Reuters fotograf Issam Abdallah, och skadade allvarligt AFP:s korrespondent Christina Assi. En andra missil, kort därefter, träffade Al-Jazeeras fordon och skadade flera av journalisterna som befann sig i närheten.

Enligt RSF:s undersökning kom missilerna från Israel och allt tyder på att journalisterna var ett avsiktligt mål:

  • De hade hjälmar och västar märkta ”Press”. Fordonet som träffades hade ”Press” målat på taket.
  • Gruppen stod helt öppet, på en kulle, för att få bättre överblick.
  • En israelisk helikopter flög över platsen gruppen befann sig på några timmar före attackerna och måste då ha kunnat identifiera dem som journalister.
  • Fem dagar tidigare attackerades journalister från Al-Jazeera kort efter att en israelisk helikopter flugit över dem. Deras fordon hade också takmärkning med ”Press”.

Här är en video om bombräden 13 oktober.

 

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Namngivning – därför är publicister så fega

Den högt uppsatte officeren som är häktad på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift heter Johan Huovinen. Det har inget av riksmedierna ännu berättat. Varför är mediechefer så fega vad gäller namnpublicering, och varför agerar de enligt policyn att hitta skäl för att publicera, när inställningen borde vara att fokusera på vad skälen är emot. Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö funderar på vad det innebär att vara utgivare.

Fel fokus i arbetet mot radikalisering

Fokus på sociala faktorer i arbetet mot radikalisering kan leda till stigmatisering och även få motsatt effekt, visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Kritiken mot Sis – Vad handlar den om?

Svidande kritik från myndigheter, organisationer och enskilda, ständiga rymningar, sexuella övergrepp, grovt våld. Det handlar om de ungdomshem, Sis-hem som Statens institutionsstyrelse driver. Nu vill regeringen att unga som begått allvarliga brott ska dömas till fängelse. Men i nuläget handlar det bara om ett 50-tal intagna, av drygt 700.

Utmaningar löser inte problemen

Det som borde kallas för problem kallas numera för utmaningar. Det innebär att vi inte har lösningar på det som borde kallas för just problem. Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö har granskat makthavarnas och mediernas nyspråk.