Senaste nytt

Vår tids nya frilansare har blivit legoknektar

”Är det oproblematiskt att Alex Schulman skriver kritiskt om Ica i Dagens Nyheter samtidigt som han gör reklam för konkurrenten Willys? Bör vi inte låtsas om att Jason Diakité har gjort vilseledande reklam för BMW när vi läser En droppe midnatt och att Kakan Hermansson samarbetar med skurkföretaget Klarna”, frågar sig Henrik Gundenäs.

Helgessän: Israels krig mot Hamas är också terrorism

Israels krig mot Hamas kan betraktas som en form av terrorism, och uppfyller också kriterierna för brott mot folkrätten, menar Konkrets medarbetare Joacim Blomqvist.

Ridley Scotts film om Napoleon är ett sömnpiller

”Jag tycker ärligt talat att biofilmen känns ungefär en hel timme för lång. Och det är verkligen inget gott betyg till den vid det här laget ordentligt slipade Ridley Scott,” skriver Charlotte Wiberg efter att ha sett Riddley Scotts bioaktuella film ”Napoleon”. Den är ett sömnpiller, varnar Wiberg.

KULTURKANONEN: det våras för tjej-hitler

Det offentliga samtalet har spårat ur. Tjej-Hitler var småkul men att ”du är antisemit!” blivit det nya ”du är rasist!” bådar varken gott för högern eller debattklimatet, misstänker den hot take-skadade Fredrik Virtanen i en livstrött genomgång av rikets tjusiga kultursidor.

Utmärkt biografi över Gunnar Myrdal

”Gunnar Myrdals frånfälle 1987 blir också på sätt och vis den klassiska socialdemokratins död. Nu kommer decentraliseringar, liberaliseringar och begreppet blåsosse föds. Sammanfattningsvis är detta en biografi om en hel epoks uppgång och fall,” skriver Jesper Nordström, som läst Claes Bergs biografi över den framstående nationalekonomen och S-politikern.

Falska rykten om organstölder en del av antisemitismen

”Antisemitism är ryktet om judarna sade Theodor Adorno och ibland kan den meningen upplevas som en helhetsbeskrivning av fenomenet antisemitism.” Charlotte Wiberg skriver om konspirationsidéerna kring organstölder apropå den pågående debatten om antisemtism hos svenska influerare.

Johan Pehrson – inte de nyanlända – borde gå en Sverigekurs

Vad betyder Tidöpartiernas förslag om en Sverigekurs för nyanlända? Ulf Bjereld ser flera problem med förslaget och undrar vad Johan Pehrson egentligen menar.

Popova, Thunberg och skällsordet tjej-Hitler

I helgen myntades ett nytt skällsord – tjej-Hitler. Mathias Cederholm skriver om hur bennämningen vandrade från en sketch till Svenska Dagbladets ledarsida – och fick en ny betydelse.

Åkessons utspel – ett korståg mot islam

SD:s rasistiska utspel om att riva moskéer har sin grund i en historia av Europas korståg mot muslimer som tillfälligt fick en paus under kalla kriget, skriver Masoud Kamali.

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Ny tidningsdöd trolig följd av nya mediestödet

Flera tidningar kommer antagligen att läggas ned när det nya mediestödet träder i kraft. Det skriver Ingela Wadbring, professor i medieutveckling vid Mittuniversitetet.

Parabol – Om du vill höra bruset

Nätmagasinet Parabol kokar soppa på en spik i sitt försök till analys och fördjupning när det gäller Palmemordet. Konkrets vd Behrang Kianzad är inte imponerad.

Kangas klanger: Punk, surfrock och en stilla orkan

Kangas klanger hoppar på spårvagnen och rullar runt Göteborg för att spana in vad som händer. Punk som överlever döden, surfrock för den annalkande snön – och så Håkans gamle kompis med en stilla orkan.

kulturkanonen: kultursidor=politiksidor

Tiderna är bistra. Palestinakriget är bistert. Antihumanismen är bister. Ännu bistrare – Hamas lyckades tvinga fram de tråkigaste kultursidorna sedan 11 september 2001, rapporterar Fredrik Virtanen från kulturelitens mänskliga vedermödor.

Hanif Bali pekade ut Palestinavän som gängkriminell

Bachar Garar, en 22-årig student, blev felaktigt identifierad som en välkänd gängkriminell med kopplingar till barnsoldater. Han har nu lämnat in en polisanmälan mot den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali.

Tre dimensioner av våld mot kvinnor

Charlotte Wiberg har sett tre tv-dokumentärserier: ”En våldsam kärlek”, ”En kropp till salu” och en ”En våldsam heder”. Tre dimensioner av våld mot kvinnor. ”Producenten och regissören Jessica MacDowall är involverad i samtliga produktioner. Hon har utfört en viktig och stark gärning,” skriver Wiberg.