Tiden rinner ut för Gazas barn

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Fler och fler inser att Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for Future gör ett alldeles självklart riktigt ställningstagande för de civila i Gaza. Det skriver filmaren och debattören Maj Wechselmann.

Våra medier såväl som vår regering har stuckit huvuden i sanden, samtidigt som ett folkmord av närmast ofattbara dimensioner pågår rakt framför våra ögon.  

Här ett citat från Fridays for Future: Som en rörelse för klimaträttvisa är det en självklarhet för oss att stå solidariskt med palestinier och alla drabbade civila. Det innebär att säga ifrån när människor lider, tvingas fly sina hem och dödas – oavsett orsak…. vi vägrar låta fokus förflyttas från det fruktansvärda mänskliga lidandet som nu sker i Gaza.

Vi ser (numera 10 000) döda palestinska barn, blod från näsor och öron. Vi ser deras föräldrar förgäves försöka nå sjukhusen, men sjukhusen har till stor del bombats bort: 21 sjukhus, 56 hälsovårdscentraler har israelerna eliminerat i jakten på Hamas. Barnen har drabbats av några av världens förfärligaste bomber.

Sedan den sjunde oktober har Israel fällt mer än 25 000 tons sprängämnen över Gaza Likvärdigt med två atombomber typ Hiroshima. Israelerna får sina bomber från USA, GBU-bomber eller Bunker Buster Bombs – ett ”bombpaket” väger från ett till fyra ton och består av sprängämne, plus hölje/höljor, och det navigerar själv till målet.

Giftiga metaller

Höghus som träffas kollapsar med en hastighet på 5-6 sekunder, samma som vid controlled demolition – kontrollerad rivning. Bomberna består ett hölje av utarmat uran som hör till en av de mest lätt antända metallerna, det och andra giftiga metaller och inte minst damm av betong har hittills åsamkat flera hundratusen Gazabor andningsbesvär och dödssiffrorna på mer än 18 000 civila är redan mycket högre än under det snart tvååriga kriget mellan Ryssland och Ukraina. 

Ruttnande lik som inte kan dras fram under de massiva ruinerna ger tillsammans med brist på rent vatten upphov till svårbemästrade epidemier. Det finns enligt Al Jazeera numera 325 000 infektionsdrabbade i Gaza och det är lätt att spå om den närmsta framtiden: Om ett kort tag kommer israelerna inte behöva använda dyra bomber: Gazaborna kommer att dö av  vattenburna sjukdomar.

Israels Dahyastrategi är numera 40 år gammal,”assymetrisk krigsföring” heter den också och sträcker sig långt utöver att besegra en motståndare. Den introducerades under kriget med Libanon 1982. Enligt denna använder Israel sprängmedel och våld som är disproportionerlig i förhållande till fiendens motmedel.

Israel förstör inte bara fiendens infrastruktur och ekonomi, utan jämnar motståndaren med marken. 234 000 hem är nu förstörda i Gaza. Vi kan också peka på fyra tillfällen sedan 2000 då Israel använt övervåld som förstört all infrastruktur och kostat billioner. 

  1. 2008: De israelska bombningarna av Gaza under tre veckor i slutet av 2008 (Gazamassakern) beräknas att ha förstört bostäder och infrastruktur för 2,3 miljarder US dollar. 
  2. 2012: November 2012 bombade det israelska flygvapnet Gaza i åtta dagar. Förstörelsen av Gaza 2012 uppgick till 1,3 miljarder dollar. 
  3. 2014: Efter ännu ett tandlöst raketangrepp av Hamas (inga israeler dog) bombade Israeliskt flygvapen 5 263 mål i Gaza. 2300 palestinier dog under de sex veckorna. Förstörelsen av bostadshus i Gaza uppges ha kostat 6 miljarder dollar.
  4. 2021: Efter att Israel förstört palestinska bostäder i östra Jerusalem och strider pågått, började Israel 8 maj ännu en bombkampanj mot Gaza som pågick till 26 maj. Då hade det israelska flygvapen bombat 950 mål, däribland 40 skolor, fyra sjukhus och 19 vårdcentraler, såväl som 461 bostadshus och kommersiella byggnader. Kostnad 500 miljoner dollar.

Detta är svaret på Hamas raketangrepp under åren. Medan Israel har nionde största flygvapnet i världen, har Hamas inget flygvapen, ingen marin och inga helikoptrar,

Mellan 2001 och januari 2009 avlossade Hamas mer än 8 600 raketer, men de ledde enbart till 28 dödsfall och några hundra skadade. 2017 rapporterade Times of Israel att cirka 15 200 projektiler avfyrats mot landet sedan 2001, någon dödssiffra angavs inte.

Efter maj 2018 skedde fyra större raket- och granatkastarangrepp mot israeliska områden som tillsammans omfattade över 750 projektiler. Det israelska luftvärnssystemet stoppade cirka 100 av dessa. En raket träffade ett bostadshus i Ashkelon och en person dödades. Under 12 och 13 november 2018 avfyrades över 400 projektiler, någon dödssiffra anges inte.

2019 avfyrade Hamas fler än tusen raketer och granatkastarprojektiler varav ett antal landade i civila bostadsområden. Attackerna orsakade fyra döda och ett dussintals sårade.

I september 2020 besköt Hamas Israel från Gaza med 13 raketer. Åtta av de tretton raketerna sköts ner av israeliskt luftförsvar. I maj 2021 avfyrade Hamas och andra palestinska militanta grupper raketer mot Israel efter att oroligheter brutit ut i Jerusalem. När eldupphör framförhandlats efter elva dagar den 21 maj hade Hamas och Palestinian Islamic Jihad avfyrat fler än 4 360 raketer mot Israel varav den stora majoriteten nedkämpades av israelska luftförsvarssystemet. 680 träffade inom Gazaremsans gränser och 280 föll i havet. De raketer som tog sig förbi luftförsvaret dödade i allt 12 personer.

Majoriteten stödjer inte Hamas

Israel och även våra medier utgår som en självklarhet att Gazaborna sympatiserar med Hamas. Men som Washington Post mycket riktigt poängterade för en månad sedan: ”Inte i något enskilt distrikt i Gaza fick Hamas majoriteten av rösterna vid förre valet. Just nu utgör barnen hälften av befolkningen I Gaza, vilket innebär at enbart en mindre del av Gazas nuvarande befolkning någonsin har röstat för Hamas”.

Men det är just barnen som dör. 

Om inte omvärlden ingriper och får stopp på denna galenskap kommer dödssiffrorna med stor sannolikhet att överträffa allt vi varit med om de senaste trettio åren. Det är bråttom, att alla engagerar sig, tiden rinner ut för Gazas barn.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

När vatten blir ett vapen

Hamas avskyvärda terrorattack ska självklart fördömas. Samtidigt måste bakgrunden lyftas fram för att den pågående tragedin ska kunna få ett slut. När kommer den sista palestiniern att fördrivas, frågar sig Maj Wechselmann och erinrar om systematiska övergrepp på Israels ursprungsbefolkning.

Carl Bildts blodiga teflonkappa

"Under hela den tid som Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil/Petroleum, försvarade han Lundins exploatering, han tjänade massor av pengar, som han investerade i porr och tobaksbolag i USA." Maj Wechselmann berättar om bakgrunden till sin film “Det är upp till dig” som ingen svensk tv-kanal ännu visat och som vi tidigare intervjuat henne om.