”Svenskarna stödjer Palestina”

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

“Människor i Sverige känner sig inte hörda av makten och våra representanter ges inte tillfälle att lyfta upp palestiniernas vädjan.” Det säger Adel Sadat, en av grundarna till Facebookgruppen Svenskar som stödjer Palestina som vuxit snabbt på kort tid.

Facebookgruppen “Svenskar som stödjer Palestina” grundades ungefär en månad efter Hamas attack den 7 oktober. Syftet var enligt dem själva  att ge en mer mångsidig bild av konflikten.

 – Eftersom det enda som svensk media fokuserade på var motoffensiven från Hamas och därmed legitimeras det pågående folkmordet, säger Adel Sadat som är en av grundarna av gruppen.

Narrativet var grovt ensidigt både från politiker men också från massmedia, speciellt skattefinansierad media som SVT. Det utlovades opartiska nyheter och granskningar men vi såg väldigt snabbt att det var en väldig svart-vit bild som målades upp för den svenska befolkningen.

Lyckligtvis finns det sociala medier och sanningen går i många fall lättare att hitta där. Retoriken i de svenska massmedierna och från de svenska politikerna antydde att alla i Sverige stöttade ockupationsmakten Israel, men det är långt ifrån sanningen. Vi menar att majoriteten av Sveriges befolkning stöttar Palestina och det är endast korrupta politiker, lobbyister och särintressen som styr de stora plattformarna som gör att pro-israelisk propaganda hörs mest.

Även Sead Busuladzic står bakom grundidén och har tillsammans med Adel Sadat styrt upp gruppen till vad den är idag.

Det är vi två som är administratörer samt ett antal moderatorer som hjälper till med gruppen.

Adel Sadat säger att det svenska stödet för Palestina bland annat märks av i hur många medlemmar de har i sin grupp på Facebook, till skillnad från någon motsvarande grupp för Israel.

Det ser man väldigt tydligt då det finns en exakt liknande grupp men för Israel. Skillnaden i medlemsantal är stor – 35 000 för Palestina och endast 12 000 för Israel. Dessutom har gruppen för Israel existerat i mer än 10 år. Svenskarna stöttar Palestina! 

Det är intressant att undersöka innehållet i de båda grupperna. Rasistiska, islamofobiska och högerextrema tankar sprids i Israel-gruppen medan det enda vi i Palestinagruppen strävar efter är sanning, fakta, eldupphör och fred för Palestina.

Svenskar som stödjer Palestina förespråkar en bojkott av israeliska varor och företag som är etablerade i Sverige och ger tips på vilka märken som gäller.

Det görs också gedigna kontroller och om något skulle visa sig vara falskt så belyser vi det också.

Förutom att vara ett alternativ till svensk media ser Adel Sadat gruppen som ett stöd för alla som stöttar Palestina.

Gruppen är framför allt för alla som stöttar Palestina och alla normala människor som berörs av det pågående folkmordet. Här hittar människor mentalt stöd i dessa svåra tider och det är nog den absolut viktigaste funktionen som gruppen fyller just nu. Människor i Sverige känner sig inte hörda av makten och våra representanter ges inte tillfälle att lyfta upp palestiniernas vädjan.

Namn: Adel Sadat
Bostadsord: Malmö
Ålder: 33 år
Sysselsättning: Sjuksköterskestudent
Civilstånd: Gift med två barn
Fritidsintressen: Ingen fritid så länge folkmordet pågår!

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Inte heller Skansen ansvarar för trollen

Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik visade att de driver anonyma konton på sociala medier som sprider desinformation. Men vilken samhällsinstans är det egentligen som jobbar med att stärka medborgarnas förmåga att upptäcka inhemsk otillbörlig informationspåverkan?

“Satir kan vara en mask för desinformation”

Den så kallade “trollgate”, Tv4:s avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik, har satt ljus på frågor om vad som är satir och desinformation. Konkret har samtalat med Joanna Doona som skrivit doktorsavhandlingen Det politiska skrattet: Satir och medborgarskap. 

Högerextremisten Dan Park kandiderar för Folklistan

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park kandiderar till EU-valet för Folklistan. I hemstaden Malmö syns hans valaffischer nu på elskåp.

”Kalla faktas avslöjande är toppen på ett isberg”

Kalla faktas granskning Undercover i trollfabriken anmäldes av Myndigheten för psykologiskt försvar för att ha varit missvisande.
Mer inom