Filip Hallbäck

Filip Hallbäck är filmkritiker, utbildad filmvetare och manusförfattare och med ett särskilt intresse för frågor som rör representation, normkritik och normkreativitet.

Våldtäkt som metafor – inte när USA och Israel invaderar

När det gäller Israel talar man i termer av självförsvar och när det gäller USA, utmålas deras krigsbrott ständigt som misstag på vägen mot ett större, ädlare mål, skriver Filip Hallbäck.

Helgessän: Civil olydnad en del av demokratin

Så länge regeringen fortsätter att bedriva en politik som medför förvärrande av klimatkrisen lär civil olydnad bli oundvikligt – även om statsministern anser att det är förkastligt, skriver Filip Hallbäck.

Granskande journalistik viktigare än någonsin

Det är viktigare än någonsin att granska vem och vilka som finansierar högerextrem propaganda. Det skriver Filip Hallbäck apropå Expos granskning av paret Bergströms stiftelse.

Vi borde få folkomrösta om Natos kärnvapen

”Frågan om Natomedlemskap har hela tiden framställts som en teknisk fråga reserverad för experter när det i själva verket är den största säkerhetspolitiska förändringen i Sverige på över 200 år,” skriver Filip Hallbäck. Och vill ha folkomröstning om Natos kärnvapen.