Scenkonsten håller tre tysta minuter i protest mot kulturpolitiken

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Fredagen 1 september kommer landets teaterscener hålla tre tysta minuter för kulturen, i en repris av en 35 år gammal kulturstrejk. 

Tre tysta minuter för kulturen är rubriken för scenkonstbranschens upprop mot regeringens kulturpolitik. Bland undertecknarna finns teaterchefer och konstnärliga ledare från hela Sverige med namnkunniga personer som Dramatens Mattias Andersson och Teater Brunnsgatan Fyras Martina Montelius. 

Syftet med tystnaden är att synliggöra nedmonteringen och bortprioriteringen av kultursektorn, berättas det i ett pressmeddelande. Det är en protest mot att kulturens återstartsanslag efter coronapandemin tagits bort i regeringens budgetproposition. Kultursektorn går med beslutet miste om 940 miljoner kronor. Minskade anslag i kombination med höjda hyror och ökande kostnader som menar gruppen bakom uppropet äventyrar det levande kulturlivet. 

Manifestation är inspirerad av kulturstrejken inför 1988 års riksdagsval då biografer, teatrar, konserthus, radio och TV var tysta under tre minuter från kl. 20.15 den 1 september. De som så stod bakom uppropet då var Hans Alfredson, Birgitta Andersson, Olof Lagercrantz och Göran Tunström.

– För 35 år sedan var Sverige ett annat land. Kultursektorn lider idag av svaga strukturer, tillfälliga pengar och bristande tillgång till trygghetssystem. Den är dåligt rustad för kriser. Genom ett fritt konst- och kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck. Det spelar en avgörande roll i odlandet av en demokratisk samhällsanda. Det borde ligga i mångas intresse att vilja bevara det, säger arbetsgruppen för Tre tysta minuter i ett gemensamt uttalande.

Samma datum och tidpunkt som för 35 år sedan kommer att återanvändas när scenkonsten den 1 september tystnar mellan 20.15 och 20.18. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom