Svantesson (M) jagar bidragsfuskare – tog ut ersättning för dubbelt boende

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Finansminister Elisabeth Svantessons föreslår en folkräkning för att avslöja bidragsfusk och skenskilsmässor. För sex år sen var hon själv skriven i en stuga för att få extra bidrag från riksdagen. 

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och stödpartisten Jimmie Åkesson (SD) meddelade på en pressträff att en ny nationell folkräkning ska genomföras för att stävja det förmodade bidragsfusket. Skatteverket ska få i uppdrag senast i september att presentera en bättre lägesbild över vilka som befinner sig i landet.

– En mycket vidare krets ska nu underrätta Skatteverket när de stöter på människor som av olika anledningar inte alls ska vara i Sverige eller är folkbokförda på fel ställe. Detta för att vi verkligen ska veta vilka som är här och att man inte utnyttjar system på olika sätt, sa Elisabeth Svantesson på regeringens presskonferens 30 mars. 

Efter att regeringens tilltag presenterats höjdes röster om dubbelmoral som påminde om Elisabeth Svantessons historik vad gäller bidrag för bostäder. Moderatpolitikern var nämligen 2019 inblandad i en av TV4 Nyheternas avslöjade stugskandal. 

Riksdagsledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagshuset kan få en ersättning för boende i Stockholm, något som Elisabeth Svantesson nyttjade mellan 2014 och 2017 då hon var skriven i en stuga i Örebro län. Detta samtidigt som hon ägde en bostadsrätt i Stockholm, i vilken hennes övriga familj bodde. Med detta upplägg kunde moderatpolitikern årligen få en extra ersättning på 50 000 kronor från riksdagen för dubbelt boende.

– Är man skenskild, som är vanligt idag, ska man upptäcka detta, sa Elisabeth Svantesson på regeringens presskonferens. Sex år tidigare var hon och hennes övriga familj skrivna på olika adresser. 

Även om hon enligt det då gällande regelverket för riksdagsledamöters ersättningar inte gjorde något fel anklagades Elisabeth Svantesson för fiffel. Nu med det nya förslaget anklagas hon också för dubbelmoral. Föreningen Skiftet lyfte stughistorien i ett Facebookinlägg bildsatt med en artikel i Helsingborgs Dagblad med rubriken Här går ministern på jakt efter fusk med folkbokföringen

Regeringen har budgeterat 75 extra miljoner till Skatteverket för att göra fler kontroller. Den senaste folkräkningen skedde med blanketter år 1990.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.