Sommarläsning: Om kolonialismens konsekvenser

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Birger Schlaug tipsar om en bok av den ständige Nobelpriskandidaten Ngũgĩ wa Thiong’o som skildrar kolonialismens konsekvenser.

Han lär inte få något nobelpris, Ngũgĩ wa Thiong’o. Att ge nobelpris till en afrikansk författare som, både på och mellan raderna, anklagar Europa för imperialism känns inte i tiden… En av böckerna han skrivit är Floden mellan bergen.

Handlingen utspelas i Kenya på 1920-talet.

Mellan två åsar rinner en flod. Nog har det funnits konflikter mellan byarna på åsarna förr, eftersom redan deras skapelsemyt innehåller en dualistisk urscen. Som gjort för kolonialmakten att spela ut. Och det gör man.

Vem skall träda fram som den store ledaren i en tid när de vita gör allt större anspråk på land och beslutsrätt?

Hur ska gikurufolket bemöta detta, vad kan man ta till sig av de vita männens kunskap och magi utan att förlora sin identitet?

Huvudpersonen Waiyakis bär på en historia som ställer krav. Förälskad i en kvinna från den andra åsen, dottern till en far som gjort de vita missionärernas budskap till sitt.

Själv söker han en annan väg, baserad på kunskap utan att tappa sin identitet.

Kolonialism och missionerande utan hänsyn eller förståelse för den historia som ligger till grund för de samhällen som invaderas… Så skapas konflikter där tidigare fred funnits.

Jag tycker mig känna igen problemet.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

1 maj – Birger Schlaug om statskuppernas Sverige

Vem behöver blodiga statskupper när marknaden helt fått ta över i demokratins namn? Det frågar sig Birger Schlaug, isitt tal på arbetarrörelsens högtidsdag.

Klimathandlingsplanen: snacka går ju…

Tidöpartiernas klimathandlingsplan är undermålig på många sätt och Sverige riskerar att få betala straffavgifter till EU för att inte klara målen. Men klimatminister Romina Pourmokhtari har ett munläder av Guds nåde, skriver Birger Schlaug.

Socialdemokratin är död men rör på sig

"Bjereld är känd som en lågmäld, resonerande sosse med värderingar han nog anser vara kristna. I betydelsen motsatsen till Sverigedemokraterna. Men någon retorisk visionär är han inte." Det skriver Birger Schlaug som läst Ulf Bjerelds nya bok Röd frihet?

En intellektuell finlirare – Birger Schlaug minns vännen Per Gahrton

En intellektuell finlirare som hade förmågan att debattera med motorsåg. Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug minns sin vän och partikollega Per Gahrton.