SD-kommun avbokar band – tog politisk ställning 2014

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Apolonia var bokade till Hörbys årliga kulturkalas. Men sedan det uppdagats att de för nio år sedan spelade in en låt för Feministiskt initiativ anses bandet för politiskt färgat och har därför avbokats, rapporterar Skånska dagbladet

På förra årets Kulturkalas i Hörby underhöll Klara Hammarström och Drängarna. I år hade Kulturskolan tänkt att Apolonia skulle spela på en av scenerna. 

– Det fanns utrymme att ta in en artist till, och då föreslog jag att vi skulle boka in Apolonia. Det är ett jäkla bra band – det svänger om dem, säger Ulrika Börjesson, chef för Kulturskolan i Hörby, till Skånska Dagbladet.

Men kommunen som Sverigedemokraterna styrt sedan 2018 med olika stödkonstellationer, nu tillsammans med Moderaterna, tänkte om och avbokade bandet. Skälet är deras medverkan på en nio år gammal skiva som enligt kommunen gör bandet politiskt. Trippel-cd:n F! gavs ut av Feministiskt initiativ inför valet 2014 med artister som Lisa Nilsson, Robyn, Sarah Dawn Finer och Apolonia. 

Kommunens arrangemang ska vara opolitiska heter det men Hörby kommun har inte alltid varit konsekventa med den principen. Sverigedemokraten Mattias Karlssons kulturförening Gimle var nämligen välkomna att koka karameller på kommunens nationaldagsfirande, rapporterade Skånska Dagbladet 9 juni förra året. Föreningen Gimles medlemmar manifesterade tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen, något Expo avslöjade.

Kulturkalaset går av stapeln 23 maj, fritt från artister som tog politisk ställning för ett knappt decennium sedan. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.