Spridning av antimuslimskt inlägg leder till åtal

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

SPRIDNING. En man åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha delat ett inlägg på Facebook av den högerextrema profilen Katerina Janouch, rapporterar Expo. 

Åklagaren bedömer att inlägget var antimuslimskt och mannen åtalas nu för hets mot folkgrupp. Mannen erkänner brottet och säger i ett förhör att orsaken till att han ville dela innehållet från Katerina Janouch var att ”man kan uppfatta det som att muslimerna tar över Europa och det är ju sant”. Han tillägger att han kommer att fortsätta dela ”sanningar”. 

Katerina Janouch är verksam på den högerextrema och konspirationsteoretiska nyhetssajten SwebbTV tillsammans med Lennart Matikainen, båda två har anmälts för inlägget. 

Matikainen har tidigare varit med i ett reality-program för TV4 som han blev utkastad från på grund av rasism och näthat, där han bland annat kallat ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn”. 

Anmälan kommer från den ideella föreningen Näthatsgranskaren som främst riktar in sig på inlägg som de anser utgör hets mot folkgrupp, där föreningen har gjort drygt 1 500 polisanmälningar vilket har lett till 350 fällande domar. 

Näthatsgranskaren har tidigare varit i konflikt med bland annat debattören Joakim Lamotte som postade ett inlägg om medlemmen Tomas Åberg som sedan anmälde Lamotte för grovt förtal, ett brott som Lamotte också blev dömd för. 

Totalt elva personer har blivit anmälda för inlägget.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Inte heller Skansen ansvarar för trollen

Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik visade att de driver anonyma konton på sociala medier som sprider desinformation. Men vilken samhällsinstans är det egentligen som jobbar med att stärka medborgarnas förmåga att upptäcka inhemsk otillbörlig informationspåverkan?

“Satir kan vara en mask för desinformation”

Den så kallade “trollgate”, Tv4:s avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik, har satt ljus på frågor om vad som är satir och desinformation. Konkret har samtalat med Joanna Doona som skrivit doktorsavhandlingen Det politiska skrattet: Satir och medborgarskap. 

Högerextremisten Dan Park kandiderar för Folklistan

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park kandiderar till EU-valet för Folklistan. I hemstaden Malmö syns hans valaffischer nu på elskåp.

”Kalla faktas avslöjande är toppen på ett isberg”

Kalla faktas granskning Undercover i trollfabriken anmäldes av Myndigheten för psykologiskt försvar för att ha varit missvisande.
Mer inom