Fredagen 1 september kommer landets teaterscener hålla tre tysta minuter för kulturen, i en repris av en 35 år gammal kulturstrejk.
Tre tysta minuter för kulturen är rubriken för scenkonstbranschens upprop mot regeringens kulturpolitik. Bland undertecknarna finns teaterchefer och konstnärliga ledare från hela Sverige med namnkunniga personer som Dramatens Mattias Andersson och Teater Brunnsgatan Fyras Martina Montelius.
Syftet med tystnaden är att synliggöra nedmonteringen och bortprioriteringen av kultursektorn, berättas det i ett pressmeddelande. Det är en protest mot att kulturens återstartsanslag efter coronapandemin tagits bort i regeringens budgetproposition. Kultursektorn går med beslutet miste om 940 miljoner kronor. Minskade anslag i kombination med höjda hyror och ökande kostnader som menar gruppen bakom uppropet äventyrar det levande kulturlivet.
Manifestation är inspirerad av kulturstrejken inför 1988 års riksdagsval då biografer, teatrar, konserthus, radio och TV var tysta under tre minuter från kl. 20.15 den 1 september. De som så stod bakom uppropet då var Hans Alfredson, Birgitta Andersson, Olof Lagercrantz och Göran Tunström.
– För 35 år sedan var Sverige ett annat land. Kultursektorn lider idag av svaga strukturer, tillfälliga pengar och bristande tillgång till trygghetssystem. Den är dåligt rustad för kriser. Genom ett fritt konst- och kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck. Det spelar en avgörande roll i odlandet av en demokratisk samhällsanda. Det borde ligga i mångas intresse att vilja bevara det, säger arbetsgruppen för Tre tysta minuter i ett gemensamt uttalande.
Samma datum och tidpunkt som för 35 år sedan kommer att återanvändas när scenkonsten den 1 september tystnar mellan 20.15 och 20.18.