SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade var nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Veckorna före EU-valet i juni 2024 gick Sverigedemokraterna tillbaka till att bli ett explicit högerextremt parti, och deras partiledare en kolportör av enorma högerextrema konspirationsteorier.

Så kan man väl sammanfatta utvecklingen efter TV4:s avslöjande om SD:s trollfabrik. I Åkessons ”tal till nationen” menade han att hela debatten om trollfabriken var en ”gigantisk påverkansoperation”, och alla som kritiserade hans parti (däribland regeringen och regeringspartierna, får vi förmoda) ingick i ”klägget”. Lustigt var förvisso att han bara någon dag senare gav kritiken rätt och lovade (viss) bot och bättring.

I måndags skrev så Åkesson en debattartikel i Expressen om att man ”kan hävda att det pågår ett folkutbyte” i Sverige. Den artikeln, och kommunikationen som samtidigt kom från själva partiet, kan kallas en riktig högerextrem dubbelmacka.

Gratis artikel

Denna artikel är gratis att läsa.
Registrera ett gratis konto för att låsa upp den!
Har du redan ett konto?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.

Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.

Trollgate – vad medierna missat

Det finns många olika aspekter på avslöjandet av SD:s trollfabriker och i vissa fall har etablerade medier visat prov på okunskap, bland annat när det gäller bortförklaringarna att det handlar om humor. Det skriver Mathias Cederholm i en sammanfattning av ”trollgate”.