Sverige – hatobjekt och förebild

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Under pandemin hyllades Sveriges utstickande strategi av USA:s högerextrema krafter. Nu visar forskning att Sverige är både hatobjekt och ledstjärna för den amerikanska extremhögern.

Sverige: en tidigare stolt arisk nation som låtit sig invaderas av kriminella utlänningar. Men också, Sverige: det enda land som inte köpt judekonspirationen om Covid-19 och försökt låsa in befolkningen. Dessa två minst sagt kontrasterande bilder samexisterar faktiskt, i det USA som självt präglas av politisk splittring och extrema kontraster.

Tina Askanius är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet. Som Fulbright-stipendiat i Washington har hon grävt ned sig i Sverigebilden hos amerikansk extremhöger.

Det är både roande och oroande forskningsrön hon landat med hemma i den skånska myllan. Besvikelsen över hur det föreställda Astrid Lindgren-landet beredvilligt fallit på knä för muslimerna är påtaglig. Enligt Askanius är bilden av Sverige ett land i sexuellt och moraliskt förfall, där homosexualitet och förvirrande könsidentiteter har påtvingats medborgarna av staten. För övrigt propaganda som också framgångsrikt sprids av Putins Ryssland.

Men vår lilla nordliga avkrok lyfts också fram som den vita rasens vagga, ett slags biologiskt föredöme. Dessutom hyllas den nya borgerliga regeringen för att de strukit den feministiska utrikespolitik som föregångarna var så stolta över. Kanske finns det hopp om den hotade idealstaten, trots allt. Sverige är alltså både hotbild och ledstjärna, ett tomt kärl man kan fylla med vilket ideologiskt innehåll som helst som passar avsändaren i stunden, konstaterar Tina Askanius i ett pressmeddelande.

Frågan är förstås: varför just vi och inte, säg, det Schweiz som vi ofta blandas ihop med? Eller det lika sexuellt frisinnade Danmark? ”Historiskt har det funnits ett ömsesidigt intresse mellan länderna. Det finns också många svenska aktörer och youtubers på yttersta högerkanten som opererar i USA och tjänar pengar på att reproducera den här bilden av Sverige”, säger Askanius i pressmeddelandet.

Men det finns fler anledningar än så. En av de främsta stavas Donald Trump. Ex-presidenten, som våren 2024 ställs inför rätta för försök till valpåverkan, lyfte flitigt fram Sverige som avskräckande exempel mot massinvandring. Ofta på grovt felaktiga grunder, parodierat i bland annat den spontana motkampanjen Last night in Sweden.

Sedan snart ett år tillbaka regerar dock det borgerliga Tidölaget med stöd av främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Partiets företrädare har fått tunga internationellt kopplade roller, som ordförande för Sveriges OSSE-delegation (Björn Söder). Har det förändrat synen på Sverige?

– Generellt skulle jag säga att SD:s stärkta position betraktas som en positiv utveckling och som ett tecken på att den svenska befolkningen äntligen håller på att vakna från sin psykos eller sitt suicidala tillstånd, svarar Tina Askanius, och berättar att sfärens youtubers nu hyllar Sverige som unwoked.

Såväl svenska politiker som medier har den senaste tiden, av förståeliga skäl, fokuserat på hur koranbränningarna påverkar bilden av vårt land i omvärlden. Tina Askanius forskning visar dock att vi inte får glömma vad det kostar att ha ett nationalistparti vid rodret – ett parti som sakta men säkert styr vår liberala demokrati mot långt grumligare vatten. 

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Lisa Bjurwald
Lisa Bjurwald
Lisa Bjurwald är journalist, författare och förläggare.

Uppror på gång mot influerarna

Ett sjukt kroppsideal sprids av influerare, sponsrade av en cynisk modeindustri. Men allt fler börjar ifrågasätta det som pågår på sociala medier, skriver Lisa Bjurwald.

Kritiken av Dumpen handlar om klassförakt

Lisa Bjurwald är kritisk mot mediernas rapportering om Dumpen. Och menar att mycket av det som skrivs handlar om klassförakt.

Svenska mediers kändisfjäsk skapar monster

Författaren Camilla Läckberg reagerar starkt på Konkrets kritik av hennes Sommar-prat. Det är inte hennes fel – svenska mediers kändisfjäsk skapar monster, skriver Lisa Bjurwald.

Tingsrättens dom ett hot mot demokratin

Att tingsrätten i Göteborg friade nazister som hotat och förtalat är ett hot mot demokratin, skriver Lisa Bjurwald.