Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Under 2023 var olika stater inblandade i sammanlagt 59 konflikter, vilket är det högsta antalet sedan 1946, då mätningarna startade. Däremot har antalet döda i konflikter halverats jämfört med föregående år, men det beror främst på att det blodiga kriget i Tigrayområdet i Etiopien upphörde i slutet av 2022.

Bakom statistiken står UCDP  (Uppsala Conflict Data Program) vid Uppsala universitet.

Ovanligt dödliga krig

– Vi ser dock fortfarande flera ovanligt dödliga krig som pågår, exempelvis kriget i Ukraina med nära 71 000 dödsfall förra året, samt Israels krig mot Hamas där UCDP registrerade över 22 000 dödsfall under 2023, säger Shawn Davies, senior analytiker på UCDP i ett uttalande på institutionens hemsida.

Trots att antalet krigsrelaterade dödsfall halverades 2023 jämfört med 2022, är 2023 ett av de dödligaste åren sedan UCDP 1989 började registrera konfliktdöda. Sammanlagt 154 000 människor dog i stridsrelaterat våld.

– Bara tre år har varit mer dödliga än 2023. Förutom folkmordet i Rwanda 1994, återfinns 2021 och 2022 på den listan, förklarar Shawn Davies.

Bara två krig i medierna

Den som bara tar del av svenska medier kan få intrycket att det bara är två krig som pågår, det i Gaza och det i Ukraina.

– Det stämmer att svensk media, och det gäller nog stora delar av europeisk och amerikansk media också, framförallt rapporterar om Gaza och Ukraina, medan många krig och konflikter förblir bortglömda. Det säger Therese Pettersson, senior analytiker och projektledare på UCDP, till Konkret. Hon fortsätter:

– 2020-2022 var kriget i Tigray, Etiopien inte bara det dödligaste i världen, utan det dödligaste kriget på årtionden, i paritet med vissa år under Vietnamkriget. De flesta jag talar med vet inte ens om att det varit krig där.

– Sudan är ett annat exempel från det senaste året, där vi inledningsvis så länge det fanns svenskar kvar i landet som skulle evakueras såg mycket rapportering, men där det sedan blivit i stort sett tyst, trots att det pågår hemska övergrepp på civila i stor skala, och det finns rapporter från organisationer som varnar för en fruktansvärd humanitär katastrof. Samtidigt är det ju så vi människor fungerar, det som är nära oss geografiskt eller kulturellt är lättare att relatera till och därför intresserar vi oss mer för det.

2023 pågick nio krig med mer än 1 000 dödsfall per år vilket är den högsta siffran sedan 2017. De flesta utspelade sig i Afrika där inbördeskriget i Sudan som bröt ut under 2023 var den tredje dödligaste konflikten under året, efter krigen i Ukraina och Gaza. Och i många konflikter är civila en måltavla.

– För nionde året i rad var IS, också kallad Daesh, den grupp som dödade flest civila i ensidigt våld, även om det totala antalet minskade kraftigt jämfört med året innan. Gruppen var aktiv i 16 olika länder där de utförde olika dåd såsom skjutningar, halshuggningar samt stora koordinerade självmordsbombningar, säger Therese Pettersson

Blodiga gängkonflikter

I konflikter mellan grupper där staten inte är inblandad, så kallade icke-statliga konflikter, märktes en liten nedgång under 2023. Totalt registrerade UCDP 20 900 dödsfall i 75 icke-statliga konflikter, majoriteten i Latinamerika, och allra blodigast i Mexico och Brasilien.

– Men även i Europa har denna typ av våld blivit mer närvarande, och under 2023 registrerades den första aktiva gängkonflikten någonsin i Europa när två rivaliserande gäng i den franska staden Marseille hamnade i en konflikt. Många av de mönster som kännetecknar gängvåldet i UCDP:s statistik noteras även i Sverige, till exempel våldsvågor som triggas av splittringar och alliansbildningar, och förekomsten av allt yngre gärningsmän, säger Garoun Engström, senior analytiker på UCDP.

Konflikterna i Sverige når dock inte upp till nivån för aktiv konflikt enligt UCDP:s definition. (Se faktaruta). 

Faktaruta
UCDP är världens mest använda datakälla när det gäller organiserat våld och det äldsta fortfarande pågående projektet som samlar data på inbördeskrig.

UCDP:s definition av väpnad konflikt har blivit den globala standarden för hur konflikter systematiskt definieras och studeras.

Enligt denna definition inkluderas konflikter mellan två specifika parter som orsakar minst 25 stridsrelaterade dödsfall under ett kalenderår.

Definitionen av krig är konflikter som leder till minst 1 000 dödsfall under ett år.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.

Helgessän: demoniseringen av palestinierna

Svenska medier och politiker underlåter i många fall att beskriva Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza som ett brott mot krigets lagar. Eller som ett folkmord. Samtidigt demoniseras de palestinier som firade Hamas attack, trots att de värsta vidrigheterna inte var kända eftermiddagen den 7 oktober. Det skriver Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö.