Tidigare chefsåklagare: Samnytt kan vara medskyldiga till brott 

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kent Ekeroths sajt Samnytt som tidigare fällts för förtal kan ha gjort sig skyldiga till bedrägeribrott. Den bedömningen gör chefsåklagare Stefan Lundberg efter en granskning av publikationens bluffannonser, enligt Expressen

Expressen har granskat annonsbyrån Adstyle som förser högerextrema, populistiska och konspirationsteoretiska sajter runt om i världen med annonser för investeringsbedrägerier. I Sverige har SD-politikern Kent Ekeroths Samnytt haft flera annonser för bedrägerier, där celebriteter som Claes Elfsbergs, Alexander Bards och Joel Kinnamans ansikten utnyttjats. Adstyles har systematiskt använt falska kändisannonser för att lura människor att investera i kryptovalutor.

Tidigare chefsåklagare Stefan Lundberg säger till tidningen att om plattformen Samnytt medvetet publicerat investeringsbedrägerierna kan de ha gjort sig skyldiga till medverkan till bedrägeri. Hur stort ansvar de bär beror på grad av insyn och delaktighet i brotten, menar han, enligt Expressen

Det skulle inte vara den första gången Samnytt begår lagöverträdelser. Förra året fälldes de för förtal, något DN rapporterade om.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom