Sommarläsning: Om kolonialismens konsekvenser

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Birger Schlaug tipsar om en bok av den ständige Nobelpriskandidaten Ngũgĩ wa Thiong’o som skildrar kolonialismens konsekvenser.

Han lär inte få något nobelpris, Ngũgĩ wa Thiong’o. Att ge nobelpris till en afrikansk författare som, både på och mellan raderna, anklagar Europa för imperialism känns inte i tiden… En av böckerna han skrivit är Floden mellan bergen.

Handlingen utspelas i Kenya på 1920-talet.

Mellan två åsar rinner en flod. Nog har det funnits konflikter mellan byarna på åsarna förr, eftersom redan deras skapelsemyt innehåller en dualistisk urscen. Som gjort för kolonialmakten att spela ut. Och det gör man.

Vem skall träda fram som den store ledaren i en tid när de vita gör allt större anspråk på land och beslutsrätt?

Hur ska gikurufolket bemöta detta, vad kan man ta till sig av de vita männens kunskap och magi utan att förlora sin identitet?

Huvudpersonen Waiyakis bär på en historia som ställer krav. Förälskad i en kvinna från den andra åsen, dottern till en far som gjort de vita missionärernas budskap till sitt.

Själv söker han en annan väg, baserad på kunskap utan att tappa sin identitet.

Kolonialism och missionerande utan hänsyn eller förståelse för den historia som ligger till grund för de samhällen som invaderas… Så skapas konflikter där tidigare fred funnits.

Jag tycker mig känna igen problemet.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

En intellektuell finlirare – Birger Schlaug minns vännen Per Gahrton

En intellektuell finlirare som hade förmågan att debattera med motorsåg. Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug minns sin vän och partikollega Per Gahrton.

Normalisering och pungråttor

Hur hänger orden normalisering och pungråttor samman? Det förklarar Birger Schlaug i dagens krönika. Det handlar bland annat om hur herrarna Kristersson och Pehrson blundar för normaliseringen av rasism.

Allas lika värde – vilket hyckleri!

Vi pratar gärna om allas lika värde. Men i praktiken lever vi inte som vi lär. Hyckleri, tycker Birger Schlaug.

När verkligheten blev överfylld

När vi lever i en norm av att alltid köpa mer blir det svårare att avstå värden och bekvämlighet för andras skull. Birger Schlaug letar orsaker till den förändrade attityden till flyktingar.