SD:s populistiska tryne har fått ännu fulare drag

När Jimmie Åkesson avfärdar Kalla Faktas granskning som ”kampanjjournalistik” och vidhåller att han inte skäms det minsta över avslöjandet om en trollfabrik får partiets populistiska tryne onekligen skarpare och därmed fulare drag. Det skriver Erik Bovin.

UGGLAN I MOSSEN. Jimmie Åkesson skrädde inte orden när han i ett tal på YouTube kommenterade TV4:s granskning om en trollfabrik. Avslöjandet slog han ifrån sig med ord som ”påverkansoperation” och ”svartmålningskampanj”.

Hans uttalande lär inte locka fler väljare. Det var troligtvis inte heller syftet trots att det fälldes i anslutning till ett EU-val. Som ett led i en pågående krishantering vill SD säkra och stärka sammanhållningen bland sina anhängare. För att tala med sociologen Zygmunt Bauman krävs ett ”dem” för att skapa ett starkt ”vi”.

Gratis artikel

Denna artikel är gratis att läsa.
Registrera ett gratis konto för att låsa upp den!
Har du redan ett konto?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Erik Bovin
Erik Bovin
Erik Bovin har medverkat återkommande som skribent i Magasin Opulens men är också verksam som poet.

Somaya El Sousi ‒ palestinsk poet vars dikter vibrerar av liv

LYRIK. ”Somaya El Sousis ’En flöjt av mörker’ är en av dessa böcker som manar till omläsning och dessutom håller sitt löfte – man berikas,” skriver Erik Bovin.

Duaa Kamel ‒ palestinsk poet med feministisk udd

”Duaa Kamels dikter griper tag i läsaren, bitska som de är, med en illusionslös humor och feministisk udd,” skriver Erik Bovin.

Anarkistiska Stig Dagerman-tolkningar

INDIEPOP. ”Mårten Lärka gör Dagerman rättvisa genom att göra honom till sin,” skriver Erik Bovin om Mårten Lärkas egensinniga Stig Dagerman-tolkningar.

Ingrid Nyströms lyrik lyfts fram ur glömskan

Erik Bovin har läst ett aktuellt litet häfte från Lyrikvännen med dikter av Ingrid Nyström. Det är lyrik som Bovin framhåller som förstklassig.