Tingsrättens dom ett hot mot demokratin

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Att tingsrätten i Göteborg friade nazister som hotat och förtalat är ett hot mot demokratin, skriver Lisa Bjurwald.

Förtalsaktivism är en av extremhögerns mest lyckade satsningar för att tysta och skrämma dem som klassas som fiender. Gruppen ”Förtalsombudsmannen” utgörs av flera personer som både stämmer och själva förtalar (!) sina motståndare. En av de stämda, vänsterskribenten Mathias Wåg, friades tidigare i juni ett uppmärksammat fall; det är inte förtal att kalla en nazist för en nazist, enligt Stockholms tingsrätt.

Men nu har ”Förtalsombudsmannen” vunnit en större seger, för Göteborgs tingsrätt har friat dess ansikte utåt: Christian Peterson, med bakgrund i militanta Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), idag medarbetare på en högerextrem sajt. Detta trots att hans inlägg bedöms utgöra grovt förtal.

Hur går det ihop? Jo, flera personer kan ha haft tillgång till hans Twitter-konto. Därmed, menar tingsrätten, kan det inte slås fast att det är just Peterson som skrivit inläggen.

Tough shit, menar jag. Det är ohållbart att ge extremhögern, ett av landets främsta antidemokratiska hot, ett frikort för att fortsätta hota. Om Peterson vill låna ut sina konton i sociala medier, absolut – men som kontoinnehavare måste han då ta de juridiska konsekvenserna.

Dessutom tycks rätten inte förstå att ”Förtalsombudsmannen” är en front, en grupp med en hel rad kända och okända individer. Det är en annan anledning till varför Christian Peterson måste behandlas på samma vis som en ansvarig utgivare – liksom exempelvis NMR:s dito på extremistsajten Nordfront – för det innehåll som gruppen producerar och sprider.

I det aktuella fallet konstaterar rätten dessutom att inläggen i sociala medier utgör grovt förtal. Man låter alltså nazister komma undan med att hota och ljuga om oskyldiga medborgare. Det här är personer med ett stort våldskapital; extremhögerns mord, våldsdåd, trakasserier och förföljelser förstör livet för dem som kommer i deras väg och leder till att politiker som Annie Lööf tvingas bort från sina uppdrag.

Så här skriver till exempel forskaren Tobias Hübinette, som polisanmält ”Förtalsombudsmannens” Christian Peterson för ofredande och begärt kontaktförbud: Peterson har under åtminstone två års tid kontaktat mig regelbundet via telefon och sms samt via sociala medier och bl a bett att få intervjua mig, filma mig när jag undervisar och föreläser samt besökt min arbetsplats Karlstads universitet vid två tillfällen och samtidigt filmat campusområdet med hjälp av en drönare samt även gått runt och filmat i korridorerna och i de offentliga utrymmena.

Fram till den 18 juli går domen att överklaga. Åklagarkammaren i Göteborg har inte, i skrivande stund, fattat beslut om att ta fallet till nästa instans eller ej. Om domen får stå fast är det ett stort misslyckande. Det går inte att nog understryka vikten av att det svenska rättssystemet klarar extremhögerns taktik och strategi för att försvaga demokratin.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Lisa Bjurwald
Lisa Bjurwald
Lisa Bjurwald är journalist, författare och förläggare.

Sverige – hatobjekt och förebild

Under pandemin hyllades Sveriges utstickande strategi av USA:s högerextrema krafter. Nu visar en rapport att Sverige är både hatobjekt och ledstjärna för den amerikanska extremhögern.

Uppror på gång mot influerarna

Ett sjukt kroppsideal sprids av influerare, sponsrade av en cynisk modeindustri. Men allt fler börjar ifrågasätta det som pågår på sociala medier, skriver Lisa Bjurwald.

Kritiken av Dumpen handlar om klassförakt

Lisa Bjurwald är kritisk mot mediernas rapportering om Dumpen. Och menar att mycket av det som skrivs handlar om klassförakt.

Svenska mediers kändisfjäsk skapar monster

Författaren Camilla Läckberg reagerar starkt på Konkrets kritik av hennes Sommar-prat. Det är inte hennes fel – svenska mediers kändisfjäsk skapar monster, skriver Lisa Bjurwald.