Skrämmande dokumentärfilmer om sekter

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Charlotte Wiberg har tagit en närmare titt på några aktuella dokumentärfilmer om sekter. ” Det är rentav förskräckande enkelt för sekter att binda människor till sig och sedan förstöra dem,” konstaterar hon.

Vi är många som tycker att sekter är ett fascinerande ämne. Och det finns gott om dokumentärer på våra vanliga streamingsajter som går vårt intresse till mötes.

Netflix lade ganska nyligen upp serien ”How to become a cult leader” som hade ett lite annorlunda ironiskt grepp om det hela. Där paraderar de stora, katastrofala amerikanska kulter vi alla känner till och några till.

Fullständigt okända för mig var de fyra ovanligt vidriga sydkoreanska sekter som skildras i dokumentärserien ”Guds svek. Tro och lögner”, även den på Netflix.

Det problematiseras inte i serien, men faktum är att just Sydkorea är ett land med ovanligt många sekter, de flesta med kristen anknytning. Det lär finnas runt 300 aktiva grupper och ett sextiotal personer som påstår sig vara gud själv eller åtminstone en ny Kristus. Varför det är så vet inte jag, men en anledning sägs vara att det är ett tävlings- och statusorienterat samhälle och många av sekterna är framgångsteologiska.

Man har också pekat på landets höga självmordsfrekvens och vad den indikerar i termer av behov av livsmening och gemenskap, vilket ju är vad dessa grupper utger sig för att tillhandahålla.

Framgångsteologi

Senaste tillagda sektserie på Netflix är ”Escaping Twin Flames. Tro och tvillingsjälar”, som i tre avsnitt dokumenterar en grupp som verkligen riktar in sig på att exploatera människans allra djupaste behov, nämligen genom att påstå sig kunna hitta varje medlems sanna och eviga kärlekspartner.

Här finns även framgångsteologin, det löjliga tänkande som får sektledarna att kunna skryta om sina tillgångar och bara få fler anhängare på grund av det. Men medlemmar kommer aldrig att kunna komma upp i något välstånd eftersom ledarna för sekten nogsamt suger upp stora delar av vad medlemmarna tjänar in.

Här är det ett par som leder sekten, och eftersom de utlovar ”kursdeltagare” att de kommer att hitta den sanna kärlekspartnern för var och en pressas deltagarna in i relationer som inte alls bygger på kärlek, eller påverkas att aktivt uppvakta människor som inte alls är intresserade av dem.

Eftersom de flesta anhängarna är kvinnor blev de övertalade att de tillhörde olika poler, den maskulina respektive den feminina, och började paras ihop med varandra.

Könskorrigeringar

Det drevs så långt att ledarnas sätt att försöka styra anhängarnas könsidentitet kunde leda till könskorrigerande kirurgi. Eftersom tiderna är som de är måste dokumentären vara tydlig med att det alltså inte handlar om en transpositiv sekt utan om en som tvärtom förtrycker och förvrider människors självuppfattning. Det är bara ett av många exempel på hur djupt hänsynslösa och manipulativa personer kan inverka på den enskilda människans liv.

Det är rentav förskräckande enkelt för sekter att binda människor till sig och sedan förstöra dem. Ingen ska tro att hen absolut aldrig skulle kunna hamna i en sådan situation, förmodligen kan de allra flesta trilla dit under ”rätt” omständigheter. Ingen av de filmer jag har nämnt här är särskilt intressant som enskilt filmverk betraktad, men alla säger någonting viktigt om människan.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Felipe Gálvez Haberle gör upp med skönmålningen av Chiles historia

Charlotte Wiberg konstaterar att Felipe Gálvez Haberle med sin revisionistiska västernfilm "The Settlers" gör upp med skönmålningen av Chiles historia.

Vass filmsatir om cancelkultur och uppmärksamhetsekonomi

”Ingen av Borglis filmer är något finstämt psykologiskt drama. De är alla svarta satirer, som drar mot överdrifter och absurditeter,” skriver Charlotte Wiberg.

”Civil War” är en film som angår oss alla

”Alex Garlands nya biofilm ’Civil War’ angår oss alla och ger en skrämmande bild av ett möjligt scenario i den nära framtiden,” skriver Charlotte Wiberg.

Kvinnor som våldtar

Det finns inte något roligt i att köra över en mans brist på samtycke, skriver Charlotte Wiberg som sett filmen ”Marguerites teorem”.