Svenska knölar: PM Nilsson – Hal som en ål

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Tjuvfiskaren och knölen PM Nilsson, numera vd på Timbro, vill kratta manegen för näringslivet. Trots att Tidö-regeringen, där han tidigare ingick som statssekreterare, ska stoppa kriminaliteten så slingrar sig PM Nilsson som en ål mellan fingrarna på ordningsmakten. Vill han ha kokt ål, potatis och en bastuflotte så ser han till att han får det. Ann Engqvist ger några exempel på hur man tar lagen i egna händer.

PM Nilsson blev hyfsat känd för allmänheten när han överraskande blev statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare efter valet 2022. Antagligen ett tack för hans långa tjänstgöring som ledarskribent på Dagens Industri där han konsekvent propagerade för samarbete med Sverigedemokraterna och av många anses han vara den som fick Svenskt Näringsliv att svänga i den frågan.

Nilsson tackade blygsamt ja till uppdraget och sa sig se det som sin ”plikt” att ”serva medborgarna”. Men medborgarna behövde inte vänta så länge förrän PM Nilsson fick ta sitt pick och pack och lämna regeringskansliet.

2021 ertappades Nilsson av Havs- och vattenmyndigheten med att fiska rödlistad ål i Blekinge skärgård där han har en sommarstuga. Nilsson nekade hårdnackat och menade på att myndigheterna hade haft fel kläder på sig, han kände inte igen deras uniformer.  Att tjuvfiska, skada eller döda rödlistade arter är ett artskyddsbrott. Men det hade Nilsson ingen aaaaaaning om.

Fick böta 35 000

Först i början på 2023 dömdes han till 35 000 kr i böter, men strax därpå blev han återigen polisanmäld. Denna gång för att anmälaren sett PM tjuvfiska sedan 2008. I förundersökningen användes PMs inlägg på sociala medier som bevis. Den 6 juni 2014 skrev Nilsson att han ”Firar nationaldagen med inkokt egen fångad ål och potatis!”. Förundersökningen lades ner.

Om han hade fiskat rödlistad ål i exempelvis Finland hade han åkt dit på i runda slängar en halv miljon.

Men inte PM. Hans chef, statsminister Kristersson, kommenterade händelsen i SVT:s Morgonstudion:

-Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåligt.

År 2008 gjorde samma Kristersson, antagaligen mitt i livet,  dumheten att via privata kontakter tillskansa sig en hyresrätt som egentligen var avsedd för utsatta och hemlösa kvinnor. Han gjorde även den medvetna dumheten att ljuga Hedi Fried rakt i ansiktet och lovade en ”tydlig röd linje mot Sverigedemokraterna”. Så chefen vet vad han talar om.

Kristersson visste

Socialdemokraterna KU-anmälde statsminister Ulf Kristersson då det framkommit att han  var medveten om Nilssons tjuvfiske av ål redan då han anställde sin PM. Men Kristersson var i full färd med att intyga medborgarna om att regeringen vill ta hårdare tag mot miljöbrott och att ta frågor om artutrotning och brott mot värnandet om biologisk mångfald på allvar. Det var väl dålig timing?

Detta bekom dock inte Nilsson som gick raka vägen från regeringskansliet till den radikalt marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Där fick han ansvar för klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor (!) varefter han kort därpå blev VD för hela tankesmedjan.

Då kom nästa ”dumhet”. Nilsson ”glömde” att anmäla sig till Karensnämnden på Finansdepartementet, en lag som försöker förhindra korruption och spioneri. I Sverige är det förbjudet att leka ”inte nudda golvet” när man hoppar mellan politik och näringsliv.

”1 §  Denna lag gäller för personer som innehar eller har avslutat ett uppdrag som statsråd eller en anställning som statssekreterare.” (2018:676)

Nilsson friades naturligtvis. Friad blev Kristerssons nuvarande statssekreterare, Johan Jakobsson också. PM och Jakobsson pratade kanske om den fåniga miljölagen när de tog en kaffe på jobbet för även Jakobsson utreddes för artskyddsbrott, miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet. Hans brott hamnade å andra sidan på Nationella operativa avdelningens (NOA) bord. Kristersson sa samtidigt sig vilja ”ta hårdare tag mot kriminalitet”.

Ovan är inget som karaktäriserar en rättsstat, där det är fria svängdörrar mellan lobbyorganisationer och regering, eller att vissa kan bryta mot lagar om t.ex ålfiske uppenbart helt ostraffat.

PM glider som en hal ål mellan fingrarna på kontrollmyndigheter och lagtexterna. I dagarna blev han en av tre som ska ersätta Alice Teodorescu Måwe i SVTs satsning “Teodorescu & Suhonen”. Han, Tove Lifvendahl och Henrik Jönsson. Tre opinionsbildare från högern med en opinionsbildare från vänstern som nog inte kan anses särskilt mer radikal än Mellanmjölk.

Så det är rimligt att ställa sig frågan – vad har PM som andra inte har? Kan han verkligen hoppa hur han vill?

Är det för att han är omvittnat duktig på att åka skidor, exempelvis under Folk-och Försvarsfesten i Sälen 2024? (Samma fest där medborgarna fick veta att det kan bli krig i Sverige).

Är det för att PM tilldelades ”Busgroggen” 2024 av Johnny Bode-sällskapet? Motiveringen var att PM fick ”gå på plankan efter att ha tjuvfiskat rödlistad ål. Likt Johnny Bode landade PM Nilsson snabbt på fötter igen och i november kom han till den fria marknadens Sargasso-hav, Timbro.”  Sällskapet noterade att regeringen benådat PM genom att öka ålfiskekvoterna (läs landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) som lovat att se över möjligheterna för nya generationer ålfiskare att ta över tillstånden).

Johnny Bode var den narcisstiska kuplettsångaren som under andra världskriget fascinerades av nazismen vilket för resten av hans liv gjorde honom bannlyst i Sveriges kulturliv.

Nilsson är sedan 1997 gift med journalisten Helena Gissén. Hon fick tillfälligt lämna sin tjänst på Expressen när hennes make blev statssekreterare. Hon sattes på en avdelning där hon inte fick skriva någonting eftersom det fanns risk för jäv. När hennes man skiljdes från sin tjänst på regeringskansliet blev Helena Gissén politisk kommentator på Sveriges Radio. Där kommenterade hon Folk-och Försvarskonferensen i Sälen…

Gisséns förra kollega på Expressen, den politiska redaktören Anna Dahlberg, blev statssekreterare hos Ulf Kristersson när Nilsson avsattes.

Kan det bli mer geggigt och jävligt? Tror ni detta är normalt förfarande i alla andra länder omkring oss?

Försvarstal i ”Sommar”

Nilsson fick (naturligtvis) möjlighet att hålla ett försvarstal i P1s program ”Sommar”. I programmet passar han på att försvara det småskaliga ålfisket. Skarven (havsfågel) äter för mycket ål och det är den egentliga förklaringen till att ålen är utrotningshotad. Det var även miljölagstiftningen och byråkratins fel att han åkte dit. Stackars människa! Hela systemet är emot honom!

I Svenska Dagbladets podd ”Ledarskribenterna” säger Nilsson att markägare ska få bygga en brygga eller ha en bastuflotte om de vill, var de vill!

Han är lika ödmjuk som när han “pliktade för medborgarna” som Kristerssons statssekreterare. Om ledarskapet på Timbro säger han:

-Jag vill långsiktigt serva andra, vara en trädgårdsmästare.

Nilsson berättar vidare att han vill äga klimatdebatten och se till att frågan blir marknadsekonomisk med tillväxt i fokus. Han vill ta frågan från ”marxisterna som just nu dominerar klimatdebatten”. Den fria marknaden kan ansvara för klimatet själv, maler han vidare och nämner sina förebilder, Thatcher och Reagan, som enligt PM avskaffade många tillståndsprocesser och räddade (nästan) klimatet på egen hand.

– Företag ska ta ansvar för livet, konstaterar han allvarligt och helt utan sarkasm.

Dock inte ålarnas liv…

Alkoholtillstånd engagerar

Under intervjun märker man att den annars dryge PM plötsligt blir engagerad när alkoholtillståndet kommer på tal. Han vill ta bort det, kratta för fler restauranger, fler fik och mysigare stadsmiljö i Stockholms innerstad. Där rör han sig dagligen från Kungsgatan 60, där Timbro ligger, till Odenplan, hans favvoställe.

Denna hjärtefråga är så viktigt för honom att han gick emot Stockholmsmoderaterna och föreslog ett förbud (förbud är no no för den ”fria marknaden”). PM ville plötsligt införa fler förbud av klimatskäl. Han förespråkar bland annat så kallade nollzoner där fossildrivna bilar inte får köra och störa restauranggästerna – i Stockholm. Resten av landet skiter han i. Kanske vill han ha en ”Busgrogg” till? För partikamraten Jan Ericson (M), medlem i riksdagens bilnätverk menar att:

”Denne man förstör just nu så oerhört mycket för både Moderaterna och Timbro med sina allt märkligare utspel.”

Istället blev PM programledare på SVT.

Vi andra väntar på Netflix-serien om Potatislandet Sverige!

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Ann Engqvist
Ann Engqvist
Ann Engqvist är journalist, klimataktivist och illustratör

Så klär du dig i midsommar

MIDSOMMAR. Ann Engqvist kommer med några modetips inför sommarens stora högtid.

Ultima Thule – från bannlysta till rumsrena

Högerextrema bandet Ultima Thule har gått från att vara bannlysta till att bli accepterade i etablerade medier. Ann Engqvist undrar vad som hänt.

Valkompassen – ett roulettehjul

UGGLAN I MOSSEN. Många som röstade i EU-valet använde en valkompass innan de bestämde sig. Men hur mycket kan man lita på dem, undrar Ann Engqvist.

Svenska knölar: Dick Erixon, SD:s överstetroll

Han är grundare av både nättidningen Samtiden och youtubekanalen Riks, Sverigedemokraternas fake newsmaskin. Nu är han också partiets toppkandidat i EU-valet. Ann Engqvist tecknar ett porträtt på överstetrollet Dick Erixon.