Skarp kritik mot polisens vräkning av Palestinademonstranterna

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Onödigt hårdhänt polisingripande följt av att få sitta i uppemot nio timmar på marken i regn och sedan i medvetet utkylda celler utan mat och vatten samt med beslagtagna ytterkläder. Vittnesmål från vräkningen av Palestinademonstranternas tältläger är skarpt kritisk mot polisen.

I gryningstid på torsdagen, klockan 05.45, slog en större polisinsats, med poliser inkommenderade från stora delar av Sverige, en järnring runt det propalestinska tältlägret Palestinagård, i parken Lundagård, i centrala Lund. I samma stund som lägret var omringat väcktes deltagarna av ett utrop från en polismegafon. Aktivisterna gavs 30 minuter för att packa ihop sina tillhörigheter och lämna lägret. Om de inte hörsammade uppmaningen riskerade de att gripas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Aktivisterna, som bestod av mestadels studenter, hade då ockuperat platsen framför LU-rektorns kontor i Kungshuset i Lundagård i 17 dagar.

När tidsfristen löpte ut hade flera aktivister lämnat lägret frivilligt, men ett fyrtiotal valde att sätta sig på marken och låta sig bäras bort av polis – som en form av civil olydnad och protest mot universitetsledningen. Samtidigt som aktivisterna, i det duggregn som börjat falla över Lund, bars bort av polis anlände lastbilar med flaggstänger ämnade att dekorera parken inför fredagens ceremoni. Polisinsatsen föreföll vara planerad in i minsta detalj.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Victor Pressfeldt
Victor Pressfeldt
Doktorand i historia vid Lunds universitet. Frilansar och fotar.
Mer inom