Senaste nytt

Strama klassikern ”Vril” är högertomtarnas sci-fi-favorit

Jesper Nordström har läst ”Vril av Edward George Earle Bulwer-Lytton. Även om detta är högertomtarnas sci-fi-favorit så har boken vissa kvaliteter, anser vår recensent.

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Lyssna på oss sjuksköterskor!

En kvart om dagen, det är vad Vårdförbundets strejk handlar om. Men arbetsgivarorganisationerna SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona vägrar lyssna. Det skriver sjuksköterskan Helena Sjunneryd.

Så klär du dig i midsommar

MIDSOMMAR. Ann Engqvist kommer med några modetips inför sommarens stora högtid.

Vänstercirkusen #2: Nej kamrater, det blåser ingen vänstervind

Vänstercirkusen tar återigen pulsen på den så kallade svenska vänsterns väl och ve. Denna gång om segerruset efter EU-valet, den progressiva mediala strategin, och Lenins återuppståndelse.

Ultima Thule – från bannlysta till rumsrena

Högerextrema bandet Ultima Thule har gått från att vara bannlysta till att bli accepterade i etablerade medier. Ann Engqvist undrar vad som hänt.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Mer än 40 migranter dödade av grekisk kustbevakning?

En BBC-undersökning har avslöjat att den grekiska kustbevakningen kan ha orsakat dödsfall för dussintals migranter i Medelhavet under en treårsperiod. Över 40 personer tros...

Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Kan etnisk segregation vara gynnsam?

Att lägga fokus på att analysera samhällsproblem med hjälp av statistiska modeller har i mångt och mycket skapat en ny obegriplighet. Det skriver Lars Syll apropå en ny rapport om integration och segregation.

Dagsvers: Alternativ Agenda

Samuel Andersson har skrivit en dagsvers som kommenterar SD:s ideologiska rotsystem.

Flera SD-politiker följer nazistkonto på Facebook

Minst 25 aktiva och framstående SD-politiker från olika delar av landet följer ett nazistkonto på Facebook.

KULTURKANONEN: Året med finkultur eller gravida tacopar

Kulturterminen går mot sitt slut, det är strax sommarlov. Fredrik Virtanen skulle summera året men fastnade i självhat och funderingar kring den klena tillväxten på finkulturkrigarnas tidningssidor.

Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.

Helgessän: Rasismen stärker sitt grepp om Sverige

Föräldrars kritik och demonstrationer mot socialtjänstens godtyckliga agerande i omhändertagande av barn med invandrarbakgrund kategoriseras nästan som en terroristhandling, skriver Masoud Kamali.