Sommarläsning: ”Din tid kommer” av Carl-Johan Vallgren

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

BOKTIPS. Elisabeth Brännström kommer här med ett boktips när det gäller sommarläsning. ”’Din tid kommer’ av Carl-Johan Vallgren är en utmärkt välskriven roman om kärlek, sorg och saknad och om jakten på en ovanligt störd gärningsman,” skriver hon.

Din tid kommer: Roman om ett brott av Carl-Johan Vallgren
Albert Bonniers förlag

En ovanligt kylig majdag 1993 hittas en död flicka i ett vattendrag på gränsen mellan Halland och Småland. Flickans huvud är rakat, hon är mycket mager och det finns tecken på att hon varit inspärrad. I övrigt finns det inga spår som visar på flickans identitet och de poliser som tilldelats fallet, kommissarie Björling och Johanna från Rikskrim i Stockholm, har en krånglig utredning framför sig.

Båda har också egna problem att handskas med. Björlings fru har nyligen avlidit i cancer och Johanna bär med sig svåra minnen från uppväxten i Falkenberg där hon nu ska arbeta med mordutredningen. Björling som sörjer sin fru omåttligt ser och hör henne nästan överallt och extra tydlig blir hennes skepnad när deras tonårsdotter, Malin, plötsligt försvinner spårlöst under en campingtur med sin pojkvän.

Sökandet efter Malin blir både plågsamt och långdraget, men man börjar sakta men säkert inse att Malins försvinnande och mordet på den unga flickan verkar hänga ihop.

Trådarna sträcker sig bakåt i tiden och de listigt utplacerade fall-groparna och laddade djurfällorna man hittar djupt inne i skogen pekar på att en sadistisk djurplågare, som inte heller tvekar att ge sig på människor, gömmer sig inne bland träden och snåren.

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren är en utmärkt välskriven roman om kärlek, sorg och saknad och om jakten på en ovanligt störd gärningsman. Mördarens grymhet mot både människor och djur lyfts fram och sätts i kontrast till den smärtsamt starka kärlek Björling hyser till sin döda fru och sin försvunna dotter.

Carl-Johan Vallgrens fint nyanserade prosa medverkar också till att göra Din tid kommer extra väl värd att läsa utöver den spännande handlingen och det känslomässiga djupet. En bladvändare som är lätt att läsa, men svår att glömma bort.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Elisabeth Brännström
Elisabeth Brännström
Elisabeth Brännström är SFI-lärare i Malmö och litteraturkritiker.

Alice Winn skildrar förbjuden kärlek med kriget som fond

Elisabeth Brännström har läst Alice Winns debutroman. Den handlar om förbjuden kärlek med första världskrigets trauma som fond.

Sara Recabarren berättar starkt om kvinnoförtryckets Iran

Elisabeth Brännström har läst ”Irans döttrar” av Sara Recabarren och konstaterar att det är en både välskriven och personligt hållen bok.

Läsvärd bok av Nicola Lagioia om du gillar true crime

Elisabeth Brännström konstaterar att ”De levandes stad” av Nicola Lagioia är läsvärd om du gillar true crime.

Isabelle Ståhls uppföljare till debutromanen övertygar

Det här är en engagerande, välskriven nutidsroman som har nästan otaliga infallsvinklar inflätade i den grundläggande berättelsen,” skriver Elisabeth Brännström, som läst Isabelle Ståhls roman ”Eden” - en uppföljare till debutromanen ”Just nu är jag här”.